Névtelen informátoroknak indított feljelentő platformot az FIA

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Abu-Dzabi teszt
YAS MARINA CIRCUIT, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 03: Sebastian Vettel, Ferrari SF90 during the Abu Dhabi December Testing at Yas Marina Circuit on December 03, 2019 in Yas Marina Circuit, United Arab Emirates. (Photo by Jerry Andre / LAT Images)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség létrehozott egy online felületet, ahol a szabálysértéseket tudomásukra lehet hozni. A szervezet a nap 24 órájában fogadja a bejelentéseket, de leszögezték, hogy a platformot csak jó szándékkal szabad igénybe venni.

A jövőben könnyebb lesz azoknak a dolga, akik valamilyen szabályszegést fedeznek fel, ugyanis az FIA létrehozott egy új platformon, ahol az illetékesek a szövetség tudomására hozhatnak egy adott vétséget. A bejelentőnek egy online kérdőívet kell kitöltenie, és arra is van lehetősége, hogy anonimitásban maradjon.

A felület minden, FIA által felügyelt sporteseményt magában foglal. A felhasználók pénzügyi, valamint egyéb etikai vétségekről, a sport integritását sértő szabályszegésekről, a versenyek manipulálásáról, valamint doppingolásról is tehetnek bejelentést. A kitöltött, adott esetben csatolt dokumentummal alátámasztott kérdőíveket a nap 24 órájában fogadják, majd az illetékesek elbírálják.

Az FIA próbálja visszaszorítani a szabálysértéseket Forrás: Getty Images/2009 Getty Images/Mark Thompson

A platform részletes bemutatásáról szóló dokumentumban azonban az FIA leszögezte, hogy a felületet kizárólag a jó szándék által vezérelve lehet használni.

Ennek megfelelően a szivárogtatónak bizonyítékokkal kell alátámasztania, hogy állításai valós alapokon állnak, mert ellenkező esetben pórul járhat.

„Amennyiben valaki akár szándékosan, akár hanyagságból tesz félrevezető bejelentést, az ellen polgár- vagy büntetőjogi eljárás is indulhat” – szögezte le a Nemzetközi Automobil Szövetség.

A Forma-1-ben eddig is jelen voltak azok, akik információt szivárogtattak riválisaikról.

Jean Todt, az FIA elnöke korábban elárulta, a Ferrari tavalyi motorjával kapcsolatos vizsgálatokban nagy szerepet játszott, hogy valaki adatokat szolgáltatott a szervezetnek. Később a két fél titkos megállapodást kötött, amivel lényegében beismerték, hogy a maranellóiak 2019-es erőforrása nem felelt meg az előírásoknak.

A Ferrari motorbotrányában nagy szerepet játszott egy szivárogtató Forrás: Jerry Andre / LAT Images/Pirelli

A Forma-1-ben jövőre egy teljesen új típusú szabály is bemutatkozik, hiszen a csapatok költségeinek (néhány, kivételt képező tényezőtől eltekintve) nem szabad átlépniük egy bizonyos összeget. Az FIA vélhetően ezzel az intézkedéssel is próbálja megakadályozni, hogy az istállók trükközni próbáljanak ezen a téren.