Vágólapra másolva!
Alexander Albon hatalmas csatában győzte le Charles Leclerc-t, és megnyerte az Interlagosban rendezett esport-futamot. A monacói pillótát egy büntetés is hátráltatta, aminek következtében még a 2. helyről is lecsúszott.

Ahogyan azt már megszokhattuk, az elmaradt futamok napján az F1 virtuális versenyeket tart. Ma délután a Holland Nagydíjat rendezték volna meg, de mivel a zandvoorti aszfaltcsík nincs benne a tavalyi játékban, a szurkolókra bízták, hogy a versenynaptár végén található helyszínek közül válasszanak egyet. A szavazást Interlagos nyerte, így ezúttal Brazlíiában fog összecsapni a mezőny.

Az utóbbi két alkalom győztese, Charles Leclerc természetesen ezúttal is indult. Rajta kívül Alexander Albon, Lando Norris, Antonio Giovinazzi, George Russell és Nicholas Latifi volt ott az F1-es mezőnyből. Carlos Sainz nem vett részt ezen a viadalon.

Zandvoortban nem rendezhettek futamot, helyette a Virtuális Holland Nagydíjat tartották meg – Interlagosban Forrás: Fanatec

Az F1-es pilóták mellett alsóbb kategóriákban szereplő versenyzőket is láthattunk, ráadásul néhányuknak ismerősen csenghet a vezetékneve. David Schumacher, Ralf fia, illetve Michael unokaöccse a Racing Point színeiben indult. Az F3-as pilóta egyébként a magánéletben Keszthelyi Viviennel alkot egy párt. Mellette ott voltak Emerson Fittipaldi unokái, Pietro és Enzo. Előbbi a Haast, utóbbi a Ferrarit próbálta meg győzelemre vezetni.

A tavalyi halálos F2-es baleset túlélője, Juan Manuel Correa ezúttal is az Alfa Romeónál kapott ehetőséget.

Szintén autóversenyző, ám annak más területét képviseli 2003 ralivilágbajnoka, Petter Solberg, aki a virtuális Renault volánja mögött ült. A többi sportágból két-két labdarúgó (Thibaut Courtois, Alessio Romagnoli) és krikettjátékos (Ben Stokes, Stuart Broad) volt ott a rajtrácson.

Itt nézheti vissza Bereznay Dániel futamát, illetve a virtuális Holland Nagydíjat

A 18 perces időmérő edzésen Vandoorne 1:07.893 másodperces idővel szerezte meg a pole pozíciót, mindössze 1 ezreddel Russell előtt. Enzo Fittipaldi lett a 3., Albon az 5., közvetlenül mögötte pedig Leclerc, Giovinazzi és Latifi végzett. Azon már nem is kell meglepődni, hogy Norris nem vett részt az időmérőn, de ezúttal a brit pilóta volt a hibás, mivel rossz helyre lépett be. A futamon azonban már el tudott indulni.

Vandoorne nagyon rosszul kapta el a rajtot, amivel magával sodorta a mögötte lévő három pilótát. A belga versenyző, valamint Fittipaldi és Christian Lundgaard visszaestek, Russell viszont viszonylag olcsón megúszta az esetet, és csak két pozíciót rontott.

Az első három helyet Albon, Leclerc, valamint Giovinazzi foglalták el.

Nem sokkal később a két Williams, valamint Giovinazzi csatázott egymással, amiből a kanadai pilóta jött ki a legrosszabbul, és visszaesett a 7. pozícióba. Az élen a Red Bull és a Ferrari pilótája közel maradt egymáshoz, és a 3. körben a monacói versenyző megelőzte riválisát. Azonban sokáig nem örülhetett, mert Albon egy körrel később visszavette a pozíciót. Innentől kezdve a célegyenesben minden körben történt helycsere, de mivel nem tartották fel egymást, folyamatosan szakították le a többieket.

Mögöttük Russell megelőzte Giovinazzit, akire Esteban Gutiérrez, Latifi, Vandoorne és Louis Deletraz is megérkezett. Az olasz pilóta azonban őket már maga mögött tudta tartani, ellenben a belga versenyző vesztett két pozíciót. A 11. körben azonban Giovinazzi kiütötte a kanadait pillótát, majd kilépett a játékból.

