Társoldalunk:

Ricciardo: Legjobb évében Button az „igazi” pályákon megverte Hamiltont

2020.04.16. 13:25

Daniel Ricciardo úgy véli, Jenson Button az egyik legalulértékeltebb pilóta egykori, illetve jelenlegi ellenfelei közül. A Renault pilótája szerint a brit versenyző 2011-ben nyújtotta a legjobb teljesítményt, amikor Lewis Hamilton csapattársaként legyőzte a mára már hatszoros világbajnok riválisát.

A koronavírus-járvány miatt az első kilenc futamot elhalasztották vagy törölték, így a pilótáknak több szabadidejük maradt. Ezt kihasználva Daniel Ricciardo havi rendszerességű online naplót kezdett írni, az első fejezetben megnevezte az öt legalulértékeltebb pilótát, akivel valaha egy pályán versenyzett. A listán több, elsőre meglepőnek tűnő név is szerepel.

Az öt pilóta közül Jenson Button futotta be a legsikeresebb karriert, hiszen a brit pilóta 15 futamgyőzelmet és egy világbajnoki címet szerzett az F1-ben. Button 2011-ben olyan tettet hajtott végre, ami azóta csak Nico Rosbergnek sikerült, és Ricciardo szerint a közvélemény nem kezeli a helyén ezt a bravúrt.

Button 2011-ben Hamilton előtt végzett a pontversenybenForrás: Getty Images/2011 Getty Images/Mark Thompson

„Volt pár év, amikor Jenson remekelt az F1-ben, de a 2011-es szezonban nyújtott teljesítménye miatt került fel a listára – olvasható az ausztrál versenyző Twitter-oldalán. – Ekkor ugyanis a McLaren házi csatájában legyőzte Lewis [Hamiltont], ami tudjuk, hogy soha nem könnyű. Az »igazi« pályákon, mint például Szuzukában rendre megverte őt, véleményem szerint az volt a legjobb idénye.”

Az említett szezonban Button a 2. helyen végzett a világbajnoki tabellán, és neki volt a legtovább matematikai esélye arra, hogy legyőzze Sebastian Vettelt.

A 19 futamból 10-szer legyőzte Hamiltont, ha pedig csak azokat a versenyeket nézzük, amelyeket mindketten befejeztek, akkor 7-7 lett a végeredmény. Ez szoros küzdelmet mutat, de az idősebbik brit pilóta egész évben sokkal kiegyensúlyozottabb volt, ennek köszönhető a 43 pontos különbség.

Ricciardo hozzátette, Button körül mindig remek stáb dolgozott, ő maga pedig rendre felhajtások nélkül tette a dolgát.

2011-ben a Kanadai és a Magyar Nagydíjat is változó időjárási körülmények között nyerte meg, nem véletlen, hogy egykori kollégája szerint ebben a helyzetben ő a legjobb pilóta, akivel valaha versenyzett.

Jules Bianchi neve szintén ott van a listán. Ricciardo tinédzserkora óta ismerte a 2014-es Japán Nagydíjon súlyos balesetet szenvedő, majd kilenc hónappal később életét vesztő francia versenyzőt, akivel baráti viszonyt ápolt. A Renault pilótája úgy véli, Bianchi nem volt alulértékelt, de nem mutathatta meg igazán, mire képes.

Bianchinak nem volt lehetősége megmutatni, hogy mire képesForrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„Ami még szomorúbbá teszi az egészet, hogy mostanra már biztosan nagycsapatban versenyezne, és futamgyőzelme is lenne. Bizonyos szempontból úgy érzem, Charles [Leclerc] a sikereivel megmutatja, hogy Jules mit érhetett volna el” – fogalmazott Ricciardo.

A párhuzam nem véletlen, hiszen Bianchi volt Leclerc keresztapja, és mindketten a Ferrari akadémiáján nevelkedtek.

Button és Bianchi mellett Marcus Ericsson, Vitantonio Liuzzi, valamint Roberto Merhi szerepelt a listán. A svéd pilótát valóban nem sorolták a legjobbak közé az F1-ben töltött öt éve alatt, de Ricciardo szerint az alsóbb kategóriákban megmutatta, mire képes. Liuzzi esetében a gokartban nyújtott teljesítményét emelte ki, Merhit pedig az egyik legnagyobb ellenfelének tartja az F1 előtti időkből, akinek elsősorban a gumikezelés volt az erőssége, de ezt a legjobbak között nem tudta megmutatni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK