Vágólapra másolva!
Helmut Marko kijelentette, a Red Bull és a Liberty Media közel áll a megegyezéshez, és nemcsak a szezonnyitót, hanem egy héttel később a második futamot is Ausztriában rendezik. Jelenleg úgy tűnik, hogy a Brit és a Magyar Nagydíjat is meg lehet tartani.

A koronavírus-járvány miatt még mindig nem lehet biztosan tudni, hogy mikor és hol fog elkezdődni az idei F1-es szezon. Az első kilenc versenyt elhalasztották vagy törölték, így jelen állás szerint a Francia Nagydíjjal indulhat az idény. Az ottani helyzet miatt azonban valószínű, hogy előbb-utóbb a Paul Ricard lemondja a június végi rendezést.

Az egy héttel későbbi Osztrák Nagydíjjal kapcsolatban viszont egyre optimistábbak lehetünk. Korábban az alkancellár és egyben sportminiszter kijelentette, bizonyos óvintézkedések mellett nyitott rá, hogy fogadják az F1-es mezőnyt. Nemrég pedig Helmut Marko, a pályát üzemeltető Red Bull tanácsadója számolt be arról, hogy valószínűleg nem csupán július 5-én, hanem egy héttel később is lesz verseny Spielbergben.

Két ausztriai futammal indulhat a 2020-as világbajnokság Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Nagyon úgy néz ki, hogy mindkét futamot meg tudjuk rendezni – nyilatkozta az F1-Insider.com-nak. – Mi a magunk részéről készen állunk. A Liberty Media kikötötte, hogy a helyszínen minél kevesebben tartózkodjanak,

Marko ugyan nem mondta ki, de szavaiból egyértelműen ki lehet következtetni, hogy a két futam szurkolók nélkül fog lezajlani. Emellett további korlátozásokat is be fognak vezetni. „Mind a paddockban, mind a pályán szigorú előírások lesznek, a minimális távolságot mindenkinek tartania kell, továbbá kötelező lesz a maszkok viselése” – árulta el a 76 éves szakember.

Az előzetes tervek szerint a következő verseny július 19-én, Silverstone-ban lenne.

A brit szervezők bíznak benne, hogy a hőmérséklet emelkedésével csökken a fertőzésszám, és az ausztriai futamokhoz hasonló körülmények között a Brit Nagydíjat is sikerül lebonyolítani. A hungaroringi verseny esetében szintén úgy tűnik, hogy nem lesz halasztás.

Az első futamokon nem fogadhatja a mezőnyt ehhez hasonló látvány Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Úgy néz ki tehát, hogy az egyazon pályán tartott több futam koncepciója megvalósul, de egyelőre egy hétvégén nem lesz két verseny. Ezzel kapcsolatban Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke elmondta, a hétvége formátumát csak indokolt esetben kellene megváltoztatni, legyen szó akár több futamról, akár kevesebb napról.

– idézi a Racefans. – Nem látom, miért kellene hozzányúlnunk, hacsak az idei furcsa körülmények ezt nem indokolják.”