A Mercedes és Ecclestone is egyetért Hamilton társadalmi felszólalásával

Forma-1, Mexikói Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes, Toto Wolff
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 27: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP celebrates with Mercedes GP Executive Director Toto Wolff in parc ferme during the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 27, 2019 in Mexico City, Mexico. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff szerint Lewis Hamilton jól tette, hogy felszólalt a rasszizmus ellen. A Mercedes csapatfőnöke elárulta, sokat tanult pilótájától a kisebbségek helyzetéről, és hangsúlyozta, hogy a saját eszközeivel mindenki tehet a negatív folyamatok ellen. Az osztrák üzletember kiemelte, az autósportnak is változnia kell annak érdekében, hogy társadalmilag sokszínűbb legyen.

Lewis Hamilton nemrég felszólalt a rasszizmus ellen, miután az amerikai George Floyd, egy 46 éves színesbőrű férfi durva rendőri erőszak következtében vesztette életét, az Egyesült Államokban pedig napok óta tüntetések zajlanak. A Mercedes közleményben biztosította támogatásáról a hatszoros világbajnokot, most pedig a csapatfőnök, Toto Wolff is kiállt pilótája mellett.

Az osztrák üzletember kijelentette, Hamiltonról köztudott, hogy mindig is támogatta a kisebbségeket, ezzel kapcsolatban pedig ő is sokat tanult versenyzőjétől. Ami magát a rasszizmust illeti, Wolffot egy konkrét párbeszéd ébresztette rá a probléma súlyosságára.

Wolff örül Hamilton kiállásának Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

„Egyszer megkérdezte, hogy szoktam-e gondolkozni azon, hogy fehérbőrű vagyok – nyilatkozta egy sajtókonferencián. – Azt válaszoltam, hogy nem, ez még soha nem fordult elő. Erre ő azt mondta, neki minden nap eszébe jut, mert emlékeztetik rá. Azt gondolom, számunkra nehéz megérteni a helyzet súlyosságát, emiatt örülök, hogy megszólalt az ügyben, már csak azért is, mert ő a sportág egyik nagykövete.”

Wolff hozzátette, mindenkiben ott van a lehetőség, hogy változtasson a helyzeten, csak néha ilyen események kellenek ahhoz, hogy az emberek észrevegyék a kisebbségek nehézségeit. Az osztrák üzletember örül, hogy egy fehér férfiak által uralt iparágban pont Hamilton volt az, aki az ügy élére állt.

A Mercedes csapatfőnöke arról is beszélt, hogy a maguk részéről ők mindig is a teljesítmény alapján választottak pilótát, és soha nem vették figyelembe a kulturális hátteret, a vallást vagy a bőrszínt. Ennek ellenére úgy gondolja, az autósportban is szükség van a változtatásra annak érdekében, hogy létrejöjjön a Hamilton által is hiányolt sokszínűség.

– szögezte le. – A legtöbb család számára elképzelhetetlen, hogy 100 ezer fontot fizessenek azért, hogy a 12 éves gyerek rendes bajnokságban versenyezhessen. Úgy vélem, ki kell dolgoznunk egy rendszert, amiben sokan kipróbálhatják a gokartozást, normális felszereléssel versenyezhetnek, és esetleg a Forma-1-ig is eljuthatnak.”

Wolff úgy véli, Hamilton a tehetségével utat tört magának, de más, kevésbé jómódú családok számára is biztosítani kell a lehetőséget Forrás: DPPI/Jacky Foulatier

Wolff hozzátette, egy Hamiltonhoz hasonló képességű fiatal a tehetségének köszönhetően mindenképpen utat talál magának az F1-be. Ezzel együtt is szorgalmazza, hogy minden kategóriát olcsóbbá kell tenni.

Ecclestone is támogatja Hamiltont

Bernie Ecclestone, a Forma-1 egykori teljhatalmú ura szintén úgy gondolja, hogy a 35 éves pilóta helyesen cselekedett, amikor felszólalt az ügy kapcsán. A 90. életévében járó üzletember ugyanakkor azt várta, hogy ez hamarabb megtörténik.

– jelentette ki az AFP-nek. – Számomra azonban meglepő, hogy egy feketebőrű ember brutális meggyilkolása után a sportolóknak ennyi idő kellett, hogy odafigyeljenek ezekre a dolgokra.”

Ecclestone is egyetért honfitársával Forrás: AFP/Erwin Scheriau

Ecclestone elárulta, a rasszizmus már az ő idején is jelen volt, és 1986-ban a Forma-1 pont az apartheid-rendszer miatt hagyta el Dél-Afrikát. 2012-ben hasonló volt a helyzet Bahreinben, amikor a hatalom leverte a síták által szervezett, politikai reformokat követelő tüntetéseket. Ekkor azonban az egy évvel korábbi futammal ellentétben megtartották a versenyt, mivel Ecclestone akkor úgy vélekedett, hogy a folyamatok pozitív változást idéznek elő.

Egyvalakinek nem tetszett Hamilton kiállása

Korábbi cikkünk megjelenése óta Pierre Gasly, Kevin Magnussen valamint Antonio Giovinazzi is megszólalt a témában. A francia és a dán pilóta a Blackout Tuesday, illetve a Black Lives Matter mondatokkal álltak ki a rasszizmus ellen, míg az Alfa Romeo versenyzője úgy fogalmazott, hogy „amíg azt gondoljuk, hogy a különbségek által felsőbb- vagy alsóbbrendűek leszünk, addig nem élhetünk igazságos világban”.

Többek között Giovinazzi is megszólalt a témában

Az F1 világából egyedül Will Buxton újságíró ment szembe Hamiltonnal. Persze ő sem azért, mert a rasszizmust helyeselné, hanem abban nem értett egyet a hatszoros világbajnokkal, hogy mindenki csendben maradt. Szerinte a Mercedes pilótája nem vette figyelembe a média képviselőit.

„Nem látsz senkit a saját iparágadból? Akkor nyisd ki a szemed, és nézd meg újra! Másfél évtizede ismerlek téged. Kérlek, ne vegyél minket semmibe! – írta saját Instagram-oldalán.

Buxton rengeteg kritikát kapott, aminek következtében eltávolította a bejegyzést.

Twitteren viszont ismét megszólalt, és kijelentette, próbált kiállni az igazságosság mellett, de azok, akiket képviselni és védeni akart, most hátba szúrták. Nem sokkal később ezt is törölte, majd bocsánatot kért, és leszögezte, hogy ő csak jót akart.