Hivatalosan is bejelentették a Forma-1 idei első nyolc versenyét

Forma-1, Magyar Nagydíj, vasárnap, rajt
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen (L) leads ahead of Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas and Mercedes' British driver Lewis Hamilton during the Formula One Hungarian Grand Prix at the Hungaroring circuit in Mogyorod near Budapest, Hungary, on August 4, 2019. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően júliusban végre elindul a Forma-1 2020-as szezonja. A kereskedelmi jogokat birtokló Liberty Media nyilvánosságra hozta az első nyolc verseny menetrendjét.

A Liberty Media kedden nyilvánosságra hozta a Forma-1 2020-as versenynaptárának első nyolc állomását, miután a koronavírus miatt teljesen fel kellett borítani a sportág idei menetrendjét. A várakozásokkal összhangban két osztrák futammal indul a szezon, majd az eredetileg tervezettnél korábban, július 19-én a Hungaroringre érkezik a mezőny.

Egymás után két verseny lesz a Red Bull Ringen, közönség nélkül Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Silverstone-ban szintén két futamot rendeznek augusztus elején, majd bepótolják a Spanyol Nagydíjat, és az eredeti időpontokban megtartják a Belga Nagydíjat és az Olasz Nagydíjat. Ezzel várhatóan lezárul majd az európai szezon, a Monacói Nagydíjat, a Holland Nagydíjat és a Francia Nagydíjat az idén nem tartják meg.

A versenynaptár első nyolc fordulója az alábbiak szerint alakul:

  1. 2020. július 3-5. – Osztrák Nagydíj (Red Bull Ring)
  2. 2020. július 10-12. – Stájer Nagydíj (Red Bull Ring)
  3. 2020. július 17-19. – Magyar Nagydíj (Hungaroring)
  4. 2020. július 31. – augusztus 2. – Brit Nagydíj (Silverstone)
  5. 2020. augusztus 7-9. – A Forma-1 70. évfordulós Nagydíja (Silverstone)
  6. 2020. augusztus 14-16. – Spanyol Nagydíj (Barcelona)
  7. 2020. augusztus 28-30. – Belga Nagydíj (Spa-Francorchamps)
  8. 2020. szeptember 4-6. – Olasz Nagydíj (Monza)

„Az elmúlt hetek során fáradhatatlanul dolgoztunk a partnereinkkel, az FIA-val és a csapatokkal, hogy megalkossuk a módosított 2020-as versenynaptár első részét, és a lehető legbiztonságosabb formában újrakezdődhessen a versenyzés – nyilatkozta Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója. – Örömmel mutatjuk be az első nyolc versenyre vonatkozó menetrendet, és várjuk, hogy a következő hetek során kiadhassuk a teljes naptárat is.”

„Minden promóternek és partnernek köszönöm a támogatást és a Forma-1 melletti elkötelezettségüket. Jelenleg arra számítunk, hogy helyszíni közönség nélkül kezdjük a szezont, bízunk abban, hogy a következő hónapok során a helyzet lehetővé teszi majd, hogy ismét fogadjuk őket, amint az biztonságos lesz. Azt viszont tudjuk, hogy a Forma-1 visszatérése örömteli lökést ad majd világszerte.”

A Hungaroring készen áll

Az elmúlt hetek során a Magyar Nagydíj lehetséges időpontjával kapcsolatban számos pletyka felmerült, akadtak olyan híresztelések, amelyek szerint két versenyt is rendeznek a Hungaroringen, és az is szóba került, hogy augusztus végére csúszik a verseny, de ezek nem igazolódtak be.

Idén is elrajtol a mezőny a Hungaroringen Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója végig azt hangsúlyozta, hogy a pálya rugalmasan állt a szokatlan helyzethez. Ez is segít abban, hogy 35. alkalommal is lesz Magyar Nagydíj, igaz, a verseny történetében először zárt kapuk mögött.

– nyilatkozta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Cégünk végig rugalmas volt, hiszen a pályánk készen áll, bármikor tudunk versenyt rendezni, és mindenképp szerettük volna megtartani a 35. Magyar Nagydíjat. A zárt kapus verseny során a járványügyi előírásokat szem előtt tartjuk, folyamatosan egyeztetünk az illetékes hatóságokkal, hiszen nemcsak jó versenyt akarunk rendezni, de azt is szeretnénk, hogy a paddockban mindenki biztonságban érezhesse magát.”

A Forma-1 mellett a most bejelentett versenyhétvégék programjában a Forma-2 és a Forma-3 futamai is szerepelnek, a Porsche Szuperkupával kapcsolatban egyelőre nem érkeztek hírek.