Vágólapra másolva!
Halála 50. évfordulóján bronzszobrot állítottak Bruce McLarennek a nevét viselő ipari vállalatcsoport wokingi központjában. Az alkotást a néhai konstruktőr-autóversenyző lánya leplezte le.

Ünnepséget rendeztek az 1970. június 2-án elhunyt Bruce McLaren tiszteletére a wokingi technológiai központban. Az új-zélandi születésű néhai konstruktőr-autóversenyző a korszak egyik kiemelkedő alakja volt, a csapattársa, Denny Hulme által végül győzelemre vezetett M8D tesztelése közben szenvedett halálos balesetet az angliai Goodwood Circuiten.

McLarennek életnagyságú bronzszoborral állítottak emléket a nevét viselő ipari vállalatcsoport központjában. A McLaren csoport manapság a versenyistálló mellett utcai sportautókat és egyéb műszaki berendezéseket is gyárt, a növekedésében többen is közreműködtek, de az alapokat Bruce McLaren tette le. Portrénk a legendás pilótáról itt olvasható.

Bruce McLaren szobra a McLaren központjában Forrás: McLaren

„Nagy megtiszteltetés, hogy Bruce McLaren halála 50. évfordulóját egy ilyen csodálatosan megformált szoborral ünnepeljük, megemlékezve az életéről és a sikereiről – nyilatkozta Amanda McLaren, a McLaren Automotive márkanagykövete. – Amikor az édesapám 1970 júniusában meghalt, mindössze 12 évvel azután, hogy az Egyesült Királyságba jött Új-Zélandról, már nagyon sokat tett azért, hogy elérje a céljait, de a java még csak ezután jött.”

A McLaren az elmúlt több, mint 50 év során szerepelt a Forma-1-ben, háromszor megnyerte az Indianapolis 500-at, zsinórban ötször a Can-Am bajnokságokat,

és mérföldkőnek számító győzelmet ért el az 1995-ös Le Mans-i 24 órás versenyen. Ezek és a McLaren által tervezett, fejlesztett és gyártott szupersportautók mind az ő örökségét hirdetik. Június 2-a mindig érzelmes dátum a számunkra, és ez az idén különösen igaz. Hihetetlenül megindító, ahogy ’édesapám’ lenéz a McLarenre, és tudom, hogy nagyon büszke lenne a nevében elért sikerekre.”

Bruce McLaren egy rajt előtt Forrás: McLaren/LAT Photographic

Zak Brown, a McLaren Racing ügyvezetője hozzátette, a szobor halhatatlanná teszi McLarent, az emlékművet pedig az ő öröksége veszi körül. „Ma gyászoljuk az elvesztését, de inspirációt is merítünk az életéből. Bruce szellemisége tovább él mindenkiben, aki ma a McLarennél dolgozik. Az ő tiszteletére versenyzünk” – összegzett.

Az alkotást a festőként és szobrászként is dolgozó Paul Oz készítette, miután a McLaren későbbi legendás pilótáját, Ayrton Sennát már megformálta. A háromszoros világbajnok szobra szintén a McLaren központjában található.