További csatornák: F1 | Leclerc | Latifi | Norris | Verstappen | Russell | Gutiérrez

A 12. körben Leclerc kiállt kereket cserélni, és kemény keverékű abroncsokra váltott. A monacói versenyző Enzo Fittipaldi mögé, a 6. helyre jött vissza. de nem sokkal később Russell és Vandoorne kiállt előle. Albon egyelőre maradt a pályán.

Egészen a 16. körig, amikor ő is kiment a bokszba, de riválisával ellentétben közepes gumikat tett fel. A thai pilóta közvetlenül Leclerc mögé jött vissza, ennek következtében úgy nézett ki, hogy folytatják a kerékcserék előtti oda-vissza előzgetést.

A 18. körben azonban a Ferrari pilótája visszaelőzte a Red Bull versenyzőjét, majd kivédekezte a célegyenesbeli támadást. Innentől kezdve valódi csata alakult ki kettőjük között.

A 23. körben azonban minden megváltozott, mivel Leclerc 3 másodperces büntetést kapott. Ekkor Albon mögött haladt, így fontos volt számára, hogy a lehető leghamarabb megelőzze őt annak érdekében, hogy legyen esélye kiautózni a különbséget. Ez a 25. kör elején majdnem sikerült neki, de a Red Bull versenyzője visszaverte a támadást.

Három körrel később már összejött a helycsere, de a következő körben Albon visszajött az élre. Újabb kör elteltével ismét a monacói pilóta vezette a versenyt, azonban nem tudott ellépni, és riválisa mindig vissza tudta venni a pozíciót. Az utolsó körökben továbbra is folyamatos volt a helycsere, így a Ferrari versenyzőjének a büntetés miatt nem volt esélye a győzelemre.

Albon visszavágott Leclerc-nek, ezúttal ő ért célba elsőként Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Végül Albon szelte át elsőként a célvonalat, ráadásul Leclerc az idő hozzáadása után Russell mögé került. Norris a 9., Latifi pedig a 10. pozícióban végzett. A nem hivatalos bajnokságot továbbra is a monacói versenyző vezeti, 17 ponttal Vandoorne előtt.

E futam előtt rendezték a profi szimulátorosok versenyét, ahol Bereznay Dániel is részt vett. A magyar pilóta az időmérőn megszerezte a pole pozíciót, azonban a 2. körre visszaesett a 3. helyre.

(A közvetítés lemaradt a rajtról, illetve az első körről.) A magyar pilóta szinte végig ebben a pozícióban haladt a felszáradó pályán zajló futamon, de a kiállások után még egy pozíciót veszített, és végül a 4. helyen ért célba.

Leclerc a pályán legyőzte a profi szimulátorosokat

Szombaton este a Veloce Esports megrendezte a Not the GP elnevezésű sorozatának aktuális fordulóját. Mivel itt is az F1 hivatalos játékával versenyeznek, ezért nekik is választaniuk kellett egy másik helyszínt Hollandia helyett, ami végül Hockenheim lett. A közvetítés során beérkező adományokat a szervezők az UNICEF-nek ajánlották fel.

Az eseményen többen is részt vettek azok közül, akik a ma esti futamon is ott lesznek, többek között Leclerc, Latifi és Giovinazzi is indult.

A kanadai pilóta az élről rajtolhatott, ám ennek nem sokáig örülhetett, hiszen a kör végére már a 4. helyről induló Ferrari-versenyző vezette a futamot, később pedig Cem Bölükbaşı, a tavaly a Toro Rosso színeiben a Pro Seriesen is részvevő esport-pilóta is megelőzte.

Itt nézheti vissza a Veloce Esports eseményének futamait

A kerékcserék után maradt a sorrend, de a török versenyző utolérte Leclerc-t, és az utolsó tíz körben közvetlenül egymás mögött haladtak. Ráadásul számos alkalommal megelőzték egymást, ami ugyan nagyban volt köszönhető a DRS-nek, de ettől még rendkívül izgalmas csatát láthattunk.

A pályán végül a Ferrari pilótája nyerte a futamot, azonban 3 másodperces büntetésének köszönhetően meg kellett elégednie a 2. hellyel.

