A miniszterelnök beavatkozása mentheti meg a Brit Nagydíjat

Forma-1, Brit Nagydíj, rajt
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 14: Valtteri Bottas driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 leads Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 on lap one during the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 14, 2019 in Northampton, England. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint maga Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke a Brit Nagydíj ügye mögé áll, így annak ellenére, hogy az országban júniustól szigorú szabályok lépnek életbe a beutazást illetően, könnyen lehet, hogy az F1-es versenyek zöld utat kapnak.

Míg a szezonnyitó ausztriai futamokkal kapcsolatban hetek óta úgy tűnik, hogy már csak a hivatalos bejelentés hiányzik, addig a silverstone-i versenyek helyzete folyamatosan változik. A pálya ugyan megegyezett az F1 vezetésével, azonban nem sokkal később kiderült, hogy június 8-ától a beutazóknak kéthetes karanténba kell vonulniuk, ami ellehetetleníti az esemény megrendezését. Ennek következtében az is felvetődött, hogy a szigetország helyére Hockenheim vagy a Hungaroring ugrik be.

Hétfőn azonban újabb fordulat következett az ügyben, ugyanis a The Times arról számolt be, hogy nem más, mint maga Boris Johnson állt be a verseny mögé. A brit kormány már korábban is kiemelt figyelmet fordított a sporteseményekre, de a miniszterelnök szeretné, hogy július 26-án és augusztus 2-án meg lehessen rendezni a két futamot.

A miniszterelnök is beállt a Brit Nagydíj mögé Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

A lap úgy tudja, Johnson utasította Oliver Dowdent, a kormány sportért is felelős államtitkárát, hogy az egészségügyi államtitkárral és a belügyminiszterrel együttműködve biztosítsa, hogy a futamot meg tudják tartani.

A kormány június 8-ától minden beutazónak 14 napos kötelező karantént ír elő, ami alól az élsportolók egyelőre nem képeznek kivételt. A helyzetet viszont 3 hetente felülvizsgálják, és állítólag június végén jelentősen bővül a kivételezettek listája. Ez azonban a Forma-1-nek már túl késő lenne.

„Az F1 ugyan bizakodó, hogy a személyzet végül megkapja a kivételt, de a június végi időpont megnehezíti, hogy a futamok a terveknek megfelelően július 26-án és augusztus 2-án legyenek – nyilatkozta az F1 szóvivője az Autosportnak. – Emiatt vetődött fel Németország és Magyarország ezekre a dátumokra.”

A lap egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva úgy értesült, hogy a kormány azért ódzkodik felmentést adni a Forma-1-nek, mert akkor más iparágak is ugyanezt követelnék.

Ugyanakkor az idei Brit Nagydíjat abban az esetben sem kell temetni, ha a karantén alóli felmentést végül csak június végén kapják meg. Stuart Pringle, a silverstone-i pálya igazgatója ugyanis nemrég kijelentette, a maguk részéről rugalmasak az időpontot illetően.

A pálya üzemeltetői nem ragaszkodnak a július végi, illetve augusztus eleji időponthoz Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

Az már biztos, hogy ha a futamot meg is rendezik, nézők akkor sem lesznek. Ez jelentősen leegyszerűsítheti a helyzetet, hiszen a személyzet csak akkreditációval tud belépni a pályára, így pedig sokkal könnyebb kontroll alatt tartani a létszámot.