Zanardi állapota stabil maradt, de a kilátásai még mindig kétségesek

Forma-1, Alex Zanardi, BMW, GT3
Italian driver and Olympic Champion Alex Zanardi drive his BMW M6 GT3 during 7th stage of Campionato Italiano Gran Turismo in Mugello Circuit, Scarperia e San Pietro, Firenze, Italia on 4 October 2019. (Photo by Andrea Diodato/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Stabil maradt Alex Zanardi állapota, adta hírül az őt kezelő kórház, viszont az egykori autóversenyző és paralimpikon súlyos neurológiai képe miatt nem lehet kizárni a kedvezőtlen fordulatot sem.

Továbbra is életveszélyes állapotban fekszik a kórházban Alex Zanardi, aki pénteken szenvedett súlyos közúti balesetet. A sienai Santa Maria alle Scotte kórház közleménye szerint a Jordan, a Minardi, a Lotus és a Williams egykori F1-es pilótája állapota az éjszaka folyamán változatlan maradt, és semmilyen komplikáció nem lépett fel.

„A beteg szíve és légzőszervei, valamint anyagcseréje stabil maradt az éjjel. Továbbra is altatás alatt, valamint gépi lélegeztetésen tartjuk” – áll a kórház által kiadott közleményben.

Zanardi állapota továbbra is stabil Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Az intézmény hozzáteszi, hiába a négyszeres paralimpiai bajnok sportoló stabil állapota, a neurológiai adatok még mindig súlyos képet mutatnak, emiatt bármikor romolhat a helyzet. Ennek következtében pedig továbbra is megjósolhatatlan, hogy mi lesz Zanardi sérülésének végkimenetele.

Az 53 esztendős expilóta pénteken vett részt egy parasportolók számára kiírt versenyen az olaszországi Siena tartományban, amikor a híradások szerint a szemközti sávba sodródott, és egy kamion elütötte.

A több súlyos sérülést szenvedett Zanardit mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol életmentő műtétet kellett elvégezni rajta.

A háromórás beavatkozás után állapota stabilizálódott, és Giuseppe Olivieri, az őt ápoló idegsebész elmondása szerint a számok jó eredményeket mutattak. Ugyanakkor ő is kijelentette, hogy a jövő nagyon kétséges, és egyáltalán nem biztos, hogy Zanardi valaha is fel fog ébredni, és ha igen, akkor is kérdéses, hogy milyen állapotban tölti hátralévő életét.

Egy mobil okozhatta a balesetet

A baleset egyes részletei továbbra is homályosak, és a rendőrség vélhetően még jó ideig fogja vizsgálni a történteket. Ugyanakkor az Il Messaggero nevű római lap tudósítása szerint egy szemtanú beszámolója és az esetről készült videofelvétel alapján kijelenthető, hogy Zanardi kezében mobiltelefon volt, és ez okozhatta a balesetet.

A hírek szerint Zanardi mobiltelefont használt a versenyen, és ez okozhatta a balesetet Forrás: AFP

Ráadásul az Obiettivo Tricolore elnevezésű versenyt nem biztos, hogy megtarthatták volna. Pienza város polgármestere ugyanis egyáltalán nem tudott a rendezvényről. Manolo Garosi a Radio Siena TV-nek úgy fogalmazott, hogy a rendőrséget és a szintén rendfenntartói feladatokat ellátó Carabinierit sem tájékoztatták semmilyen sporteseményről vagy tüntetésről.