Alonso hatalmas borulással debütált a virtuális versenyzés világában

Forma-1, Fernando Alonso, esport
ZANDVOORT, NETHERLANDS - MAY 16: (EDITORIAL USE ONLY) (Editors note: This image was computer generated in-game) Fernando Alonso, driver of the 14 Kimoa / Allinsports Simulators during the Legends Trophy race of the Torque Esports The Race All-Star Esports Series powered by ROKiT Phones at virtual Circuit Park Zandvoort on May 16, 2020 in Zandvoort, Netherlands. (Photo by Sam Cobb/Torque Esports via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Fernando Alonso bemutatkozott az All Star Series nevű esport-versenyen. Bár az időmérő edzés biztatóan alakult a kétszeres F1-es világbajnok számára, végül mindkét futamot idő előtt kellett befejeznie. Lando Norris a múlt heti dobogó után győzött a Supercars sorozatában. David Coulthardot és Nico Rosberget ma este 7 órától lehet látni. Heti esport-összefogaló.

Fernando Alonso az elmúlt napokban azzal került be az F1-es sajtóba, hogy tárgyal a Renault-val a 2021-es visszatérésről. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez végül megvalósul-e, mindenestre a spanyol pilóta virtuálisan újra versenyzett néhány egykori ellenfelével.

Szombaton ugyanis a szokásoknak megfelelően megrendezték a The Race által szervezett All Star Series zandvoorti fordulóját, ahol Alonso debütált a Legends Trophy mezőnyében. A kétszeres világbajnoknak abból a szempontból nem új az esport világa, hogy saját csapattal is rendelkezik, de azt nem lehetett tudni, hogy ő maga mire lesz képes.

Alonso elindult a Legends Trophy zandvoorti fordulóján Forrás: Torque Esports via Getty Images/2020 Torque Esports/Sam Cobb

Az időmérő edzésen aztán kiderült, hogy a 38 éves pilóta lefelé biztosan nem fog kilógni a mezőnyből, ugyanis a 4. helyet sikerült megszereznie. Csupán Jan Magnussen, Jenson Button, valamint Mika Salo tudta megelőzni.

A rajt viszont már közel sem sikerült ennyire jól: az első kanyarban Alonso egy kicsit hozzáért a finn versenyző autójához, aminek következtében megpördült, és a falnak ütközött.

A spanyol pilóta visszaesett a 7. helyre, majd pár másodperccel később eltalálta egy repülő kocsi, így még egy pozíciót veszített.

Alonsónak sikerült felkapaszkodnia a 6. helyre, ám a 3. körben kicsúszott, így ismét a 8. pozícióban találta magát. Megpróbáltatásai a 7. körben értek véget, amikor Adrián Fernándezt próbálta megelőzni, de a két pilóta összeütközött, és a kétszeres világbajnok ismét kicsúszott. Amikor pedig visszatért a pályára, pont Hélio Castroneves útját keresztezte, és ez a baleset a spanyol pilóta futamának végét jelentette.

A versenyt Magnussen nyerte Button előtt, miután utóbbi visszaszerezte a rajtnál elvesztett 2. helyet. Salót még Juan Pablo Montoya is megelőzte, Vitantonio Liuzzi 5. pozíciója pedig azt jelentette, hogy az első ötöst kizárólag egykori F1-es pilóták alkották.

A második verseny ezúttal is fordított rajtráccsal indult, ám a sorrend alapját nem az első futam, hanem az időmérő végeredménye képezte. Így Alonso még annyit sem profitálhatott a kieséséből, hogy a következő viadalt a mezőny elejéről kezdje meg, és csak a 21. pozícióból indulhatott.

A spanyol pilóta a 2. körre feljött a 17. helyre, és éppen a lassan haladó Tiago Monteirót előzte volna meg, amikor a két Brabham BT44-es összeért, Alonso pedig felborult. A látványos baleset következtében a kétszeres világbajnok dupla kieséssel zárta a napot.

Itt nézheti vissza az All Star Series zandvoorti fordulóját (A Legends Trophy időmérő edzése és első versenye 1:25:51-től, míg a második futam 2:34:21-től látható)

A versenyt a pole-ból induló Emanuele Pirro nyerte, 9 másodperccel megelőzve Andy Priaulx-t és Darren Turnert. A 4. helyet Montoya hatalmas csatában szerezte meg Button előtt. A bajnokságot 2009 világbajnoka vezeti, 4 ponttal megelőzve Pirrót. A szezonból még két futam van hátra.

A profi versenyzők kategóriájában Esteban Gutiérrez, illetve Aidan Millward diadalmaskodott.

A mexikói pilóta ezzel 16 pontosra növelte előnyét Nicki Thiim előtt. A szimulátorosok között Rudy van Buren, valamint Kevin Siggy örülhetett.

Norris győzött a Supercarsban

Lando Norris a múlt heti dobogója után ismét ott volt a Supercars esport sorozatának szerdai fordulójában. A mezőny ezúttal a virtuális austini pályára látogatott, ahol a McLaren pilótája az IndyCarban már győzött egyszer.

