Topmodell zavarta meg a pilótákat, később mégis a pálya közelébe jutott

Forma-1, Jessiqa Pace, Martini, Monacói Nagydíj 2017
Model Jessiqa Pace stands in front of her famous MARTINI billboard that was removed from the Monaco GP in 2009 for distracting the drivers. Lewis Hamilton spun out during qualifying and Felipe Massa said it was impossible not to look. This year the image returns, but to the Monaco heliport, reminding fans of the joy of racing.
Vágólapra másolva!
A Monacói Nagydíj az F1-es szezon legfelkapottabb eseménye, nagy erőkkel készülnek rá a szponzorok és a reklámozó vállalatok is. Egy világmárka kampánya azonban túl jól sikerült.

Az élet legtöbb területén a reklámok gyakran kifejezetten zavaróak, a Forma-1-hez azonban részben hozzátartoznak a hirdetők is, valamint az általuk megjelenített, az évek során elhíresült arculati elemek is. Ahogy a pályán, úgy azon kívül is verseny zajlik, hogy melyik márka tud kitűnni a mezőnyből, akár a csapatuk sikerei, akár a kreativitás révén.

Ahogy a versenyautók esetében, a reklámok terén is előfordul, hogy valami túl jól sikerül, és nagyot szól: így járt a Martini is 2009-ben, ami akkoriban nem támogatott csapatot vagy versenyzőt az F1-ben, a szezon leghíresebb hétvégéjén, a Monacói Nagydíjon azonban elhelyezett egy hirdetést a pálya oldalán.

Jessiqa Pace és a feltűnő reklám 2017-ben Forrás: AFP/Christian Alminana

A Monacói Nagydíj a szezon egyik leginkább megterhelő próbatétel a pilóták számára: bár a versenytáv a szokásosnál rövidebb, a 78 kör során egy pillanatra sem engedhetnek ki, a legkisebb pontatlanság is azonnal balesetet és a verseny feladását eredményezi. Ehhez képest az italgyártó egy kaliforniai modell, Jessiqa Pace arcképét helyezte el a mai Grand Hotel-hajtűkanyar után.

Pace fényképe annyira megzavarta a pilótákat, hogy a 2009-es hétvége során állítólag el is kellett távolítani a hirdetést, bár a versenyen készült fotón ismét látszott az ominózus reklámtábla.

„Monaco nagyon különleges verseny. Az ember itt nem követhet el hibákat. Erre minden egyes alkalommal, amikor elfordultunk abban a kanyarban, ez a gyönyörű hölgy nézett ránk. A pilóták egy kissé elvesztették a koncentrációjukat – nyilatkozta Felipe Massa, aki 2009-ben még a Ferrari, majd a Williams csapatát erősítette.

Jessiqa Pace hiába zavarta a versenyzőket, a futamon ott maradt a képe a pálya mellett Forrás: Getty Images/2009 Getty Images/Paul Gilham

A 2009-es hétvégén a világbajnoki címvédő, Lewis Hamilton is megpördült a tábla közelében (bár ezt nem hozták összefüggésbe a látvánnyal), és a futamot végül megnyerő Jenson Button is szóba hozta az érzést: „Minden alkalommal, amikor az ember elhaladt mellette, olyan volt, mintha figyelt volna.”

A vállalat 2017-ben, még a Williams főszponzoraként visszahozta a hirdetést és az arcát is a Monacói Nagydíjra, viszont ezúttal nem a pálya szélén, hanem a legforgalmasabb helikopter-leszállónál helyezték el azt.

„Nyilvánvalóan nagyon hízelgő, hogy ennyire zavarba hozom a versenyzőket, de borzasztóan érezném magam, ha valaki megsérülne” – nyilatkozta Pace 2009-ben, de a visszatérése apropóján 2017-ben elmondta: „Imádom ezt a képet, egy női pilótát jelképez, nagyon erős, feminin képet sugároz. Megerősíti a nőket, nem is lehetnék boldogabb azáltal, hogy részt vehettem ebben.”