A háromórás műtét után továbbra is súlyos Zanardi állapota

Forma-1, Alex Zanardi
CERVIA, ITALY - SEPTEMBER 22: Racing Driver Alessandro Zanardi of Italy celebrates finishing IRONMAN Emilia Romagna on September 21, 2018 in Cervia, Italy. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images for IRONMAN)
Vágólapra másolva!
A pénteken balesetet szenvedett korábbi F1-es pilóta Alex Zanardi állapota stabil, de továbbra is súlyos. Orvosa nem tudja, hogy mennyire sérült az autóversenyzői pályafutása mellett paralimpikonként is maradandót alkotó sportoló idegrendszere.

Továbbra is súlyos, de stabil az állapota a tegnap parakerékpározás közben közúti balesetet szenvedett Alex Zanardinak. Az 53 éves ex-Forma-1-es pilótát súlyos fejsérülésekkel szállították a Santa Maria alle Scotte kórházba, ahol közel háromórás idegsebészeti és arcrekonstrukciós beavatkozást hajtottak végre rajta. A továbbra is súlyos állapotban levő, a műtét után az intenzív osztályon elhelyezett olimpiai bajnokról szombat délelőttre ígértek újabb tájékoztatást.

Zanardi parakerékpárosként is komoly sikereket ért el Forrás: Getty Images for IRONMAN/2018 Getty Images/Bryn Lennon

A harmadik paralimpiájára készülő sportoló állapotáról kiadott legfrissebb közlemény szerint Zanardinak

stabil a vérkeringése és az anyagcseréje, de továbbra is lélegeztetőgépen van, mivel idegrendszerének állapota továbbra is súlyos.

A teherautóval ütköző sportolóval mellett van felesége, Daniela, és fia, Niccolo is.

„Az állapota továbbra is súlyos, de stabil. Fej- és arcsérülésekkel hozták be, törött arccsontjait megműtöttük, hogy kezeljük a szituációt.

Az ilyen esetekben időre van szükség, az állapota azonban egyik pillanatról a másikra is romolhat. Az operáció terv szerint zajlott, az azelőtti állapot volt nagyon súlyos” – nyilatkozta Giuseppe Oliveri, a Zanardit operáló idegsebész, aki azt is elárulta, hogy a sportoló homlokcsontja tört el, valamint az arca is súlyosan sérült.

A parakerékpárosként négy olimpiai aranyat is nyerő autóversenyzőnek komoly tervei voltak az idei évre. Amellett, hogy készült a 2020-ról 2021-re halasztott tokiói paralimpiára, novemberben rajthoz tervezett állni egy olasz GT-versenyen a BMW színeiben azzal a csapattal, amellyel 2001-es súlyos CART-balesete után visszatért a versenyzéshez.

Rengetegen támogatják

Az olasz pilóta amellett, hogy az autósport egyik legnagyobb küzdője, az egyik legszerethetőbb figurája is, így nem csoda, hogy a közösségi médiában záporoznak az őt támogató üzenetek.

Azt tervezte, hogy ősszel újra versenyautóba ül Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

„Kérlek, imádkozzatok a barátomért, Alex Zanardiért" – írta Chip Ganassi, akinek istállójával Zanardi 1997-ben és 1998-ban is CART-bajnok lett.

Amikor egymás ellen versenyeztünk, rájöttem, hogy nem volt olyan pont egyetlen versenyen sem, amikor mentálisan elkönyvelte volna a vereséget. Imádkozom egy újabb Zanardi-csodáért" – írta a háromszoros Indy 500-győztes, négyszeres IndyCar-bajnok Dario Franchitti.