Vágólapra másolva!
George Russell hibátlanul versenyezve, több mint 40 másodperccel nyerte a Virtuális Monacói Nagydíjat. Mögötte azonban zajlottak az események, hiszen több ütközés, megpördülés és egy esős időmérő is tarkította az estét. Fernando Alonso szombaton kettős győzelmet aratott az indianapolisi oválpályán tartott esport-futamon.

Normális esetben a mai nap az autósport idei évének egyik legfontosabb napja lenne, hiszen az F1-es Monacói Nagydíjat délután rendezték volna, az Indy 500-at pedig este tartanák meg. A koronavírus-járvány azonban közbeszólt, de ahogyan azt már megszokhattuk, a virtuális térben azért lefutották a hercegségbeli futamot.

A jelenlegi F1-es pilóták közül a hat megszokott név (Charles Leclerc, Alexander Albon, Lando Norris, George Russell, Nicholas Latifi, Antonio Giovinazzi) ezúttal is ott volt a mezőnyben. Hozzájuk csatlakozott Valtteri Bottas és Esteban Ocon, akik kollégáikhoz hasonlóan szintén a valóságnak megfelelő autót vezettek.

A Monacói Nagydíjat idén csak a virtuális térben rendezhették meg Forrás: Fanatec

Az egykori Forma-1-es versenyzők közül Esteban Gutiérrez (Mercedes) és Vitantonio Liuzzi (Toro Rosso/Alpha Tauri) indult. Mellettük néhány alsóbb kategóriában szereplő pilóta is képviseltetette magát, akik közül többeknek ismerősen csengett a családneve.

Arthur Leclerc (Charles öccse, Ferrari), Nicolas Prost (Alain fia, Renault), David Schumacher (Ralf fia, Racing Point) és Pietro Fittipaldi (Emerson unokája, Haas) egyaránt ott volt a rajtrácson.

A szokásoknak megfelelően a viadalon ezúttal is részt vett néhány, nem az autóversenyzés világából érkező sportoló. Thibaut Courtois, a Real Madrid futballcsapatának kapusa a két héttel ezelőtti alkalomhoz hasonlóan most is az Alfa Romeo volánja mögött ült. Kollégája, az Arsenalban játszó, a tavalyi Premier League-szezonban társgólkirályként végző Pierre-Emerick Aubameyang Norris csapattársa volt a McLarennél. A szörfös Kai Lenny a Red Bull-lal vágott neki a versenynek.

A részvevők között szerepelt Luis Fonsi neve is, aki a Racing Pointban küzdött meg a mezőny többi tagjával. A puerto ricói énekes 2017-ben, a Despacito című slágerével robbant be a zenei köztudatba.

A18 perces időmérő esőben zajlott. A körülmények nagy meglepetést okoztak, a pole pozíciót Fittipaldi szerezte meg 1:22.406 másodperces idővel, 1 tizeddel megelőzve Russellt. Mögöttük Schumacher és Louis Deletraz végzett, míg az idősebbik Leclerc az 5., Giovinazzi a 7., Bottas a 8., Norris a 9., Albon a 10., Latifi a 12., míg Ocon a 17. lett. Deletraz, Norris és Latifi azonban 5 rajthelyes büntetést kaptak.

Itt nézheti vissza Bereznay Dániel versenyét, valamint a Virtuális Monacói Nagydíjat

A 39 körös verseny már száraz körülmények között zajlott. Russell lerajtolta Fittipaldit, az 5. helyről induló Arthur Leclerc pedig feljött a 2. helyre. A brazil versenyzőt később Schumacher és a másik Leclerc is megelőzte. Hátrébb viszont tömegbaleset volt, amibe Bottas és Giovinazzi is belekeveredett.

A 3. körben Charles Leclerc a Grand Hotel-hajtűkanyarban bebújt Schumacher mellé, és akkor ugyan még nem sikerült az előzés, de a Portier-ben már elment a Racing Point mellett. Azonban nem sokkal később a monacói pilóta kapott egy 3 másodperces büntetést.

