Vágólapra másolva!
A brit kormány korlátozó intézkedései miatt bizonytalanná válhat a 2020-as Forma-1-es szezon kezdete, hiszen a mezőny Ausztria után az Egyesült Királyságban versenyezne júliusban. A sportág vezetői a megoldásról tárgyalnak.

Az eddigi, egyre biztosabbnak látszó forgatókönyv szerint az idei Forma-1-es szezon július 5-én, Ausztriában venné kezdetét, majd a Red Bull Ringen rendezett dupla futam után Silverstone-ban folytatná a száguldást a mezőny, szintén egymás után két versennyel.

Utóbbi azonban most kissé bizonytalanná vált, Boris Johnson brit miniszterelnök vasárnap ugyanis új intézkedéseket helyezett kilátásba, ami könnyen ellehetetlenítheti a Forma-1-es versenyt. A sportág vezetői a megoldásról tárgyalnak a brit kormánnyal.

Egyre biztosabbnak tűnt, hogy lesz silverstone-i futam, egészen mostanáig Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A legtöbb országgal ellentétben a britek nem vezettek be utazási korlátozásokat a koronavírus-járvány kitörésekor, Boris Johnson vasárnap azonban közölte: ennek hamarosan vége, jön a karantén az országba lépőknek, további részleteket azonban nem közölt. Sajtóhírek szerint 14 napos önkéntes karantén lesz kötelező a beutazóknak.

Amennyiben az intézkedést bevezetik és júliusig kitart, az átírhatja az F1 idei szezon elindításával kapcsolatos terveit.

„Megvárjuk a részleteket, de jelenleg is tárgyalásban vagyunk a brit kormánnyal a versenyzés biztonságos újrakezdésével kapcsolatos terveinkről" – nyilatkozta az F1 szóvivője az Autosportnak.

A jelenlegi terv az, hogy július 5-én és július 12-én rendezik az első két versenyt Spielbergben, majd július 19-én és 26-án jönne a silverstone-i Brit Nagydíj, szintén dupla futammal. Amennyiben azonban a teljes utazó cirkusznak – beleértve az F1-es, F2-es, F3-as és Porsche Supercup-ban szereplő csapatok stábját – kéthetes karanténba kell vonulnia, teljesen felboríthatja a menetrendet, nem beszélve arról, hogy az Egyesült Királyságban székelő csapatok nem tudnának anélkül visszatérni a bázisukra, hogy ne kerülnének karanténba.

A paddockba nem lehet majd negatív teszt nélkül belépni Forrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

A BBC Sport értesülései szerint jelenleg az F1 által bevezetni tervezett szigorú tesztelésről folynak az egyeztetések, a sportág vezetői azt szeretnék elérni, hogy ha ők úgyis kétnaponta fogják tesztelni koronavírusra a paddockba belépő összes embert, akkor ennek a tesztnek a birtokában karantén nélkül beutazhassanak majd az Egyesült Királyságba, ha még érvényben lesznek a nemsokára bevezetésre kerülő korlátozások.

Ötnapos karantén várhat a mezőnyre

Egyelőre nem tudni részleteket arról, hogy a Forma-1 miként tervezi tesztelni a teljes utazó cirkuszt a paddockba lépés előtt, neves virológusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy

az első teszttől számítva mindenkinek – beleértve a versenyzőket is – ötnapos karanténba kellene mennie, hogy teljesen kizárják a fertőzöttséget.

A jelenlegi tesztek ugyanis a megfertőződés utáni pár napban még nem tudják kimutatni a koronavírust. „A legtöbb emberben a fertőzöttség után három és öt nap között ki lehet mutatni, ezért ha ötnapos időszak alatt háromszor tesztelünk valakit, az már valószínűvé teszi, hogy nincs jelen a fertőzés – nyilatkozta Dr. Jeremy Rossman, a Kenti Egyetem virológusa az Independentnek.

A versenyzőknek sem lesz egyszerű, ha öt napig karanténban kell maradniuk minden nagydíj előtt Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

A szakember hozzátette, hogy a teljes utazó személyzetnek izolálva kellene lennie a tesztelési időszak, majd a nagydíj során is. Amennyiben tehát valaki valamelyik futamot megelőző öt napban megfertőződik, és csak közvetlenül a paddockba lépés előtt tesztelik, könnyen elterjesztheti a fertőzést az F1-es boxutcában, veszélybe sodorva ezzel akár a teljes idei szezont is.