Alonso ismét duplázott, Button pedig bajnokságot nyert szimulátoron

Forma-1, Fernando Alonso, esport
ZANDVOORT, NETHERLANDS - MAY 16: (EDITORIAL USE ONLY) (Editors note: This image was computer generated in-game) Fernando Alonso, driver of the 14 Kimoa / Allinsports Simulators during the Legends Trophy race of the Torque Esports The Race All-Star Esports Series powered by ROKiT Phones at virtual Circuit Park Zandvoort on May 16, 2020 in Zandvoort, Netherlands. (Photo by Sam Cobb/Torque Esports via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Fernando Alonso a múlt heti indianapolisi forduló után Silverstone-ban is mindkét futamot megnyerte az All Star Series elnevezésű esport-versenyen. A bajnokságban egy másik F1-es világbajnok, Jenson Button végzett az élen. A profi szimulátorosok versenyén egy magyar pilóta 2. helyen ért célba. Charles Leclerc ezúttal virtuális ralikrosszban szerepelt, és bár futamot nyert, nem jutott túl a selejtezőn. Szombaton nyilvánosságra hozták a virtuális Le Mans-i 24 órás verseny nevezési listáját, ahol számos jelenlegi és egykori F1-es pilóta, valamint egy magyar versenyző is megtalálható. Heti esport-összefoglaló.

Szombaton lezárult a The Race által szervezett All Star Series második szezonja, beleértve a Legends Trophyt is. Az első idénnyel ellentétben a fordulók ezúttal bajnokságot alkottak. Az utolsó két futam előtt Jenson Button 39 ponttal vezetett Emanuele Pirro, és további 12 egységgel Jan Magnussen előtt. A végső győzelem kérdése még nyitott volt, hiszen egy futamgyőzelemért 50 pontot lehetett kapni.

A nap azonban nem róluk, hanem Fernando Alonsóról szólt, aki ott folytatta, ahol múlt héten abbahagyta. A spanyol pilóta 6 tizedmásodperccel verte meg Buttont az időmérőn, amivel megszerezte a pole pozíciót.

Lezárult az All Star Series elnevezésű esport-verseny második szezonja Forrás: Fanatec

A brit versenyző egy picivel jobban kapta el a rajtot, de Alonso meg tudta tartani a pozícióját, és az első körökben elhúzott a mezőnytől. A kétszeres F1-es világbajnok már 5 másodperccel is vezetett, győzelme azonban egy körrel a vége előtt veszélybe került. A 38 éves pilóta ugyanis véletlenül a mostani nyomvonalon ment, miközben a játékban a régebbi vonalvezetést használták. A füvön keresztül visszatérő versenyző azonban megtartotta az 1. helyet, és Button, valamint Magnussen előtt megnyerte a futamot.

2009 világbajnoka ezzel bebiztosította a bajnoki címet, hiszen a dán pilóta mellett Pirro hátránya is behozhatatlanná vált. Az olasz versenyző a 7. helyről indult, de már a rajtnál balesetbe keveredett. Végül Juan Pablo Montoya mögött, az 5. helyen ért célba.

Az időmérő végeredményéhez képest fordított rajtráccsal induló második versenyen Alonso megismételte az Indianapolisban bemutatott bravúrját, és a 19. helyről már az 1. kör végére a 4. pozícióban találta magát. Sőt, a spanyol pilóta a következő körben Tom Coronelt is megelőzte.

Nem sokkal később a kétszeres F1-es világbajnok utolérte a vezető Michel Jourdain Jr-Dario Franchitti párost, utóbbit pedig meg is előzte.

Azonban közvetlenül féltáv előtt, a 4. kör végén ütközött a mexikói pilótával, aki ennek következtében megpördült, a háromszoros Indy 500-gőztes pedig átvette a vezetést.

Franchitti egy ideig maga mögött tudta tartani riválisát, de a 6. körben Alonso megszerezte a győzelmet, miután a Brooklandsben megelőzte a brit versenyzőt. A spanyol pilóta ezzel zsinórban negyedik diadalát aratta a szériában, miután az indianapolisi oválpályán szintén duplázni tudott. A virtuális dobogó harmadik fokára Montoya állhatott fel.

Alonso ismét duplázott Forrás: Torque Esports via Getty Images/2020 Torque Esports/Sam Cobb

Button a verseny elején megpördült, utána viszont egészen a 3. helyig sikerült felzárkóznia. Az utolsó körben azonban lelassított, és visszaesett a 12. pozícióba. Később elárulta, ezt azért tette, mert korábban Pirro miatta pördült meg, és a brit pilóta hagyta, hogy riválisa előtte végezzen.

