Kreatív ötletek robbanására számít a Mercedes technikai igazgatója

Forma-1, James Allison, Toto Wolff, Mercedes, Barcelona teszt
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 20: James Allison, Technical Director at Mercedes GP and Mercedes GP Executive Director Toto Wolff look on in the garage during day two of F1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 20, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az F1-es gyárak bezárhatnak, de a mérnökök agya nem kapcsol ki, mondta James Allison, a Mercedes technikai igazgatója, aki arra számít, a gyárak újraindulása után sok új ötlet kerül majd elő.

Június elejéig zárva maradnak az F1-es csapatok főhadiszállásai, miután az FIA 35-ről 63 napra meghosszabbította a kötelező gyárbezárást, ami normális esetben augusztusban történik, de a koronavírus miatt átütemezték. Az üzemek nagy része teljesen leállt a lélegeztetőgépekkel kapcsolatos mellékprojektektől eltekintve.

Ez azonban nem feltétlenül azt jelenti, hogy amikor ténylegesen elindul a szezon, akkor a márciusi állapotokat tükrözik majd a műszaki feltételek. A Ferrari háza tájáról már lehetett hallani, hogy továbbfejlesztett erőforrással állhatnak rajthoz, és James Allison, a Mercedes technikai igazgatója is úgy véli, a leállás idején sem lehet teljesen kikapcsolni.

Allison szerint inspiráló is lehet a kényszerszünet Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

„Az iparágat persze leállították, mert ha nem tudunk versenyezni, akkor pénzt keresni sem lehet, és ilyenkor nem kellene költekezni sem. Ez a legészszerűbb megoldás, hogy átvészeljük ezt a nehéz időszakot – nyilatkozta a brit szakember a Mercedes YouTube-csatornáján. – Ez viszont nem jelenti azt, hogy az agyunk teljesen kikapcsol,

Feltételezve, hogy az F1 a július 5-én esedékes Osztrák Nagydíj alkalmával elindul, a naptári év és a fejlesztések tekintetében az egyik legintenzívebb időszakába csöppennek a csapatok. Allison úgy véli, a rendkívüli helyzet is elősegíti majd, hogy a csapatok tagjai új ötletekkel álljanak majd elő.

A Mercedesnél nagyon várják már a szezon kezdetét Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„Szerintem a szünet mindenféle kreatív ötletet előhoz a csapatunkból, gyakran előfordul, hogy a legjobb ötletek akkor merülnek fel, amikor az ember valamilyen szokatlan kihívással találkozik, szabadon gondolkodhat, és különböző dolgokkal foglalkozik. Gyanítom, hogy amikor visszatérünk, kreatív robbanás lesz az egész csapatban.”

Allison elárulta, az F1-es versenynaptár menetrendjéhez szokott mérnököknek is furcsa kezelni, hogy nincs mihez tartani magukat.

„Tudat alatt megnyugtató a gondolat, hogy ez az egész újra fog indulni. Tudom, hogy versenyezni fogunk az autóval, amibe annyi munkát fektettünk, de számomra ez nem jöhet elég korán. Nagyon várom már, és tudom, hogy a csapatban a többiek is így vannak ezzel.”