Riválisát pedig dicséret illeti, hogy nem állt be a monacói versenyző mögé, hanem felvállalva a kockázatot, arra törekedett, hogy ténylegesen ő szelje át elsőként a célvonalat. Latifi mögöttük, a 3. pozícióban fejezte be a versenyt.

A második futamon az első végeredményéhez képest fordított sorrendben álltak fel a rajtrácsra, ami azt jelentette, hogy Leclerc a 17. helyről indult. Ehhez képest a 2. kör végére már a 4. pozícióban találta magát, a 6. körben pedig átvette a vezetést.

Leclerc szokásához híven közvetítette a szombati eseményt

A bokszkiállások után azonban visszacsúszott a 4. helyre, de Jean-Éric Vergne-en és a TRL Limitless néven versenyző James Dohertyn hamar átlépett. A Ben Daly, azaz a Tiametmarduk néven ismert videós által vezetett másik Ferrarival együtt elhúztak a többiektől, ám miután elkezdtek csatázni egymással, a Williamset irányító Doherty újra utolérte őket.

A végére így látszólag hárman csatáztak a győzelemért, de valójában csak egyiküknek volt esélye megnyerni a futamot.

A két Ferrari ugyanis büntetéssel rendelkezett, így Leclerc hiába látta meg elsőként a kockás zászlót, az előző futamhoz hasonlóan most sem tudott diadalmaskodni. Latifi ezúttal a 7. pozícióban végzett, Giovinazzi pedig a rossz internetkapcsolata miatt egyik futamon sem tudott érdemben részt venni.

Vettel is belekóstolt az esport világába

Szombaton elindult a The Race által szervezett All Star Battle második szezonja. A szabályokat némileg átalakították az első idényhez képest, és két-két futamot rendeztek profi autóversenyzők, illetve szimulátorosok számára. Az első normál, a második fordított rajtráccsal indult.

A „valódi” pilóták kategóriájában két egykori F1-es versenyző, Esteban Gutiérrez, valamint Anthony Davidson szerezte meg a győzelmet Malajziában.

Mind a mexikói, mind a brit pilóta a 2. helyről indulva tudott diadalmaskodni. A szimulátorosoknál két szlovén, Jernej Simončič, illetve Alen Terzić állhatott a virtuális dobogó legfelső fokára.

A Legends Trophyt az előző kettőhöz hasonló formátumban rendezték meg, de ez ebben az esetben már megszokottnak volt mondható. Ahhoz viszont korábban egyáltalán nem szokhattunk hozzá, hogy Sebastian Vettel részt vegyen bármilyen nyilvános szimulátoros versenyen. Ezúttal viszont megtört a jég, és a német versenyző átesett a tűzkeresztségen.

Az All Star Series második szezonjának első fordulója (A Legends Trophy időmérő edzését és első versenyét 1:22:09-től, a második futamot 2:32:12-től lehet látni

Bemutatkozása azonban nem volt annyira sikeres, mint csapattársa debütálása a Virtuális Vietnámi Nagydíjon. Az első futamot a 15. pozícióban fejezte be, ennek köszönhetően pedig a következőn a 7. helyről indult. Egy balesetnek köszönhetően feljött a 3. helyre,

utána azonban ketten is megelőzték, majd megpördült, és rengeteg pozíciót veszített. Végül a 12. helyen intették le.

Az első futamot az 5. helyről induló Juan Pablo Montoya nyerte, miután a verseny elején megelőzte Dario Franchittit, és Jenson Button, Emanuele Pirro, valamint Jan Magnussen összeütközött. A második versenyen Adrián Fernández a pole-ból indulva rajt-cél győzelmet aratott.

Verstappen ezúttal nem alakított nagyot

Elindult a Porsche Szuperkupa virtuális változata is, amelyen a tavalyi bajnokság első 20 helyezettje mellett ugyanennyien jutottak be a kvalifikáción keresztül. Köztük volt Max Verstappen is, akitől az elmúlt időben megszokhattuk, hogy az esport-versenyeken is a győzelemért harcol. Ezúttal azonban erre nem volt esélye, ugyanis a Zandvoortban rendezett szezonnyitón előbb a 21., majd a főversenyen a 11. helyen végzett.

Verstappen szereplése a virtuális Porsche Szuperkupában