Az F1 elnöke nem akar mesterkélt újításokat erőltetni a sportágra

Forma-1, Lando Norris, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Osztrák Nagydíj
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2019, Grand Prix of Austria, #77 Valtteri Bottas (FIN, Mercedes AMG Petronas Motorsport), #4 Lando Norris (GBR, McLaren F1 Team), #44 Lewis Hamilton (GBR, Mercedes AMG Petronas Motorsport), 30.06.2019 | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Chase Carey, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója kijelentette, tisztelik a sportág hagyományait, de úgy véli, a rendkívüli helyzet lehetőségeket is teremt a kísérletezésre, hogy jobbak legyenek a versenyek. Nem kizárt, hogy további nagydíjakat kell majd törölni a naptárból.

Kedden a Forma-1 jogtulajdonosa kiadta az idei versenynaptár első nyolc fordulójának listáját, így hivatalosan is megerősítették, hogy hat állomáson összesen nyolc európai futammal indul a koronavírus által teljesen felborított 2020-as szezon.

Rendhagyó módon Ausztriában és az Egyesült Királyságban egymás után két nagydíjat is rendeznek majd, ezért felmerült, hogy a második alkalommal az időmérő edzést fordított rajtráccsal indított kvalifikációs futamra cseréljék, de a Mercedes ellenállása miatt a terv várhatóan nem valósul meg.

Egyelőre úgy tűnik, nem kavarják fel a rajtrácsot az extra futamokon Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója elismerte, „nem minden csapatnak tetszett” az elképzelés, és a jogtulajdonos nem akar mesterséges „trükköket” erőltetni, de továbbra is keresnek olyan ötleteket, amelyek javíthatják a versenyzés színvonalát. „Egyhangú támogatás kell ahhoz, hogy ilyen rövid idő alatt változások történjenek. Most szinte valós időben változunk” – nyilatkozta.

mindezt bizonyos fokig tiszteletben is akarjuk tartani, de ez nem azt jelenti, hogy ne keresnénk a változások lehetőségét. Ez a szezon különleges, és ezért egy kicsit több lehetőséget nyújt, hogy olyan dolgokat is kipróbáljunk, amikről egyébként nem is gondoltuk volna, hogy valósággá válhatnak, és hozzátehetnek a versenyzéshez” – vélte az F1 első embere.

Carey kész lenne változtatni a nagydíjak formátumán, de akad ellenlábasa Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

Szokatlan, de szükségszerű az a lépés is, hogy csak a versenynaptár egy részét jelentették be, de Carey szerint „egy viszonylag rövid idősávon túl nem látunk tisztán”, és elárulta, ez a promóterekre is igaz. A szezon további állomásainak bejelentése kapcsán a határidők helyett inkább célokat határoz meg, de elismerte, szeretné, ha június végéig összeállna a teljes menetrend.

Carey ezzel feltehetőleg a bakui és a szingapúri fordulóra utal, de olasz lapértesülés szerint rezeg a léc Szocsi esetében is. Ezek szeptember során esedékesek, de ha utcai versenyeket továbbra sem lehet tartani, várhatóan más, épített helyszínekkel pótolnák a futamokat. A Motorsport.com olasz kiadása szerint a Ferrari tulajdonában lévő Mugello is a jelöltek között van.