Hamilton: Az edzéseken nem szabad túlhajtanom magam

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 12: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP poses for a portrait in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 12, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton elárulta, szeret súlyokkal edzeni, ugyanakkor vigyáznia kell, hogy testtömege ne lépjen át egy bizonyos határt. A hatszoros világbajnok kiemelte, elengedhetetlen, hogy a versenyek között megfelelően feltöltődjön.

A járvány miatt a pilótáknak soha nem látott hosszúságú szünetet kell átvészelniük, mielőtt ismét F1-es autót vezethetnek. Ugyan az elmúlt napokban néhány csapat már tesztelt, a szezonnyitó Osztrák Nagydíj előtt pedig mások is pályára fognak gurulni, az igazi erőfelmérő az első spielbergi hétvége lesz. A kifejezés ezúttal szó szerint is értendő, ugyanis a pilóták fizikailag is elszoktak a versenykörülményektől.

Éppen ezért az elmúlt hónapokban elvégzett edzésmunka különösen felértékelődik, és könnyen lehet, hogy bizonyos szituációkat az egyes versenyzők edzettségi állapota fog eldönteni. Vélhetően Lewis Hamilton is sokat járt konditerembe, ugyanakkor a brit pilótának – a többiekhez hasonlóan – ezúttal is figyelnie kellett, hogy bizonyos edzésfajtákat ne vigyen túlzásba.

Hamiltonnak és a többi F1-es pilótának vigyáznia kell, nehogy túl sok izma legyen

„Szeretek súlyokat emelgetni, de vigyáznom kell, nehogy túl sokat csináljam – nyilatkozta a Men’s Health című férfimagazinnak. – A Forma-1-es pilóták ugyanis nem lehetnek túl nehezek, a több izom pedig több kilóval jár. A túlságosan nagy kar- és vállizom pedig azért is hátrányos, mert az autóban minél alacsonyabb súlypontra kell törekednünk.”

A Mercedes versenyzője hozzátette, a szív- és érrendszert folyamatosan karban kell tartani, mivel a futamokon 160-170 az átlagos pulzus, az időmérő edzésen pedig akár 190-ig is felmehet. Éppen ezért a 35 éves pilóta sokat fut, rengeteg sprintet beiktatva.

Hamilton szavait Mark Arnall, Kimi Räikkönen fizioterapeutája is alátámasztotta, hiszen kiemelte, manapság a hangsúly a fizikai erőről a testsúly menedzselésére tolódott el. Mindez főleg 2009, a KERS bevezetésének éve óta változott, amire nyilvánvalóan a hatszoros világbajnoknak is reagálnia kellett.

Ugyanakkor Hamiltonnak ezen a téren nem csupán a trendeket kellett követnie, hanem a hozzáállásán is javítania kellett.

– magyarázta. – Emiatt pedig nem volt semmilyen stratégiám, és nem is igazán erőltettem [az edzést], csak beültem az autóba, és hajtottam a győzelemért. Az elmúlt években viszont mindenféle módszerrel kísérleteztem, mint például az ökölvívás és a thai boksz. Manapság rengeteg Pilates tornagyakorlatot végzek.”

Ezzel együtt természetesen lehetetlenség lenne végighajtani az évet, ezért Hamiltonnak is szüksége van némi feltöltődésre a versenyek között. Mindez ráadásul az idei, sűrű versenynaptárt tekintve még fontosabbá válhat. A brit pilóta azonban ilyenkor is keresi az izgalmakat.

Hamilton mindig próbál feltöltődni a versenyek között Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„A kikapcsolódás alapvető része az életemnek – jelentette ki. – Rendkívül fontos, hogy az ember egy adott verseny után feltöltődjön, hogy aztán tiszta fejjel induljon neki a következőnek. Szeretem, ha a barátaimmal és a családommal lehetek együtt, hiszen ez segít a kikapcsolódásban. Ugyanakkor nem tudok adrenalin nélkül élni, és minden olyasmit imádok, ami gyorsabbá teszi a szívverésemet, legyen az síelés, ejtőernyőzés, szörfözés vagy edzés.”