A 6. körben az alagút utáni sikánban Gutiérrez is megelőzte a német versenyzőt, amit Albon is megpróbált, azonban neki már nem sikerült, és megprödült. A thai pilóta visszaesett a 9. pozícióba, ráadásul őt is szankcionálták.

A 8. körben Arthur Leclerc kiálltt a bokszba, és közepesről közepes gumikra váltott. A monacói versenyző a 8. helyre jött vissza, viszont az egy körrel később váltó bátyját Gutiérrez átugrotta. Eközben a 2. helyen álló Schumachert Fittipaldi és Norris is átugrotta, de akkor közülük még senki nem volt kint a bokszban.

A 15. körben egy ötös fogat alakult ki, aminek élén a 3. helyen autózó McLaren-pilóta volt. Gutiérrez volt a legagresszívabb, de végül ő járt a legrosszabbul, hiszen a sikánban megpördült, és visszaesett a 7. pozícióba.

A 18. körben Norris és a két Leclerc csatázott, és a Saint Devote-ban az ifjabbik monacói versenyző járt pórul, mivel a falnak ütközött, és megpördült. Mögöttük Gutiérrez folytatta ámokfutását, és Albont úgy előzte meg, amiért a valóságban biztosan büntetést kapna.

További csatornák:F1 | Leclerc | Latifi | Norris | Verstappen | Russell | Gutiérrez | Albon

A következő pár kör viszonylag eseménytelenül zajlott, de a 22. körben Arthur Leclerc megtámadta Albont. A Red Bull pilótája egy ideig tudta tartani riválisát, de a 24. körben a Ferrari versenyzője elment mellette, és feljött a 4. helyre. Bátyja szintén előzött egyet, így Fittipaldi a 3. pozícióba szorult vissza.

A 27. körben a brazil pilóta is kiállt a bokszba, de túl gyorsan hajtott, ezért 5 másodperces büntetést kapott. Egy körrel később Russell is teljesítette a kerékcseréjét. A brit versenyző több mint fél perccel vezetett, így simán visszajött az idősebbik Leclerc elé.

Gutiérrez megelőzte Arthur Leclerc-t, majd bátyját is üldözőbe vette. A mexikói pilóta a 36. körben érte utol riválisát, de hiába volt sokkal gyorsabb nála, nem tudta megelőzni. Egészen a 37. körig, amikor megforgatta a 22 éves pilótát. Mögöttük a másik Leclerc vívott csatát Albonnal, és a thai versenyző végül a hajtúkanyarban ment el riválisa mellett.

Russell végül majdnem 40 másodperccel nyert, rajta kívül Gutiérrez és Leclerc állhatott fel a virtuális dobogóra. Albon a 4., Norris a 7., Latifi a 8., Bottas a 11., Giovinazzi pedig a 15. helyen ért célba. Ocon már a rajt előtt kilépett a játékból.

Russell zsinórban második futamgyőzelmét aratta, a nem hivatalos pontversenyben pedig 4 pontra megközelítette az idősebbik Leclerc-t. A következő futamot két hét múlva, a virtuális bakui pályán rendezik.

Russell zsinórban második futamgyőzelmét aratta Forrás: Williams Racing/Williams Racing/Williams Racing

E verseny előtt egy órával kezdődött a profi szimulátorosok számára kiírt futam, amelyen természetesen Bereznay Dániel is részt vett. A magyar versenyző az 5. legjobb időt autózta az időmérőn, de egy büntetésnek közönhetően eggyel előrébb került a rajtrácson. A startnál megtartotta a 4. helyet, és bár a bokszkiállások után egyet előrelépett, Brendon Leigh végül vissza tudta előzni. A futamot Lucas Blakeley nyerte, aki a (szintén nem hivatalos) bajnokságot is vezeti. Bereznay a tabella 4. helyén áll.

