Az Audi kirúgja a szimulátorversenyen csaló pilótáját

Formula E, Daniel Abt
ABT Daniel (deu), Audi Sport ABT Schaeffler - Audi e-tron FE06, portrait during the ABB Formula E Championshop official pre-season test of season six at Circuit Ricardo Tormo in Valencia on October 15, 16, 17 and 18 of 2019, Spain. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Újabb botrány rázta meg a virtuális autóversenyzés világát. Ezúttal a Formula E szolgáltatta az eseményeket, ugyanis kiderült, hogy Daniel Abt, az Audi pilótája helyett egy profi szimulátoros versenyzett és szerzett dobogót a legutóbbi futamon. A gyártó gyakorlatilag kirúgja a sportolót.

Azonnali hatállyal felfüggesztette az Audi Sport a német Daniel Abtot, miután a gyári színeket képviselő pilóta helyett egy professzionális esport-versenyző indult a vasárnapi virtuális Formula E-futamon.

„Nem Daniel Abt vezette az autóját az időmérőn és a futamon a május 23-án rendezett Race at Home Challenge során, hanem hagyta, hogy egy professzionális sim-racer tegye ezt – áll az Audi közleményében. – Ezért a következő napon bocsánatot kért és elfogadta a kizárását is."

„A becsületesség, az átláthatóság és a vonatkozó szabályoknak való folyamatos megfelelés az Audi prioritásainak élén áll, ez kivétel nélkül minden olyan tevékenységre igaz, ahol a márka jelen van. Ebből az okból az Audi Sport úgy döntött, azonnali hatállyal felfüggeszti Daniel Abtot."

Mint kiderült, szombaton nem Daiel Abt ült a volán mögött Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A Race At Home Challenge elnevezésű szériában legutóbb az ötödik, berlini forduló zajlott le. A futamot a Nissan versenyzője, Oliver Rowland nyerte, mindössze 2 tizedmásodperccel megelőzve a korábban a Forma-1-ben is megforduló Stoffel Vandoorne-t. A 3. helyen az a Daniel Abt ért célba (legalábbis, úgy tűnt, hogy ő az), aki korábban még csak pontot sem tudott szerezni.

A hirtelen javulás többeknek is feltűnt, Vandoorne és egy másik korábbi F1-es pilóta, Jean-Éric Vergne is határozottan kijelentette, hogy nem a német versenyző ült a volánnál. A feltételezéseket tovább erősítette, hogy a verseny előtt ugyan mutatták Abtot, de az arca el volt takarva, továbbá a leintés utáni interjúkon sem vett részt.

Ennek hatására a szervezők ellenőrizték az IP-címet, és kiderült, hogy valóban nem az Audi pilótája érte el a 3. helyet, hanem honfitársa, az egyébként a profi szimulátorosoknak kiírt bajnokságban szereplő Lorenz Hörzing.

Miután a csalásra fény derült, Abtot kizárták a futamból, és 10 ezer euró átutalására kötelezték egy általa választott jótékonysági szervezet részére. Hörzing nála is rosszabbul járt, ugyanis őt a szezon hátralévő részére eltiltották.

„Szeretnék bocsánatot kérni a Formula E-től, a szurkolóimtól, a csapatomtól és a többi pilótától, hogy külső segítséget hívtam a szombati versenyre – olvashatóak a közleményben Abt szavai – Nem vettem olyan komolyan, mint amennyire kellett volna. Különösen azért kérek elnézést, mert tudom, hogy mennyi szervezési munka áll a projekt mögött.

Az Audi közleménye egyelőre felfüggesztésről szól, a The-Race.com viszont úgy értesült, hogy ez csak egy jogi lépés, mielőtt a gyártó formálisan is meneszti a versenyzőt. Ez egyben azt is jelenti, hogy az Audinak új pilóta után kell nézni a Formula E-csapata számára.

Nem ez az első súlyos kihágás

Amióta a járvány miatt a hivatásos autóversenyzők számára is virtuális futamokat rendeznek, nem ez volt az első botrány. Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Simon Pagenaud az Indy 500-on szándékosan tette tönkre a vezető Lando Norris futamát, mivel egy néhány körrel korábbi manővere miatt megharagudott a brit versenyzőre.

A Formula E esport-bajnokságának berlini fordulója

Pár héttel azelőtt pedig a Chip Ganassi Racing csapata bontott szerződést Kyle Larsonnal, miután a NASCAR-versenyző rasszista kifejezést használt az egyik futam alatt. Az amerikai pilóta csak a versenymérnökének szánta szavait, de kiderült, hogy a többi pilóta, és így az egész világ hallotta, amit mondott.