Vágólapra másolva!
Az eredetileg márciusra tervezett idénynyitó előtt úgy tűnt, a Ferrari a Mercedes és a Red Bull mögé szorult, és Charles Leclerc nem számít arra, hogy ez júliusig megváltozik. A Red Bull fejlesztésekbe kezdett, de náluk is elmaradások vannak.

Sok bizonytalanságot eredményez a Forma-1-ben, hogy a vártnál majdnem négy hónappal később, csupán 2020. július 5-én kezdődik a szezon a Red Bull Ringen, egy olyan pályán, ami az elmúlt évek során nem kedvezett a világbajnoki címeket bezsebelő Mercedesnek.

A futam ráadásul nem is idénynyitóként szokott funkcionálni, az autókat a nyár közepére már alaposan továbbfejlesztik, így az erőviszonyok is változhatnak a márciusi teszteléshez és az első versenyekhez képest. Idén viszont minden eltolódott, hiszen a koronavírus miatt nem lehet futamokat rendezni, sőt, a gyárakat is bezárták a védekezés miatt.

Leclerc nem számít a Ferrari gyors megerősödésére Forrás: AFP/Lluis Gene

A kötelezően előrehozott „nyári szünetnek” azonban hétfőtől vége lett, a gyári dolgozók szigorú munkavédelmi előírások mellett ismét munkába állhattak, és további öt hét a rendelkezésükre áll, hogy a csapataik a lehető legjobb formában állhassanak rajthoz Spielbergben. Ez hosszabb az előszezon során megszokottaknál, ráadásul most nem is a nulláról kell újrakezdeni a munkát.

A sajtóban megjelentek pletykák, amelyek szerint a Ferrari a gyárbezárás közepette is erősebb motort, továbbfejlesztett sebességváltót és új orrkúpot készített,

de Charles Leclerc a csapat főszponzora, a Mission Winnow Instagram-csatornáján elárulta, ő nem számít nagy változásra a Ferrari versenyképessége terén: „Szerintem nagyjából hasonló a helyzet, mint az év elején, mert nem igazán történt semmi. Minden be volt zárva, úgyhogy nem dolgozhattunk az autón. A tesztelés [eredményei] nem igazán alakultak számunkra kedvezően vagy ahogy akartuk. Most nehéz tudni [hogy mi várható], ki kell várnunk az első versenyt.”

Leclerc és Verstappen tavaly a győzelemért küzdött, utóbbi ünnepelhetett Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke már a gyárból jelentkezett be a Sky Sports műsorába. Kijelentette, nekik nagyon fontos, hogy legalább már a szezon kezdő dátuma adott, és nagyon várják már, hogy újra versenyezhessenek. Méltatta a Red Bullt, hogy minden akadályt elhárítottak az Osztrák Nagydíj megrendezése elől, és példát mutatnak a többi versenyrendező számára is.

Horner megjegyezte, hogy az Osztrák Nagydíj az utóbbi években kedvezett a Red Bullnak. Max Verstappen 2018-ban és 2019-ben is győzni tudott a különleges pályán.

„Mozgalmas [időszak] lesz, mert az Ausztrália után tervezett fejlesztéseket még gyártásba sem adtuk, úgyhogy az egész csapat nagyon elfoglalt lesz, mivel megpróbálunk a lehető legjobb formába kerülni a július elején zajló osztrák versenyekre. Nagyszerű, hogy ezeket már megerősítették, és lassan az is kiderül, hogy fog kinézni az idei versenynaptár.”