Leclerc többször is ütközött

Szombaton megrendezték a Veloce Esports Not The GP elnevezésű sorozatának monacói fordulóját, ahol Leclerc, Norris és Latifi is részt vett. Az időmérő edzésen hármuk közül a Ferrari pilótája autózta a legjobb időt, ami a 3. helyre volt elegendő. A brit versenyző a 7., míg a kanadai a 8. pozícióból várhatta a rajtot.

Az indulásnál Leclerc megtartotta helyét, de a Portier-ben nekiment annak a Cem Bölükbaşı-nak, akivel a korábbi fordulókban több emlékezetes csatát vívott.

Ennek következtében a TRL Limitless néven versenyző James Doherty mindkettőjüket megelőzte, de ami a monacói pilóta számára még nagyobb baj volt, hogy megsérült az első szárnya.

Itt nézheti vissza a Not The GP monacói fordulóját

Nem sokkal később a török esport-pilóta megelőzte a Ferrari versenyzőjét, miután az alagút utáni sikánban kifékezte őt. A nem teljesen ép autó mellett Leclerc-t az időbüntetések is hátráltatták, amit a játék nagyon szigorú módon osztott ki a pályát elhagyó pilótáknak.

Miután másodszor is kiállt a bokszba,a 22 éves versenyző a szintén küszködő Norris mögé, a 12. helyre tért vissza.

Négy körrel a vége előtt, miután oda-vissza előzték egymást, a McLaren pilótája falnak ütközött, és kiesett a versenyből. Ennek következtében Leclerc-nek nem kellett csatáznia a 11. helyért.

Az F1-es pilóták becsületét Latifi mentette meg, aki a 3. helyen végzett a versenyen. Az utolsó körben ugyan a Tom97 néven versenyző Tom Martinez megforgatta a kanadai pilótát, de a népszerű videós sportszerűen visszaengedte őt maga elé. A versenyt az élről induló James Baldwin nyerte.

A Not The GP monacói fordulója Leclerc szemszögéből

A fordított rajtrácsos futam érdekessége az volt, hogy villanyfényben rendezték meg. Sokáig a 2. helyről induló Courtois vezetett, majd amikor a belga kapus kiállt a bokszba, csapattársa, a tavalyi halálos F2-es baleset túlélője, Juan Manuel Correa örökölte meg az 1. helyet.

Végül azonban a verseny legelején kereket cserélő Martinez győzedelmeskedett. Leclerc egészen a 18. körig a 2. pozícióban haladt, de a Grand Hotel-hajtűkanyarban Bölükbaşı megforgatta őt, ezért végül csupán tizenkettedikként ért célba. Latifi 7. lett, míg Norris ezúttal sem látta meg a kockás zászlót.

Alonso duplázott Indianapolisban

Szombaton folytatódott a The Race által szervezett All Star Series, és a mezőny Indianapolisba látogatott, hogy legalább virtuálisan versenyezzenek a legendás oválpályán. Fernando Alonso a múlt heti alkalomhoz hasonlóan most is részt vett a Legends Trophyn, és a kétszeres F1-es világbajnok ezúttal sokkal jobban szerepelt.

Az időmérőt 2003 ralivilágbajnoka, Petter Solberg nyerte, mindössze 9 ezredmásodperccel Jenson Button, valamint az IndyCarban szereplő Oriol Servià előtt.

Alonso további 2 ezredet kapva a 4. lett. A repülőrajt után a két F1-es világelső került az élre, és mivel a háromszoros Indy 500-győztes Dario Franchitti az első körökben balesetet szenvedett, hamar egyértelművé vált, hogy az elsőség közöttük fog eldőlni.

Az All Star Series indianapolisi fordulója (a Legends Trophy időmérő edzése és első futama 1:12:44-től, míg a második verseny 2:27:48-tól látható)

A 20 perces futam utolsó körét Alonso kezdhette meg az élről, ami azt jelentette, hogy Buttonnak lehetősége volt a célegyenesben, a szélárnyék segítségével előznie. 2009 világbajnoka azonban nem tudott elmenni riválisa mellett, és 7 századdal kikapott a spanyol versenyzőtől. A 3. helyért Jan Magnussen és Tiago Monteiro küzdött, a virtuális dobogóra végül a dán pilóta állhatott fel.

