A szimulátorversenyen csaló pilóta azzal védekezik: csak viccelni akart

Formula E, Daniel Abt, Audi
SANTIAGO, CHILE - JANUARY 18: Daniel Abt of Germany for Audi Sport team competes during the E-Prix Antofagasta Minerals as part the third round of the ABB FIA Formula E Championship 2019/2020 on January 18, 2020 in Santiago, Chile. (Photo by Marcelo Hernandez/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Daniel Abt elismerte hibáját, ugyanakkor leszögezte, semmilyen rossz szándék nem volt benne, amikor egy profi szimulátorost küldött maga helyett a Formula E esport-versenyére, viccnek szánta a trükköt, amit ellenfelei és a versenysorozat szervezői is csalásként értelmeztek. A német Formula E-pilóta megerősítette a feltételezéseket, miszerint az Audi véglegesen megválik tőle.

A hétvégén újabb botrány rázta meg a virtuális autóversenyzés világát, miután Daniel Abt helyett egy profi esport-pilóta játszott, és ért el 3. helyet a Formula E berlini esport-futamán. Csapata, az Audi azóta menesztette a német versenyzőt, aki így a valós pályákon megrendezett viadalokon sem képviselheti már a márkát.

A szervezők által kiadott közleményben Abt már bocsánatot kért az érintettektől, azonban kedd este a saját YouTube-csatornájára feltöltött videóban részletesebben is beszámolt a történtekről. A 27 éves pilóta azzal kezdte mondanivalóját, hogy őt soha nem izgatták a virtuális világban elért eredmények, inkább a közvetítést akarta élvezni, és mindig a nézők szórakoztatására törekedett.

Abt állítja, nem rossz szándékból cselekedett Forrás: Getty Images/John Lamparski 2019/John Lamparski 2019

Ennek szellemében találta ki, hogy a szombati versenyen az egyik szimulátoros induljon az ő nevében. Amikor velük együtt gyakorolt a futamra, akkor vetődött fel, hogy milyen jó lenne megtréfálni a versenyzőtársakat, de kezdetben még mindenki viccként kezelte a gondolatot.

Az érintettek később meg is tervezték az akciót. Abt azonban leszögezte, pár nappal később egy videóban leleplezték volna a turpisságot, és azt gondolták, hogy ezen mindenki jót fog nevetni. Arra nem tért ki, hogy miért nem tájékoztatták előre az Audit vagy a bajnokság szervezőit.

– szögezte le. – Számomra érdektelenek az itt elért eredmények, hiszen nem kapok érte pénzt vagy ilyesmi. A szimulátoros srácot sem fizettem le, az ötlet közös volt, és neki is tetszett. Nem az volt a szándékom, hogy hazudjak nektek, hiszen az élő közvetítésben ezer néző láthatta, hogy beszélünk erről.”

Abt azt is elárulta, hogy versenyzőtársainak még célozgatott is a készülő akcióra, hiszen a WhatsApp-csoportban leírta, mennyire jó lenne a legjobb 5-ben végezni. A helyette versenyző Lorenz Hörzing végül a 3. helyen futott be, ami a riválisoknak gyanússá tette a történteket, hiszen Abt korábban nem ért el ilyen jó eredményeket az online versenyeken.

Ráadásul a pilóta arca – érthető okokból – nem látszott a közvetítés során, emellett Abt a leintés utáni interjúkon sem vett részt, mert nem tartotta volna helyesnek.

Később megvizsgálták az IP-címeket, amivel fény derült a trükközésre, hiszen Hörzing Németország helyett Ausztriából játszott, a német versenyző megjegyezte, könnyedén titkosíthatták volna helyzetüket, de mivel egyébként is le akarták leplezni magukat, nyilvánvalóan nem tették meg.

Ami viszont ezután történt, arra Abt egyáltalán nem számított. Előbb arra kötelezték, hogy egy általa választott jótékonysági szervezetnek 10 ezer eurót utaljon át, amit még ellenkezés nélkül el is fogadott. A történtek azonban bejárták a világsajtót, és a kétszeres futamgyőztes pilótát csalóként tüntették fel, állítása szerint anélkül, hogy az ő álláspontja felől bárki is érdeklődött volna. Annak viszont örül, hogy a szimulátorosoknak kevesebb reflektorfény jutott (bár Hörzinget kizárták saját bajnokságából).

Az Audi véglegesen menesztette Abtot Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Marcelo Hernandez

Itt azonban még nem volt vége, hiszen a mai napon az Audi bejelentette, hogy felfüggeszti az Abttal való együttműködést. Már eddig is lehetett sejteni, hogy mindez lényegében menesztést jelent, a feltételezéseket pedig maga az érintett is megerősítette.

– mondta. – Ez akkora fájdalmat jelent nekem, amilyet még soha életemben nem éreztem.”

Abt ezzel együtt elismerte, hogy hibázott, és nem gondolta át tette lehetséges következményeit. A német pilóta ezúttal is elnézést kért minden érintettől. Hozzátette, az elmúlt hat évben rengeteg pozitív élménnyel gazdagodott, az pedig

hatalmas büszkeséggel tölti el, hogy az utóbbi három szezonban az Audit képviselhette, és mindenkinek hálás, aki ehhez hozzásegítette.

„Végezetül csak annyit szeretnék mondani, hogy mindenki követ el hibákat. Jelenleg úgy érzem, ennél mélyebben nem is lehetnék, de fel fogok állni, és visszatérek. Most azonban időre van szükségem, hogy átgondoljam a történteket, valamint a jövőmet” – fogalmazott.