A Haas Ausztriában nem kap továbbfejlesztett Ferrari-motort

Forma-1, Romain Grosjean, Haas F1 Team, Barcelona teszt 6. nap
08 GROSJEAN Romain (fra), Haas F1 Team VF-20 Ferrari, action during the Formula 1 Winter Tests at Circuit de Barcelona - Catalunya on February 28, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Günther Steiner kijelentette, a Haas ugyanazzal a specifikációjú erőforrással vág neki az Osztrák Nagydíjnak, mint amelyikkel Melbourne-be is utaztak. Ez azt jelenti, hogy az amerikai istálló az idénynyitón még biztosan nem használhatja a Ferrari továbbfejlesztett motorját.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy sajtóhírek szerint a Ferrari új specifikációjú erőforrással készül az ausztriai versenyre. A 065/2-es kódjelű motor várhatóan 15 lóerővel lesz erősebb elődjénél, amivel jelentősen csökkenthetik lemaradásukat riválisaikhoz képest.

A Ferrari jellemzően a Scuderia autóiban veti be először az új fejlesztéseket, és úgy tűnik, most is ezt a gyakorlatot követik, mivel Günther Steiner csapatfőnök szerint a Haas a szezonnyitón még biztosan nem veheti igénybe a fejlesztéseket.

A Haas Spielbergben még nem használhatja a Ferrari továbbfejlesztett erőforrását Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„Ugyanaz a motor lesz bent, mint Ausztráliában” – idézte a Racefans egy online sajtókonferenciáról. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Ferrari másik ügyfélcsapatával, az Alfa Romeóval mi a helyzet, de valószínűleg első körben ők sem jutnak hozzá az új fejlesztéshez.

A téli tesztek alapján a Haas és az Alfa Romeo vélhetően közel lesz egymáshoz.

A Ferrari számára azért vált kiemelt fontosságúvá a motorfejlesztés, mert az új erőforrás sokkal gyengébbre sikeredett a tavalyinál. Ez nem véletlen, hiszen az FIA-val kötött titkos megállapodásuk nyilvánvalóvá tette, hogy a maranellóiak tavalyi motorja nem felelt meg a szabályoknak, ezért teljesen újat kellett építeniük.

Könnyen lehet, hogy a Ferrari másik ügyfélcsapata, az Alfa Romeo is hasonló cipőben jár, mint a Haas Forrás: NurPhoto via Getty Images/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

Ami az amerikai istálló fejlesztéseit illeti, Steiner leszögezte, csak a teljes versenynaptár bejelentése után döntenek a továbbiakról. Mindez nem véletlen, hiszen a tavalyi rossz szereplés és a válság a Haast is rendkívül nehéz helyzetbe sodorta, és az F1-ben maradása is kérdésessé vált.