Massa: Nem csak Vettel hibája, hogy a Ferrari 2008 óta nem nyer

Forma-1, Sebastian Vettel, Ferrari, Barcelona teszt
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 21: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF1000 in the car during day three of F1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 21, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Eric Alonso/MB Media/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Ferrari egykori pilótája, Felipe Massa védelmébe vette az év végén távozó Sebastian Vettelt. A brazil veterán szerint a Scuderiánál mindig hiányzik valami a végső sikerhez.

Az év végén lezárul a Ferrari és Sebastian Vettel közös története, a négyszeres világbajnok hat szezon után távozik a Scuderiától. Vettel egyelőre 14 futamot nyert a maranellói istállóval, de újabb világbajnoki címet nem, ezért a közvélemény alapvetően kudarcként könyveli el az előző öt évet.

Mindkét fél oldalán felmerültek hibák, Vettelnél elsősorban a pillanat hevében elkövetett bakik, megpördülések, balesetek, a Ferrarinál pedig lehetett kivetnivalót találni a megbízhatóság, a versenystratégiák, a szervezetfejlesztés és a szabálykövetés terén is. Korábbi versenyzőjük, Felipe Massa is úgy vélte, nem kizárólag Vettel a hibás azért, mert a Ferrari nem nyert vb-címet.

Vettel az idei versenyeken utoljára próbálkozhat a Ferrari színeiben Forrás: Getty Images/2020 Eric Alonso/MB Media/Eric Alonso/Mb Media

„Nem szabad elfelejteni, hogy a Ferrari utoljára 2008-ban nyerte meg a [konstruktőri] világbajnokságot – nyilatkozta az egyéni pontverseny 2008-as 2. helyezettje a Sky Sports műsorában. – Ezalatt számos jó pilóta megfordult a csapatnál, de nem tudtak nyerni. Beleértve engem is, én is ot voltam 2008 után, de sohasem volt meg az autónk vagy a csapatunk a győzelemhez.”

Az elmúlt bő évtized során Fernando Alonso került ehhez a legközelebb, 2010-ben és 2012-ben is harcolt az utolsó pillanatig, de mindkét esetben Vettel és a Red Bull győzött.

„Fernando hihetetlen munkát végzett 2010-ben. Mindent beleadva úgy jutott el a [szezon] végéhez, hogy még küzdhetett a bajnoki címért, de igazából, az autó talán képtelen volt nyerni abban az évben. Szerintem [Alonso] lenyűgöző munkát végzett. Az utáni érkező pilóták, Sebastian és Kimi [Räikkönen] sem tudott nyerni, mert a csapat nem volt tökéletes egy egész szezon során.”

Massa úgy véli, 2008 óta a Ferrarinál mindig hiányzik valami, még Alonso sem tudta ezt kompenzálni Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Paul Gilham

Massa úgy vélte, a kudarc „nem csak Sebastianhoz köthető”, szerinte a német pilóta „számos remek versenyt teljesített, sokat meg is nyert vagy küzdött” ezekért. Véleménye szerint Vettel mindig verte a csapattársát, arra viszont nem tért ki, hogy Räikkönent többször is félreállították az útjából, Charles Leclerc-től pedig 2019-ben vereséget szenvedett csapaton belül.

A brazil versenyzőt meglepte, hogy a Ferrari nem Daniel Ricciardót igazolta le Vettel helyére, de tiszteletben tartja Mattia Binotto döntését, és szerinte Carlos Sainz is tehetséges utód.

„Ha valóban alaposan áttekintjük az első évét a Forma-1-ben, akkor szerintem nagyon közel volt [Max] Verstappenhez. Megmutatta, hogy jó a tempója, tehetséges és sokat dolgozik. Az edzések és a csapatmunka terén is nagyon dolgos. Sokat fejlődött a pályafutása során, tavaly szenzációs éve volt a McLarennél. Tapasztalt már, így megadhatja azt a csapatnak, amit várnak tőle.”