Alakul az F1 európai idénye, hamarosan bejelenthetik a menetrendet

Forma-1, Brit Nagydíj, rajt
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 14: A rear view of the start during the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 14, 2019 in Northampton, England. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Egy ideig kérdéses volt a Forma-1-es Brit Nagydíj megrendezése, a brit kormány azonban kész engedményeket tenni, így augusztusban jöhet a silverstone-i dupla futam. Az idei szezon európai menetrendjét kedden jelenthetik be.

Újabb komoly lépést tett a Forma-1 az idei versenynaptár első szakaszának tető alá hozása felé, miután a brit kormány hajlandó kivételt tenni a sport miatt az országba utazókkal. Mint korábban megírtuk, az eredetileg július közepére tervezett futam akkor vált kérdésessé, amikor az Egyesült Királyságban június 8-ától kötelezővé tették a kéthetes karantént az országba lépőknek.

Miután azonban június 1-jétől az országban engedélyezték a versenysport szigorú feltételek melletti újraindulását, a kulturális államtitkár az F1-re is külön kitért, mint olyan sportágra, amely hamarosan visszatérhet a brit tévénézők képernyőire.

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy lesz futam Silverstone-ban Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Miután az osztrák kormány zöld utat adott a spielbergi dupla futamnak,

az Autosport értesülései szerint a Forma-1 június 2-án kedden bejelentheti várhatóan nyolc futamból álló európai szezonját,

amihez az kell, hogy rendeződjön a minden bizonnyal szintén dupla versenynek otthont adó silverstone-i esemény helyzete.

A brit kormány világossá tette, hogy támogatja a sportélet újraindulását, amelynek keretein belül augusztus 2-án és 9-én rendeznének F1-es versenyt az országban.

„A várakozásnak vége. Az élő brit sport hamarosan visszatér biztonságos és gondosan felügyelt környezetben – jelentette ki Oliver Dowden kulturális államtitkár. – Ez az iránymutatás biztonságos keretet biztosít a sportágaknak, hogy folytassák a versenyeiket. Minden sportág maga dönti el, hogy ez pontosan mikor történik meg, ők ismerik a legjobban a sportágukat.

„Üdvözöljük a kormány erőfeszítéseit az elit sport folytatásának biztosítására és a támogatásukat a versenyzéshez való visszatérésre – nyilatkozta az F1 szóvivője az Autosportnak. – Az elkövetkező hetekben szoros párbeszédet fogunk folytatni velük, miközben a szezon július első hetében történő beindítására készülünk."

A brit csapatok személyzetének már a szezon júliusi szakaszában elengedhetetlen lesz a kedvezmény a beutazással kapcsolatban, különben nem térhetnek haza Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

A brit kormány beutazásra vonatkozó tiltásai alóli kedvezmény részletei egyelőre nem ismertek, de

vélhetően a Forma-1-es csapatok csak úgy kapnak majd mentességet, ha részletes tervvel rendelkeznek az utazásaikkal, a tartózkodásukkal és szállásukkal kapcsolatban.

Mindez nem csak a Brit Nagydíj miatt fontos, hiszen tíz csapatból hétnek az Egyesült Királyságban van a központja, ezek az istállók így például csak abban az esetben fognak tudni visszatérni a bázisukra, ha nem kell karanténba vonulniuk.

A szezon végén már helyszíni nézőkben is bíznak

A tervek szerint az F1 egyelőre csak az első nyolc futamról tesz bejelentést a héten, a szeptemberi Olasz Nagydíjat követő ázsiai és amerikai versenyek körül még sok a kérdőjel. Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója ugyanakkor korábban abbéli reményének adott hangot, hogy a szezon későbbi szakaszában akár már a nézők is visszatérhetnek a pályákra.

Rohonyi Tamás, a Brazil Nagydíj promótere a Forbes-nak nyilatkozva utalást is tett erre.

„A Brazil Nagydíj előkészületei a tervek szerint zajlanak, bízunk benne, hogy a híres interlagosi pálya egy újabb elbűvölő versenynek ad otthont. Az eseményt minden nehézség nélkül, a jelenlegi szerződésünk szerint fogjuk megrendezni. Megerősítésre számítunk az FIA-tól a novemberi dátummal kapcsolatban, hogy a többi tengerentúli futamhoz hasonlóan elkezdhessük a jegyértékesítést."