A brit versenyző a részben Zak Brown által birtokolt Walkinshaw Andretti United színeiben vett részt az eseményen. Az első futamon az időmérő edzésnek megfelelő sorrendben álltak fel a rajtrácsra, így Norris a 9. pozícióból indulhatott.

Norris győzött a Supercarsban Forrás: AFP/Oli Scarff

A 20 éves versenyző rosszul rajtolt, utána viszont tudott javítani néhány pozíciót. A 7. körben a bajnokságot vezető Cam Waters mögött haladt, és amikor megpróbálta megelőzni, riválisa megpördült. A közvetítésben nem látszott egyértelműen, hogy összeért-e a két kocsi, de Norris később elismerte felelősségét, hozzátéve, hogy az internetkapcsolata nem volt megfelelő.

Norris áthajtásos büntetést kapott, és részben ennek köszönhetően csupán a 28. helyen ért célba. Így viszont a következő versenyt a 3. pozícióból kezdhette meg, ami lehetőséget adott neki egy jó eredmény elérésére.

A McLaren pilótája remekül rajtolt, és már az első kanyarban előzött, de amikor Josh Fife-ot is maga mögé akarta utasítani, a két autó összeért, és brit versenyző megcsúszott. Ennek következtében visszaesett az 5. helyre, de egy előzésnek és egy balesetnek köszönhetően a kör végén ismét 2. volt.

A 3. körben Norris versenymérnöke azt javasolta, hogy álljon ki a bokszba annak érdekében, hogy ne veszítsen sok időt a vezető Todd Hazelwood mögött. A fiatal pilóta azonban bízott magában, és az utolsó kanyarban elment riválisa mellett.

Innentől kezdve már nem tudták utolérni, így ő lett az első vendégversenyző, aki futamot nyert a szériában.

Norris azonban rögtön leszögezte, hogy győzelmét a helyén kell kezelni, mert a futam fordított rajtráccsal indult. Ez pedig azt jelenti, hogy a McLaren versenyzője pusztán azért került jó pozícióba, mert az első viadalon rosszul szerepelt. Éppen ezért nem is annyira büszke erre a diadalra.

Norris szereplése a Supercars esport-bajnokságának austini fordulójában

A főfutamon Norris a 8. helyről startolt, de az 1-es kanyarban eltalálta Scott McLaughlin autóját, és büntetése után visszaesett a 14. helyre. Később Zane Goddarddal is ütközött, de a kétkiállásos taktikájának köszönhetően végül 9. lett.

Coulthard és Rosberg egymás ellen csatázik

Mivel ezen a héten egyébként sem lenne futam, az F1 nem rendez virtuális nagydíjat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szurkolók szórakozás nélkül maradnak, ugyanis többek között David Coulthardot és Nico Rosberget is láthatják.

Nem véletlen, hogy pont őket hívták meg, hiszen mindketten az eseményt szponzoráló Heineken nagykövetei. Az este első részében két másik nagykövettel fognak megküzdeni egy minitorna keretében.

Coulthard az F1-et szintén megjárt Robert Doombos, míg Rosberg a Real Madrid labdarúgócsapatának egykori sztárja, Roberto Carlos ellen fog versenyezni.

Az egykörös futamokat Interlagosban rendezik, és a részvevőknek két győzelem kell a továbbjutáshoz. A döntőt hasonló módon bonyolítják le, azzal a különbséggel, hogy akkor már a Red Bull Ring lesz a helyszín.

Bereznay Dániel marad az Alfa Romeónál

Az Alfa Romeo esport-csapata szombaton bejelentette, hogy Bereznay Dániel továbbra is őket fogja erősíteni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar pilóta biztosan részt vesz az ősszel kezdődő Pro Seriesen.


Bereznay a második szezonját kezdi meg az Alfa Romeóval. Tavaly a 3. helyet sikerült megszereznie, a bajnoki címre pedig leginkább a balszerencsés futamok miatt nem maradt esélye. A 19 éves versenyző összességében a harmadik alkalommal lehet ott a legnagyobb F1-es esport-bajnokságon, hiszen 2018-ban a Mercedes színeiben a 2. helyet érte el.

A második szakaszban Abu-Dzabiba „utaznak”, ahol már mind a négyen egyszerre lesznek a pályán, hogy összemérjék tudásukat. A rajtsorrend a minitorna eredményének a fordítottja lesz. Rosbergnek különösen kedves ez a helyszín, hiszen 2016-ban a közel-keleti országban szerezte meg világbajnoki címét.

Ezután a brit és a német pilótához csatlakozik 18 tartalomgyártó, akik egy 25 százalékos versenyen kihívják őket.

A két egykori F1-es versenyző az első sorból fog indulni, de vélhetően így is nagyon nehéz dolguk lesz. A helyszínről, illetve az időjárási körülményekről a szurkolók szavazata dönt. Az esemény este 7 órától kezdődik, és a Forma-1 hivatalos csatornáin lesz látható.