Először osztott meg részleteket 2020-as versenynaptáráról a Forma-1

Forma-1, Magyar Nagydíj, Sebastian Vettel, Ferrari
BUDAPEST, HUNGARY - AUGUST 04: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF90 on track during the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on August 04, 2019 in Budapest, Hungary. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Francia Nagydíj törlése után a Forma-1 közleményben nyugtatta meg a rajongókat, hogy jól haladnak az idei szezon előkészületei, júliusban kezdhetnek, az idénynek pedig még az idén decemberben vége lehet.

Először közölt részleteket a jelenleg is formálódó csonkított versenynaptáráról a Forma-1, amely már jó ideje azon munkálkodik, hogy minél hamarabb és minél több versennyel rendezhesse meg az eredetileg márciustól zajló 2020-as szezont. Miután a június 28-i Francia Nagydíj is törlésre került, tízre növelve azon futamok számát, amelyet vagy elhalasztottak, vagy töröltek, Chase Carey elnök-vezérigazgató először nevezte meg a július 5-is Osztrák Nagydíjat, mint az idény tervezett kezdési időpontját.

Chase Carey közleményben tudatta, mi lehet a lehetséges forgatókönyv Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Noha egy ideje már zajlanak a tárgyalások a spielbergi futamról, az F1 vezetése hivatalosan most először közölte, hogy

a Red Bull Ringen szeretnék elindítani a 22-ről 15-18 futamosra rövidített 2020-as szezont.

Carey további részleteket is megosztott, többek között megtudhattuk, hogy az áprilisról elhalasztott Bahreini Nagydíjat decemberben szeretnék pótolni; hogy nem tervezik 2021-ben befejezni az idényt, amely az eredeti naptárhoz hasonlóan Abu-dzabiban érhet véget; valamint, hogy úgy számolnak, ősszel Ázsiában és a tengerentúlon is rendezhetnek futamokat.

– jelentette ki Carey az F1 közleményében. – A célunk, hogy júliusban, augusztusban és szeptember elején Európában versenyezzünk, az első futam július 3-tól 5-ig Ausztriában lenne. Szeptemberben, októberben és novemberben Eurázsiába, Ázsiába és az amerikai kontinensre mennénk, majd decemberben visszatérnénk Bahreinbe, ami után Abu-Dzabiban zárnánk az idényt 15-18 versennyel. A végleges versenynaptárat olyan hamar kiadjuk, amilyen hamar csak lehet."

Nagy valószínűséggel a mogyoródi dombokat sem lephetik el a szurkolók az idén Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Miután a Brit Nagydíj szervezői bejelentették, hogy ha lesz is verseny júliusban Silverstone-ban, az biztosan zárt kapus lesz, az Osztrák Nagydíjjal kapcsolatban pedig fel sem merült más opció, Carey kijelentéséből arra lehet következtetni, hogy

könnyen előfordulhat, hogy az augusztus 2-i Magyar Nagydíjat is nézők nélkül fogják megrendezni.

„A szezon elején arra számítunk, hogy zártkapus versenyek lesznek, de reméljük, hogy az idény előrehaladtával a nézők is részesei lehetne a nagydíjaknak. Még sok mindent ki kell dolgoznunk, mint például a csapatok és a partnereink adott országba jutásának folyamatát és ottani működését. Továbbra is a résztvevők egészsége és biztonsága a prioritásunk, és csak akkor fogunk cselekedni, ha biztosak vagyunk benne, hogy mindkettőre vonatkozóan minimalizáltuk a kockázatot és a felmerülő problémákat."

Az F1 megerősítette, hogy Ausztriában lehet az első verseny Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Az elnök-vezérigazgató megköszönte a csapatok, az FIA, a promóterek és a fontos partnerek támogatását, kiemelte a csapatok koronavírus-fertőzöttek segítésében végzett munkáját, valamint azt is, hogy nem csak a rövid, hanem a Forma-1 hosszú távú jövőjének biztosításán is dolgoznak. Végezetül pedig azért nyitva hagyta a kaput arra, hogy változtassanak a nyári szezonkezdet tervén, hiszen a járvány alakulását ők sem tudják befolyásolni, így adódhatnak nem várt fejlemények.

Mindannyian azt szeretnénk, ha a világ visszatérne a normális kerékvágásba, ugyanakor tudjuk, hogy ezt csak a biztonságos és helyes módon teheti meg."