Társoldalunk:

A Mercedes fontolgatja, hogy a Ferrari útjára lépjen

2020.06.06. 18:03

Toto Wolff kijelentette, a csökkentett költségplafon miatt el kell gondolkozniuk azon, hogy a Mercedes a Forma-1 és a Formula E mellett más versenysorozatokban is megjelenjen. A Ferrari az IndyCarral flörtöl, és ez a széria egyik legsikeresebb csapatának elnöke szerint azt jelenti, hogy az észak-amerikai bajnokság az utóbbi időszakban rengeteget fejlődött.

Az már tavaly októberben hivatalossá vált, hogy a Forma-1 jövőre bevezeti a költségvetési korlátot, de a csapatok akkor még 175 millió dollárban állapodtak meg. A koronavírus-járvány miatt viszont muszáj volt ezen módosítaniuk, és végül abban egyeztek meg, hogy 2021-ben 145 millió dollár lesz a maximum, ami a következő két évben rendre 5 millió dollárral csökken.

A fejleményekre reagálva a Ferrari már bejelentette, hogy vizsgálják a más versenysorozatokban való indulás lehetőségét. Könnyen lehet, hogy a Mercedes is hasonló útra fog lépni, és a jövőben nem csupán a Forma-1-ben és a Formula E-ben fognak szerepelni. Toto Wolff, az F1-es istálló csapatfőnöke kijelentette, a költségplafon csökkentése mind a sportág, mind a Daimler szempontjából pozitív fejlemény, ugyanakkor az átállás magától nem fog működni.

Könnyen lehet, hogy a jövőben nem csak az F1-ben láthatunk Mercedes-Ferrari csatátForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

„Alkalmazkodnunk kell az új helyzethez, és változtatnunk kell a módszereinken, a személyzet egy részét pedig más területre kell áthelyeznünk – válaszolta a Racefans kérdésére. – Van egy nagyon erős részlegünk, a Mercedes-Benz Applied Science, ahol nagy teljesítményre [törekvő] ügyfeleinknek dolgozunk, és nyújtunk nekik szolgáltatásokat.

Ki tudja, lehet, hogy más kategóriákban is kipróbáljuk magunkat annak érdekében, hogy az emberi erőforrást, valamint a szellemi tulajdont a Mercedesnél tartsuk.”

Wolff nem árulta el, hogy konkrétan melyik sorozatra vagy sorozatokra gondol, így nem lehet tudni, hogy a Mercedes milyen irányba tekintget. Ellentétben a Ferrarival, ahol Mattia Binotto csapatfőnök kijelentette, elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben csatlakoznak az IndyCar mezőnyéhez. A jelenlegi szabályok csak a motorszállítóként való részvételt engedik meg, de lehetséges, hogy úgy alakítanak majd a regulákon, hogy konstruktőrként is indulhassanak.

A Ferrari érdeklődésére többek között az IndyCar egyik legsikeresebb csapatának, az egyébként a Forma-1-ben is megforduló Penskének az elnöke is reagált. Tim Cindric úgy véli, mindez megmutatja, hogy a sorozat mennyit fejlődött az utóbbi években.

„Nagyon biztató arról hallani, hogy egy olyan gyártó, mint a Ferrari érdeklődik a széria iránt – nyilatkozta a The Race-nek. – Ez azt jelenti, hogy a bajnokság nagyon rövid idő alatt igen messzire jutott. Ha majd visszatérünk a pályára, számos izgalmas esemény fog történni.”

A Penske elnöke hízelgőnek tartja a Ferrari érdeklődésétForrás: AGIF/Duda Bairros/AGIF/Duda Bairros

Az IndyCar idei szezonja a Forma-1-nél korábban indul el, hiszen a pilóták már ezen a hétvégén megkezdik a versenyzést. A Ferrari és a Mercedes azonban természetesen nem most, és még csak nem is jövőre fog csatlakozni, ha egyáltalán a vezetők úgy döntenek. Legkorábban vélhetően 2022-ben láthatjuk őket a mezőnyben, amikor az észak-amerikai sorozatban is bemutatkoznak a hibrid erőforrások.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK