Vágólapra másolva!
Akinek elég vastag a pénztárcája, az sporttörténeti jelentőségű Forma-1-es autóhoz juthat, az RM Sotheby's ugyanis árverésre bocsátja a Toyota 2009-es kocsiját. A koronavírus elleni harc jegyében rendezett online aukción más értékes F1-es relikviák is kalapács alá kerülnek.

Online árverést szervez a Nemzetközi Automobil Szövetség és az RM Sotheby's a koronavírus-járvány elleni harc jegyében. A #RaceAgainstCovid (verseny a koronavírus ellen) néven futó aukción számos Forma-1-es relikvia kerül kalapács alá, köztük egy teljes autó is, amelyet a Toyota ajánlott fel.

Az eseménnyel a Nemzetközi Vöröskereszt és a Nemzetközi Vörös Félhold Mozgalomat segítik, amelynek az FIA korábban már adományozott egymillió eurót. Ehhez az összeghez jön majd hozzá az, ami befolyik az online árverésből.

A Toyota 2009-es autója Jarno Trullival Forrás: Getty Images/2009 Getty Images/Clive Mason

Overálokra, sisakokra és egy maranellói szimulátorozásra is licitálhatnak majd azok, akik részt vesznek az árverésen, de talán nem elhamarkodott előre kijelenteni, hogy a legnagyobb érdeklődés a Toyota 2009-es Forma-1-es autóját fogja övezni.

A japán gyártó a TF109-es modell 01-es sorszámú kasztniját ajánlotta fel, azt a példányt, amelyet Jarno Trulli és Timo Glock a Toyota eddigi utolsó F1-es szezonjának elején tesztelt.

A 01-es kasztni testvérváltozatai a szezon során öt dobogós helyezést és egy pole pozíciót értek el, a konstruktőri összesítésben a csapat ötödik lett, mielőtt az év végén kivonult a sportágból.

A TF109-01-es ezzel azonban még nem került a raktárba, a Pirelli egy ideig tesztautóként használta, az árverésen is az akkori fekete fényezéssel kerül majd a közönség elé váltóval és motorral együtt, azaz működőképes állapotban. Az olasz gumigyártónak végzett munka során Nick Heidfeld, Pedro de la Rosa, Lucas di Grassi és Romain Grosjean is vezette.

A Toyota TF109-es immár a Pirelli tesztautójaként Pedro de la Rosával a volánnál Forrás: Pirelli

A Toyota korábbi autója mellett olyan ereklyékre lehet még licitálni, mint a Damon Hill által felajánlott, az 1995-ös Ausztrál Nagydíj megnyerésekor általa viselt sisak és overál, a kilencszeres Le Mans-i győztes Tom Kristensen 2014-es utolsó WEC-futamán viselt overál, a Ferrari által felajánlott Sebastian Vettel és Charles Leclerc egy-egy futamgyőztes overálja, valamint Lewis Hamiltontól és Valtteri Bottastól származó overálok és egyéb tárgyak.

A Ferrari a tárgyi felajánlás mellett élményt is kínál, aki ugyanis a legtöbbet adja érte, eltölthet egy teljes napot a maranellóiak F1-es szimulátorában.

„Az egészségügyi vészhelyzet kezdete óta az FIA és a teljes motorsport-közösség eltökélten harcol a járvány ellen olyan kezdeményezéseken keresztül, mint a Race Against Covid.”

– nyilatkozta Jean Todt, az FIA elnöke. – Üdvözlöm az FIA és az RM Sotheby's együttműködését a Nemzetközi Vöröskereszt és a Nemzetközi Vörös Félhold Mozgalom érdekében. Köszönöm minden versenyzőnek és csapatnak a hozzájárulását, miként az FIA alapítványának nagylelkű felajánlását. Hogy biztosítsuk az aukció megérdemelt sikerét, arra buzdítom a motorsport-család tagjait, hogy csatlakozzanak hozzánk."

Az online árverés az RM Sotheby's oldalán június 15-étől 22-ig tart.