Vágólapra másolva!
A McLaren bejelentette, nemsokára körülbelül 1200 munkatársat fognak elküldeni a cégtől. A szerkezeti átalakítás elsősorban a koronavírus-járvány okozta válság miatt vált szükségessé, de az F1-ben jövőre bemutatkozó költségvetési plafonnak is lehet benne szerepe.

A koronavírus-járvány által okozott krízis világszerte hatalmas problémákat idéz elő. Ezalól az autóipar sem jelent kivételt, hiszen a gyártók eladásból származó bevétele jelentősen lecsökkent, miközben a fixköltségeket továbbra is fizetni kell. Emellett az F1-ben szereplő márkáknak a futamok elmaradásával keletkező veszteséggel is meg kell küzdeniük.

A McLarennek mindkét problémával szembe kell néznie, a wokingiak elsőkéne küldték fizetett kényszerszabadságra az alkalmazottaikat, valamint állami kölcsönt is megpróbáltak felvenni, ez utóbbit azonban elutasították. A cégnél a történelmi autók elzálogosítása is felmerült, most pedig bejelentették, hogy átalakításokra van szükség, aminek következtében körülbelül 1200 munkatársat fognak elbocsátani.

A McLaren körülbelül 1200 embert fog elküldeni a közeljövőben Forrás: AFP/Miguel Medina

„Nagyon sajnáljuk az embereinket, akiket a szerkezeti átrendeződések érintenek, főleg azokat, akiknek az állását befolyásolja – nyilatkozta Paul Walsh, a McLaren nemrég kinevezett ügyvezető elnöke. – Próbáltuk elkerülni ezt az eljárásmódot, még egy drasztikus költségcsökkentő intézkedést is bevállaltunk, de mostanra nem maradt más választásunk, mint a munkaerő leépítése.”

Az Autosport értesülései szerint az 1200-ból 70-en vesznek részt az F1-es csapat működtetésében.

Az F1-es csapat kapcsán a döntést valószínűleg nemcsak a válság, hanem a jövőre bemutatkozó költségvetési korlát is befolyásolta. Múlt heti lapértesülések szerint a csapatok megegyeztek abban, hogy az első évben 145 millió dollár legyen a plafon. Ennek következtében a nagyobb költségvetéssel működő istállóknál elkerülhetetlen a leépítés.

– magyarázta Walsh. – Ez azonban jelentősen befolyásolja istállónk felépítését, valamint méretét, mi pedig megtettük az első lépéseket afelé, hogy 2021-től készen álljunk a változásokra, és a jövőben ismét győzelmekért és a világbajnoki címért harcolhassunk.”

Az F1-es csapat igyekszik felkészülni a költségvetési korlát nyújtotta kihívásokra Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A McLaren még ennél is lejjebb szeretett volna menni, hiszen a wokingiak a 100 millió dolláros plafont szorgalmazták. A Ferrari és a Red Bull azonban eleinte a 145 milliót sem akarta elfogadni. A maranellóiak csapatfőnöke, Mattia Binotto pont azzal érvelt a túlságosan alacsony korlát ellen, hogy abban az esetben rengeteg alkalmazottól kellene megválniuk.