Zöld utat kapott az Osztrák Nagydíj, július 5-én indulhat az F1-es szezon

Forma-1, Osztrák Nagydíj, rajt
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 30: A general view of the starting grid showing Formula One driver Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF90 and Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 on the front row during the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 30, 2019 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nagyon úgy tűnik, hogy július elején valóban kezdetét veszi a 2020-as Forma-1-es szezon, az osztrák kormány ugyanis elfogadta az Osztrák Nagydíjra készített biztonsági protokollt.

Osztrák sajtóértesülések szerint a kormány zöld utat adott az országban július 5-ére és 12-ére tervezett Forma-1-es futamnak, így gyakorlatilag minden akadály elhárult az elől, hogy négy hónappal a tervezett rajt után végre kezdetét vegye az idei szezon. A Red Bull Ring tulajdonosa és a helyi hatóságok már jó ideje egyeztetnek az F1 vezetőivel a verseny megtartásának feltételeiről, a végső szót azonban a kormánynak kellett kimondania.

Július 5-én, Spielbergben veszi kezdetét az idei szezon Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Ahhoz, hogy Ausztria futamnak adhasson otthont júliusban, a koronavírus-járvány miatt szigorú biztonsági protokollt kellett kidolgozni. Az osztrák Die Motorprofis arról számolt be, hogy ezt a tervet a kormány átnézte és elfogadta, ezzel megadva a zöld jelzést annak, hogy Spielbergben két egymást követő hétvégén futamot rendezhessenek.

Ami meglepő lehet, hogy a zárt kapusra tervezett eseményre a hírek szerint 500 embert beengedhetnek, noha arról még nem közöltek részleteket, hogy ez milyen formában valósulhat meg.

Ami az óvintézkedéseket illeti, az osztrák lap a korábban már taglaltakat erősítette meg: a csapatok külön repülővel, közvetlenül a pálya szomszédságában található katonai repülőtérre érkeznek, az országba lépéskor rendelkezniük kell érvényes koronavírusteszttel, Ausztriában tartózkodásuk alatt pedig minden csapat izolálva lesz, külön neki foglalt szálláshellyel.

Elképzelhető, hogy pár száz fő a helyszínről nézheti majd a versenyt Forrás: Philip Platzer/Red Bull Content Pool

Az ORF.at információi szerint még a stájerországi egészségügyi igazgatóságnak és a megyei önkormányzatnak is rá kell bólintania a verseny megrendezésére, a lap szerint ez azonban már csak formaság. Ami a versenynaptár további részét illeti, annak első szakaszát várhatóan a jövő hét elején jelentik be. Ausztriából Magyarországra jöhet a mezőny, majd augusztus elején Silverstone-ban rendezhetnek dupla versenyt, noha utóbbi még erősen kétséges.