Rengeteg pénzt bukik a Forma-1 a koronavírus miatt

Forma-1, Chase Carey, Ausztrál Nagydíj
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 13: Chase Carey, CEO and Executive Chairman of the Formula One Group, looks on as a press conference is held outside the paddock after for the F1 Grand Prix of Australia was cancelled at Melbourne Grand Prix Circuit on March 13, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Óriási bevételkiesést kénytelen elszenvedni a Forma-1 a koronavírus-járvány miatt, és még nincs vége, a második negyedévre is hasonló zuhanás várható.

Miközben a Forma-1, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a csapatok folyamatosan azon egyeztetnek, hogy milyen módon tudnának faragni a költségeken, valamint miként tudnák a szezon minél hamarabbi elindításával elkerülni a további bevételkiesést, a koronavírus-járvány az F1-nek is hatalmas károkat okozott. A sportág bevételei az első negyedévben 84%-kal estek vissza, és a második negyedévre vonatkozóan is hasonlóan komoly mínusz várható, hiszen futamok még ekkor sem lesznek.

Chase Carey elnök-vezérigazgató reméli, hogy idővel minden visszatér a normál kerékvágásba Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

Miután az F1 jogait tulajdonló Liberty Media nyilvánosságra hozta pénzügyi jelentését az idei első negyedévre vonatkozóan, nyilvánvalóvá vált, hogy a Forma-1 is rengeteg pénzt bukott el azzal, hogy a koronavírus-járvány miatt az idén eddig egyetlen futamot sem rendeztek meg.

A pontos számok 84%-os visszaesét mutatnak a tavalyi első negyedévhez képest, ami azt jelenti, hogy a január, február, március időszakban 246 millió dollárról 39 millió dollárra zuhant a sportág bevétele.

Ebben az időszakban csak két futamot, az Ausztrál és a Bahreini Nagydíjat rendezték volna meg, noha az ezekért kapott bármilyen bevétel, mint rendezési díj vagy a televíziós közvetítés után járó díj nem szerepel a fentebbi összegben, ezt az elsődleges bevételek tartalmazzák, amelyek szintén óriásit csökkentek, egészen pontosan 198 millió dollárról 13 millióra.

A Bahreini Nagydíj volt a második futam, amelyet el kellett halasztani az első negyedévben Forrás: Getty Images/Los Angeles Times/John Moore

„Miután nem voltak versenyek az első negyedévben, az elsődleges bevételek a nem a futamokhoz kapcsolódó jogdíjakkal összefüggő szponzori bevételeket tartalmazzák, nem szerepel bennük sem a promóterektől, sem a közvetítés után származó bevétel.

jelenleg pedig arra számítunk, hogy a második negyedévben sem lesznek versenyek" – olvasható a Liberty közleményében.

A második negyedév az április, május, június időszakot jelenti, és mivel a szezon leghamarabb július elején kezdődhet el, a bevételkiesés ebben a három hónapban is kolosszális méretű lesz. Ezt az F1 a korábban a Liberty-től kapott 1,4 milliárd dolláros tőkeinjekcióval vészelheti át. „Arra számítunk, hogy a koronavírus gazdasági hatásai továbbra is éreztetni fogják magukat világszerte, de úgy érezzük, hogy jó pozícióban vagyunk ahhoz, hogy visszatérjünk a néhány hónappal ezelőtt tapasztalt növekedési görbéhez" – bizakodott Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója.