Vágólapra másolva!
Mika Häkkinen úgy véli, az utóbbi időben Sebastian Vettel már kevésbé lelkesedett a csapaton belüli munkáért, mint az első, Ferrarinál töltött éveiben. A kétszeres világbajnok szerint a német pilóta elég fiatal ahhoz, hogy 2020 után is folytassa pályafutását, ugyanakkor örülne neki, ha a 32 éves versenyző a továbbiakban szorosabb kapcsolatot tartana a szurkolókkal.

Amióta bejelentették, hogy Sebastian Vettel az év végén elhagyja a Ferrarit, a közvélemény azt találgatja, hogy jövőre folytatja-e a versenyzést, és ha igen, akkor azt melyik csapatban teszi. Először a Mercedes és a Renault vetődött fel lehetőségként, de van olyan, aki az Aston Martint sem tartja kizártnak.

A német versenyző nagy valószínűség szerint leginkább a brackley-iek ülésére pályázik, ahol Lewis Hamilton és Valtteri Bottas szerződése is lejár az idei év végén, de a hatszoros világbajnok hosszabbítása gyaníthatóan csak formalitás.

Häkkinen úgy véli, Vettelnek nehéz lesz győzelemre képes csapatot találnia Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Mika Häkkinen azonban úgy véli, a Mercedes másik ülésének sorsa elsősorban honfitársa idei teljesítményén múlik, Vettelnek pedig nehéz lesz versenyképes istállót találnia.

A másik lehetőség a visszavonulás. A német pilóta év végén 33 éves lesz, vagyis annyi idős, amennyi Häkkinen volt akkor, amikor szögre akasztotta a bukósisakot. Ennek ellenére a McLaren színeiben két világbajnoki címet szerző egykori versenyző nem gondolja, hogy a Ferrari pilótája túl idős lenne a folytatáshoz. „A kora nem jelenthet problémát, hiszen ő még mindig egy fiatal srác” – nyilatkozta az F1 Nation podcastban.

Häkkinennek arról is megvan a véleménye, hogy mi vezetett Vettel és a Ferrari szakításához. Az 51 éves exversenyző szerint az utóbbi időben kapott rengeteg bírálat elvette a német pilóta kedvét, ráadásul a csapat többi tagjára is rossz hatással volt.

„A Ferrarinál töltött időszaka hatalmas csalódás – jelentette ki. – Vettelnél eltűnt a csapaton belüli munka iránti lelkesedés, és már nem érezte magát annyira jól az istállónál. Az évek során számos kritikát kapott, ami a csapat többi tagjára is óhatatlanul átterjedt” – osztotta meg véleményét.

Häkkinen összességében kedveli a 32 esztendős versenyzőt, és úgy véli, visszavonulása nagy érvágás lenne a Forma-1-nek.

Ugyanakkor azt szeretné, ha a közösségi médiát köztudottan nem használó négyseres világbajnok nem csak a versenyhétvége során tenne gesztusokat a szurkolóknak, hanem máskor is tartaná velük a kapcsolatot.

Häkkinen szeretné, ha Vettel nemcsak a versenyhétvégén, hanem a közösségi médiában is kommunikálna a szurkolókkal Forrás: AFP/Alfredo Estrella

„Ő egy jó srác, akinek remek személyisége van, akkor pedig főleg, ha megnyílik saját magával, a családjával, illetve a pályafutásával kapcsolatban – magyarázta. – Eddig csupán a médián, illetve a sajtótájékoztatókon keresztül kommunikált a rajongókkal, de ez nem elég. Nem akarom megmondani neki, hogy mit kell másképpen csinálnia, de örülnék, ha a közösségi médián keresztül többet is elárulna magáról. A szurkolók imádnák, ha ez megtörténne.”