Fogadóórával kerülné el az F1, hogy a versenyzők nyilvánosan károgjanak

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Nicholas Latifi, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 12: A general view as Nicholas Latifi of Canada and Williams, Sebastian Vettel of Germany and Ferrari, Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP, and Daniel Ricciardo of Australia and Renault Sport F1 attend a press conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 12, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ross Brawn, a Forma-1 sportért felelős igazgatója kijelentette, hamarosan tájékoztatják a pilótákat arról, hogyan kívánják újraindítani a szezont. Az F1 vezetése ezzel a lépéssel szeretné elkerülni, hogy valaki Lewis Hamilton ausztráliai megjegyzéséhez hasonló nyilatkozatot tegyen.

A koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag az egész sportvilágnak újra kell terveznie a versenynaptárát, és ez alól az autósport sem kivétel. Az F1-ben az első tíz versenyt kénytelenek voltak halasztani vagy törölni, és továbbra sincs hivatalos döntés arról, hogy a szezon mikor és hol fog elindulni.

Az egyeztetések ugyanakkor folyamatosan zajlanak a Forma-1 vezetése, az FIA, valamint a csapatfőnökök között. A pilóták viszont nem vesznek részt a tárgyalásokon, így ők közvetlenül nem tudják befolyásolni az eseményeket. Ross Brawn azonban leszögezte, kapcsolatban állnak a versenyzői szakszervezettel, és hamarosan őket is bevonják a folyamatokba.

Brawn lezögezte, hamarosan beavatják a pilótákat a terveikbe Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Robert Cianflone

„A pilóták írtak nekünk, így kaptunk némi visszajelzést – idézi a Daily Mail az F1 sportért felelős igazgatóját. – Ha minden jól megy, nemsokára találkozunk velük, hogy tájékoztassuk őket a terveinkről annak érdekében, hogy minél hamarabb lássák, mi fog történni.”

A brit lap szerint az F1 menedzsmentje azért akarja beavatni a versenyzőket, mert nem szeretnék, hogy az újrainduláskor megismétlődjön Lewis Hamilton melbourne-i esete.

A hatszoros világbajnok a hivatalos sajtótájékoztatón kijelentette, csupán azért kell ott lenniük, mert a sportágban a pénz az úr. Később felmerült, hogy ezt a mondatot nem ő, hanem Sebastian Vettel mondta ki először, a Mercedes versenyzője pedig csak megismételte.

Nem sokkal az ominózus nyilatkozat elhangzása után Hamilton szavai új megvilágításba kerültek: a McLaren egyik alkalmazottja pozitív tesztet produkált, aminek következtében úgy döntöttek, mégsem tartják meg az Ausztrál Nagydíjat.

Azóta többen is kijelentették, hogy nem lett volna szabad Melbourne-be utazniuk, emellett pedig a helyzet annyira súlyossá vált, hogy a következő kilenc verseny is hasonló sorsa jutott. (A Kínai Nagydíj halasztását már korábban bejelentették.)

Hamilton melbourne-i nyilatkozata nagy port kavart, még Chase Carey, az F1 első embere is reagált rá Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

Ami az újrakezdést illeti, a legvalószínűbbnek tűnő forgatókönyv, hogy július 5-én, Ausztriában indul az idény, és könnyen elképzelhető, hogy utána még egy versenyt rendeznek a Red Bull Ringen. Ami viszont szinte biztos, hogy az európai futamokat zárt kapuk mögött fogják megrendezni, és a részvevőknek is szigorú biztonsági előírásoknak kell megfelelniük.