Räikkönen: A koronavírus miatt nem lett volna szabad Ausztráliába menni

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Kimi Räikkönen, Alfa Romeo Racing
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 12: Kimi Raikkonen of Finland and Alfa Romeo Racing looks on in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 12, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Kimi Räikkönen kijelentette, az F1 mezőnyének nem szabadott volna elmennie Ausztráliába, azonban a döntést nem a pilóták hozták meg. A finn versenyző úgy véli, sejteni lehetett, hogy valaki elkapja a fertőzést.

Sokáig úgy tűnt, hogy a koronavírus-járvány nem veszélyezteti az Ausztrál Nagydíj megrendezését. A kínai futamot ugyan már korábban el kellett halasztani, és a bahreini, valamint a vietnámi verseny felett is sötét felhők gyülekeztek, de úgy tűnt, hogy a szezonnyitót többé-kevésbé normális körülmények között meg lehet tartani.

A csütörtöki napon azonban az egyik McLaren-csapattag pozitív tesztet produkált, és ez mindent felborított. A wokingiak azonnal visszaléptek a futamtól, ami végül a hétvége elhalasztására kényszerítette a döntéshozókat. A helyszínről az elsők között távozó Kimi Räikkönen szerint el sem szabadott volna utazni a helyszínre.

Räikkönen szerint hibát követtek el, amikor elutaztak Melbourne-be Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Nem kellett volna odamennünk, de erről nem mi döntöttünk – nyilatkozta a francia Auto Hebdónak. – Mi, pilóták csak követjük az F1 és az FIA utasításait. Ha verseny van, akkor ott meg kell jelenni.”

Az Alfa Romeo versenyzője mellett Lewis Hamiltonnak és Sebastian Vettelnek sem tetszett a döntés. A hatszoros világbajnok a hivatalos sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a sportágban a pénz mindenek felett áll.

Később kiderült, hogy a brit pilóta csupán a Ferrari-versenyző szavait ismételte meg, csak ez nem derült ki a sajtótájékoztató leiratából.

Räikkönen kijelentette, különösen az európai események fényében bánja a történteket. 2007 világbajnoka úgy véli, sejteni lehetett, hogy a rengeteg emberből valaki el fogja kapni a fertőzést.

A paddockban mindenki Európából érkezett, ennek következtében pedig jó esély volt rá, hogy valaki a repülőtéren, a gépen vagy máshol elkapja a vírust” – tette hozzá. Ezt korábban Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója is megemlítette, szerinte a dubaji átszállásnál a terminálban összezsúfolódó utasok fertőzésveszélynek voltak kitéve.

Melbourne-ben rengeteg szurkoló gyűlt össze, de szerencsére ennek nem lett súlyos következménye Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Quinn Rooney

Korábban felmerült, hogy Olaszországban és Spanyolországban a nagy tömegeket vonzó sportesemények miatt szabadult el a vírus. Melbourne-be is rengeteg szurkoló utazott el, de Ausztráliában közel sem annyira rossz a helyzet, mint akár Európában, akár az Egyesült Államokban. A cikk írásának pillanatában 6468 fertőzöttet regisztráltak, szerdán pedig csupán 47-en produkáltak pozitív tesztet.

A járvány miatt legkorábban június végén láthatunk futamot, de valószínű, hogy előbb-utóbb a Francia Nagydíj elhalasztását is bejelentik. Räikkönen számára viszont most nem a versenyek a legfontosabbak.

– fogalmazott. – Jelenleg az az elsődleges, hogy mindenki egészséges maradjon, de ha egyszer elmúlik ez az egész, fel kell tennünk néhány kérdést. Remélem, a végén lesz valamilyen pozitív hozadéka a dolognak, de most az a feladatunk, hogy megóvjuk magunkat.”

Räikkönen most otthon tartózkodik, és a családjával tölti az időt. Nemrég megosztott egy videót arról, hogy kislányával balettlépéseket gyakorol, de a finn pilóta nem csak erre használja ki a kényszerszünetet. „Azzal, hogy nem kell mással foglalkoznom, még a motokrosszra is van lehetőségem. Alapvetően nincs ezzel probléma, többé-kevésbé azt csinálom, amit télen vagy a versenyek között szoktam. Ebből a szempontból semmi nem változott.”