A Ferrari csapatfőnöke örülne Vettel Mercedeshez igazolásának

Forma-1, Mexikói Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes, Sebastian Vettel, Ferrari
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 27: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP and second placed Sebastian Vettel of Germany and Ferrari celebrate on the podium during the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 27, 2019 in Mexico City, Mexico. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Ferraritól az év végén távozó Sebastian Vettelnek egyedül a Mercedeshez igazolás kínálna esélyt arra, hogy jövőre a világbajnoki címért küzdhessen. Főnöke reméli, hogy összejön neki a váltás.

Hosszabb interjút adott a Marcának Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke, aki többek között a Sebastian Vettellel történt szakításról is beszélt. A csapat május elején jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg négyszeres világbajnoka idei év végén lejáró szerződését, 2021-től pedig Carlos Sainzot ülteti a megüresedő Ferrariba. A svájci csapatfőnök cáfolta, hogy Vettelnek a neki kínált kontraktussal lett volna problémája, szavaiból pedig azt lehetett leszűrni, hogy a német pilóta volt az, aki a távozás mellett döntött.

Nem volt meg a közös akarat a folytatásra Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Bryn Lennon - Formula 1/Bryn Lennon - Formula 1

Vettel és a Ferrari szakításának miértjeivel kapcsolatban többnyire csak találgatni lehet, hiszen egyik fél sem mondta ki konkrétan, hogy miért ér véget a 2014 vége óta tartó együttműködés. Noha ez továbbra sem változott, Binotto szavai talán egy kicsit közelebb visznek a megértéshez. „Kétségtelenül az volt, sok okból kifolyólag – felelte a Ferrari csapatfőnöke a Marca újságírójának azon kérdésére, hogy nehéz volt-e a Vettellel való szakítás. – A Ferrari emberként és versenyzőként is szereti Sebastiant, része a csapatunknak, a projektünknek, úgyhogy ez soha nem volt könnyű döntés.

Ez a szituáció sok mindent megváltoztatott a szabályoktól kezdve a költségplafonig. Olyan dolgokat, amelyek változtattak azon, hogy miként tekintünk a jelenlegi helyzetünkre. Az új autók bevezetését 2022-re halasztották, nekünk pedig meg kellett vizsgálnunk a szervezetünket. Nehéz volt, de megtettük."

A pletykák szerint a Ferrari csak egyéves, ráadásul jelentősen csökkentett fizetéssel járó szerződést kínált Vettelnek, akinek ez nem tetszett, ezért döntött a távozás mellett. Binotto azonban most cáfolta ezeket az értesüléseket.

„Nem, ez nem igaz – jelentette ki. – Egyszerűen csak változnak a dolgok. Már egy új időszakra tekintünk előre, és úgy tűnik, hogy a mi víziónk időzítés szempontjából nem egyezett az övével. Nem az ajánlat milyensége vagy időtartama miatt született ez a döntés."

Nem a szerződéssel volt problémája Forrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a német RTL-nek úgy nyilatkozott, hogy szerinte Vettel azért nem hosszabbított, mert „nem látta a potenciált a csapatban arra, hogy világbajnoki címet nyerjen velük."

Amennyiben a szezon előtti tesztekből és Binotto korábbi nyilatkozataiból indulunk ki, valószínűtlen, hogy az idei szezonban a vb-címért küzdhetnek, és mivel jövőre is a 2020-as autókat használják, könnyen lehet, hogy 2022-ig várniuk kell rá, hogy újra esélyük legyen erre.

Binotto időzítéssel kapcsolatos mondatai arra engednek következtetni, hogy nem egyeztek a csapat és Vettel elképzelései arról, hogy a következő időszakban a jelenlegi sikerekre, vagy a két év múlva érkező új technikai szabályokra kell-e koncentrálni

Binotto örülne, ha Vettel a Mercedeshez menne

Ami a négyszeres világbajnok jövőjét illeti, az továbbra is igencsak képlékeny. Topcsapatban abban az esetben vezethetne jövőre, ha a Mercedes szerződteti őt, James Allison technikai igazgató szerint erre azonban nagyon kicsi az esély.

Mattia Binotto ugyanakkor örülne neki, ha Vettelnek összejönne az átigazolás.

„Veszteség lenne a Forma-1-nek, ha visszavonulna, mert szeretjük és értékeljük őt. Fontos lenne neki jó ülést találni a következő szezonra. Olyan pletykákat hallok, hogy a Mercedeshez mehet. Nagyon boldog lennék [ha ez történne], őszintén mondom."

Binotto szerint Vettel megérdemelné, hogy a Mercedes szerződtesse Forrás: NurPhoto/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

A La Stampának adott interjúban Binotto azért nem felejtett el odaszúrni egy kicsit Toto Wolffnak, aki májusban úgy nyilatkozott, hogy meglepte a Ferrari azon döntése, hogy már a szezon kezdete előtt határozott a pilótapárosáról.

– tett egy csípős megjegyzést Binotto. – Én is meg vagyok lepődve azon, hogy még nem írták alá a szerződéshosszabbítást Hamiltonnal. Mi sokkal hamarabb megtettük volna. A döntést a Seb iránti átláthatóság miatt hoztuk meg, gondolnia kell a jövőjére, ezért nem halogathattuk. Ez a lépés hitelt érdemlő és fair volt vele szemben. Ha a Mercedeshez megy, boldog leszek miatta, mivel négyszeres világbajnok, aki megérdemli, hogy topcsapatban legyen."