Az időmérő edzéssel ellentétes sorrendű rajtráccsal induló második futamon Alonso a 21. helyről startolt. A 38 éves pilóta azonban már az 1. kör végén a 6. helyen találta magát, és Monteiróval együtt szépen lassan mindenkit maguk mögé utasítottak.

A két versenyző szinte végig oda-vissza előzgette egymást, de az utolsó körben a lekörözéseknek köszönhetően Alonso fél másodperces előnyt épített ki, amit a portugál pilóta már nem tudott visszahozni. A kétszeres F1-es világbajnok normál körülmények között ma akár a Triple Crown-t is megszerezhette volna, de így be kellett érnie egy esport-eseményen aratott duplázással. A 3. helyet Hélio Castroneves szerezte meg.

Mario Andretti mindkét versenyen részt vett. 1978 F1-es világbajnoka az időmérőn a 19. helyet szerezte meg, az első futam elején pedig balesetbe keveredett, és egy kört veszített.

Utána viszont tudta tartani az élmezőny tempóját, azonban végül nem látta meg a kockás zászlót. A 80 éves expilóta a második versenyt a 19. pozícióban fejezte be. A bajnokságot továbbra is Button vezeti, ráadásul a brit pilóta növelte előnyét Emanuele Pirróval, valamint a többi üldözővel szemben.

Alonsónak mindkét futamot sikerült megnyernie Forrás: Torque Esports via Getty Images/2020 Torque Esports/Sam Cobb

A hivatásos autóversenyzők között Agustin Canapino, valamint Harry Tincknell aratott győzelmet, a pontversenyben pedig Gutiérrez megtartotta első helyét Nicki Thiim előtt. A profi szimulátorosoknál Rudy van Buren, valamint Kuba Brzeziński örülhetett, a tabellán pedig Bono Huis áll az élen. A Legends Trophyval ellentétben mindkét mezőny azon a vonalvezetésen versenyzett, amit 1999 és 2007 között a Forma-1 is használt.

Norrisnak most nem jött ki a lépés

Lando Norris szerdán ismét részt vett a Supercars virtuális bajnokságának aktuális fordulójában. A McLaren pilótája ezúttal is a részben Zak Brown által birtokolt Walkinshaw Andretti United színeiben szerepelt, és múlt héten aratott győzelme után újabb jó szereplésben bizakodhatott.

Az első versenyt a charlotte-i oválpályán tartották, a 20 éves versenyző pedig a 2. helyet szerezte meg az időmérőn. Sőt, a 4. körben meg is előzte a pole pozícióból induló Anton de Pasqualét, de Shane van Gisbergen nem hagyta nyugodni, és kétszer is megelőzte a brit pilótát.

Nem sokkal később Norris megcsúszott, aminek következtében visszaesett a 3. helyre, pár pillanattal később pedig már az 5. pozícióban találta magát. A 17. körben a McLaren versenyzője ki akart állni a bokszba, ezért lassított, de ketten is nekimentek, ami miatt megpördült, így elszálltak a győzelmi esélyei. 10 körrel a vége előtt egy biztonsági autós fázis megadta neki a lehetőséget, hogy jó helyen fejezze be a versenyt, azonban tömegbalesetbe keveredett, így végül csupán a 18. helyen zárt.

A Supercars All Stars Eseries hetedik fordulója Lando Norrisszal

A következő két futamot Daytonában teljesítette a mezőny. Az első versenyen Norris a 6. pozícióból indult volna, de rossz internetkapcsolata miatt csak a bokszból vehette üldözőbe a mezőnyt, így csupán a 14. pozícióban látta meg a kockás zászlót. A következő futamon ugyaninnen rajtolt, és bár egészen a 6. helyig sikerült felzárkóznia, végül motorhiba miatt kiesett.