Hamilton: A vezetési stílusom az elnyomás elleni harcomat is tükrözi

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Ausztrál Nagydíj
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 12: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP looks on during a press conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 12, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton kijelentette, a világban zajló események rengeteg negatív emléket ébresztettek benne arról az időszakról, amikor neki is szembe kellett nézni a rasszizmussal. A hatszoros világbajnok anno még küzdősportra is járt emiatt, manapság pedig vezetési stílusával állít ennek egyfajta emléket. A brit pilóta szerint az idei év fontos lehet abból a szempontból, hogy a kisebbségek kivívják az egyenlő feltételeket.

Lewis Hamilton nemrég arra szólította fel a Forma-1-ben szereplőket, hogy álljanak ki a rasszizmus ellen, miután az Egyesült Államokban George Floyd, egy 46 éves színesbőrű férfi a rendőri erőszak miatt vesztette életét, az országban pedig hatalmas tűntetéssorozat indult el. Azóta számos pilóta megszólalt az ügyben, a Mercedes pedig kiállt Hamilton mellett.

A hatszoros világbajnok újabb bejegyzést tette közzé saját Instagram-oldalán, amiben leszögezte, igyekszik minden hírt elolvasni, hogy naprakész legyen a rasszizmus elleni küzdelemben. Ez azonban azzal is jár, hogy saját negatív tapasztalatai is felszínre törnek.

Hamiltonnak személyes tapasztalatai is vannak a rasszizmusról, elsősorban gyerekkorából Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Rengeteg fájdalmas gyerekkori emlék jutott eszembe – fogalmazott. – Élénken bennem vannak azok a pillanatok, amikor fiatalon effajta kihívásokkal kellett szembenéznem, és biztos vagyok benne, hogy közületek sokan átélték ezeket, akik találkoztak már rasszizmussal vagy bárminemű diszkriminációval.

Azonban amikor nem versenyeztünk, sokat zaklattak és bántottak, ami ellen csak úgy tudtam küzdeni, hogy megvédem magam, ezért elkezdtem karaetézni. A negatív pszichológiai hatások felmérhetetlenek voltak, ezért is vezetek így. Számomra ez sokkal többről szól, mint a versenyzés, mert még mindig harcolok."

Hamiltonnak rengeteg ilyen jellegű zaklatást kellett elviselnie, olyannyira, hogy már gyerekkorában is beszélt erről a BBC-nek, amikor a brit közmédia felfigyelt az ifjú gokartos tehetségre.

„Az elmúlt években többször hallottam, hogy rasszista jelzőkkel illettek. Első alkalommal nagyon dühös voltam, elmondtam a szüleimnek, és úgy éreztem, hogy ezt meg kell bosszulnom. Később egyszerűen figyelmen kívül hagytam, és a pályán vettem revansot.”

Hamiltonnak gyerekkorától kezdve szembe kellett néznie a rasszizmussal

A hatszoros világbajnok friss bejegyzésében hozzátette, hálás azért, hogy van egy olyan személy az életében, mint az édesapja, aki mindig megértette őt és kiállt mellette. Ugyanakkor nem mindenki ennyire szerencsés, értük pedig küzdeni kell.

Mi pusztán élni kívánunk, és ugyanazokat a lehetőségeket szeretnénk az oktatásban, valamint a mindennapi életben, valamint félelem nélkül akarunk az utcára, az iskolába, a boltba, vagy akárhova menni.”

A 2008-as előszezoni tesztelésen Hamiltonnak ezzel a látvánnyal kellett szembesülnie, Fernando Alonso szurkolói nagy megbotránkozást váltottak ki Forrás: Getty Images/2008 Joanne Burnett/Joanne Burnett

Hamilton hozzátette, ők is megérdemlik az egyenjogúságot, aminek kivívása meglátása szerint a jövő legfontosabb feladata lesz. Mondandóját azzal zárta le, hogy soha nem adhatják fel a harcot, és a maga részéről ezt nem is fogja megtenni.