A hivatásos autóversenyzők számára kiírt bajnokságban Esteban Gutiérrez, illetve a Mercedes vezetett az utolsó forduló előtt. Sőt, az első futam után még növelték is az előnyüket, hiszen a mexikói pilóta vezetésével kettős győzelmet arattak.

A második versenyen azonban Gutiérrez nem tudott részt venni, mivel állítása szerint a játék kiléptette őt. Ennek következtében Nicki Thiimnek elég volt a 9. helyen célba érnie, hogy megelőzze riválisát. Ráadásul csapata, az egyébként egyetlen viadalon sem győzedelmeskedő Aston Martin is megnyerte a gyártók közötti pontversenyt. A futamon Sebastian Priaulx, a háromszoros WTCC-bajnok Andy Priaulx fia diadalmaskodott.

Itt nézheti vissza az All Star Series silverstone-i fordulóját (a Legends Trophy időmérője és első futama 1:22:56-tól, míg a második verseny 2:35:40-től látható)

A Mercedes a profi szimulátorosok bajnokságában vigasztalódhatott, ahol a csapat-, valamint Bono Huis révén az egyéni bajnokságot is megnyerték. Az első futamon Yuri Kasdorp, a másodikon Kamil Pawlowski győzedelmeskedett. A nyitóversenyen Báldi Gergő indulhatott a pole pozícióból, aki aztán a 2. helyet szerezte meg. A következő futamon a magyar pilóta a 24. pozícióban ért célba.

Leclerc futamot nyert, de ez sem volt elég a továbbjutásra

Charles Leclerc ma délután részt vett a ralikrossz-világbajnokság virtuális változatának első, Abu-Dzabiban rendezett fordulójában. A Peugeot-t vezető monacói pilóta ugyan jól ismeri a pályát, de a körülmények egyáltalán nem hasonlítottak nemhogy a valódi, de még a virtuális F1-ben tapasztaltakhoz sem, ráadásul még a vonalvezetés is más volt.

Leclerc szereplése a World RX Esports nyitófordulójában

Ennek megfelelően a Ferrari versenyzője nem kezdte jól a selejtezőt, és az első fordulóban hiába ért célba másodikként, egy 10 másodperces büntetés miatt visszaesett az utolsó, 5. pozícióba. A második és a harmadik versenyét a 4. helyen fejezte be, így az utolsó fordulóban már nem csak a saját kezében volt a továbbjutás.

A World RX Esports abu-dzabi fordulója Leclerc szemszögéből

A 22 éves pilóta végül megnyerte a negyedik selejtezőt, de így is csak a táblázat 12. helyén végzett, ami kevés volt a 10 fős elődöntőben való részvételhez. A finálé végül Shane van Gisbergen győzelmével zárult.

Több F1-es pilóta és egy magyar is a virtuális Le Mans-on

Szombaton nyilvánosságra hozták a virtuális Le Mans-i 24 órás verseny nevezési listáját. A mezőny nem azokból a pilótákból állt össze, akik a valóságban megrendezett, szeptemberre halasztott viadalon részt vennének, így számos jelenlegi és egykori F1-es versenyző is elindulhat rajta.

Előbbiek közül Max Verstappen, Lando Norris és Pierre Gasly az LMP-kategóriában mérhetik össze tudásukat.

A géposztály összes képviselőjéhez hasonlóan ők is egy Orecát fognak vezetni, a holland és a brit versenyző ráadásul egymást fogja váltani. A GTE-ben Charles Leclerc és Antonio Giovinazzi képviseli a mezőnyt, akik egy Ferrari volánja mögött fognak ülni. Egyik váltótársuk az a David Tonizza lesz, aki tavaly megnyerte a Pro Seriest.

Verstappen és Norris ugyanabban a csapatban indulnak a virtuális Le Mans-i 24 órás versenyen Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Az egykori F1-es világbajnokok közül Alonso és Button is ott lesz a viadalon, előbbinek ráadásul Rubens Barrichello lesz az egyik csapattársa. Mellettük számos, korábban a Forma-1-et is megjárt pilóta részt vesz az eseményen. Többek között Olivier Panis is, aki egy magyar szimulátorossal, Pinczés Ádámmal fog egy autót vezetni a június 13-án és 14-én esedékes futamon.