Ecclestone: Vettelnek nem szabadna a Mercedesről álmodoznia

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Német Nagydíj 2019, Mercedes logo
HOCKENHEIM, GERMANY - JULY 28: Second placed Sebastian Vettel of Germany and Ferrari celebrates in parc ferme during the F1 Grand Prix of Germany at Hockenheimring on July 28, 2019 in Hockenheim, Germany. (Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Forma-1 korábbi ügyvezető igazgatója és Sebastian Vettel volt csapattársa is azt tartaná a legjobb döntésnek, ha a négyszeres világbajnok jövőre nem versenyezne a Forma-1-ben.

Egyre erősödnek azok a hangok, amelyek szerint Sebastian Vettelnek ki kellene, illetve ki is fog venni egy évet, és szabadságra megy 2021-ben. A négyszeres világbajnok szerződése az idén lejár a Ferrarival, és miután a Mercedesnél szinte biztosan nem számolnak vele, a Renault maradt az egyetlen valamire való opciója a mezőnyben maradásra.

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója után azonban a Vettellel baráti viszonyt ápoló Bernie Ecclestone is azt tartja a legcélszerűbbnek, ha a német pilóta kivesz egy év szabadságot. Korábbi csapattársa szerint pedig meg is fogja tenni ezt.

Webber úgy érzi, Vettelnek "kiürült a tankja" Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Mark Thompson

Fontos leszögezni, hogy Vettel még semmilyen nyilatkozatot nem tett azzal kapcsolatban, hogy mik a tervei 2020 utánra; folytatni szeretné-e a versenyzést, esetleg visszavonulna, vagy ahogyan többen jósolják, tart egy kis szünetet. A négyszeres világbajnok júliusban lesz 33 éves, életkorából adódóan tehát még jópár évig versenyezhetne magas szinten, korábbi red bullos csapattársa szerint azonban előtte szabadságra megy.

– nyilatkozta Mark Webber az F1 Nation podcastban. – Számomra mindez egyre nehezebb lett. A 30-as éveid végén kicsit tovább tart magabiztossá válni bizonyos helyzetekben, egy kicsivel nehezebb lesz. Ha valaki az óráját kezdi nézni, elkezd csökkeni a motivációja a megbeszéléseken, akkor a körülötte levőktől sem várhatja el, hogy tűzbe menjenek érte."

Webber szerint jelenleg Vettelen is a motivációvesztés jelei látszanak, ami szerinte a Ferrarinál tapasztalható környezetre vezethető vissza.

„Tudom, hogy 110%-ot belead és rengeteg időt és energiát feccöl bele, egyértelműen ezt várja el másoktól is. Michael [Schumachernek] ez sikerült, ott volt Rory Byrne, Ross Brawn, Jean Todt. Egy jó egyveleg, mialatt Michael dominált. Nem az olaszokat ekézem, csak mondom, hogy amikor egységesen ők irányítanak, még nem teljesítettek jól. Megtették, amit tudtak, de Sebnek egyszerűen nem maradt több a tankjában."

Webber szerint Leclerc még nem elég tapasztalt, hogy átvegye Vettel helyét Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Noha Charles Leclerc 2019-ben bebizonyította, hogy fiatal kora ellenére van olyan gyors, mint Vettel, Webber úgy érzi, hogy nem fog tudni azonnal minden területen rutinos csapattársa helyébe lépni. „[Vettel] kihívással teli időszakot töltött a Ferrarinál, ez kétségtelen.

Leclerc világklasszis, de rövid távon szerintem megérzik egy olyan tapasztalt pilóta hiányát, mint Seb."

Ecclestone szerint is szabadságra kéne mennie Vettelnek

Korábban Webber is utalt rá, hogy a Forma-1 egykori ügyvezető igazgatója a Vettellel kialakult barátsága miatt tanácsokkal látja el a németet, többek között a Ferraritól való távozására is hatással lehetett. Ecclestone is úgy véli, hogy barátjának inkább a technikai reformokat hozó 2022-es szezonra kellene készülnie.

– nyilatkozta a 89 éves üzletember az F1-insider.com-nak. – És miért kellene neki leigazolnia Vettelt, amikor van egy szupersztárja Lewis Hamilton személyében? Emellett van két pilótája az első sorban, Valtteri [Bottas] és [George] Russell, akit Toto hosszú ideje támogat."