Nem magától értetődő, hogy Ricciardo jövőre is a Renault pilótája lesz

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Daniel Ricciardo, Renault F1 Team
Renault's Australian driver Daniel Ricciardo (C) arrives at the track in Melbourne on March 12, 2020, ahead of the Formula One Australian Grand Prix. (Photo by Peter PARKS / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Könnyen lehet, hogy Daniel Ricciardo szerződésének lejártával távozik a Renault F1-es istállójától, amelynek csak a tavalyi szezon óta tagja. Az együttes csapatfőnöke elárulta, hogy még semmilyen egyeztetést nem folytattak a hosszabbításról.

Daniel Ricciardo 2018 végén hagyta el a Red Bullt, hogy csatlakozzon a Renault gyári istállójához. Az ausztrál első szezonja sárga-feketében nem úgy alakult, ahogyan tervezte, a franciák nemhogy az élmezőnyhöz nem kerültek közelebb, de a feltámadó McLarennel szemben is alulmaradtak.

Ricciardo tavalyi legjobb eredménye egy Olasz Nagydíjon szerzett negyedik hely volt, az év végén a kilencedik pozícióban zárt a pontversenyben. Szerződése az idei év végén lejár az enstone-iakkal, Cyril Abiteboul, a Renault csapatfőnökének szavai alapján pedig korántsem egyértelmű, hogy a felek jövőre is együtt folytatják.

Ricciardo is belemegy fizetése csökkentésébe Forrás: AFP/Peter Parks

A csapatok sorban küldik szabadságra személyzetük egy részét, a pilóták és vezető beosztású szakemberek pedig a többi alkalmazotténál jelentősen magasabb fizetésük csökkentésébe egyeznek bele. Így lesz ez Daniel Ricciardo esetében is, aki sajtóhírek szerint évi 20 millió fontnál is többet keres.

Abiteboul kijelentette, hogy az ausztrál magas bére nem fogja nehéz helyzetbe hozni a csapatot, amely angliai központjában dolgozó személyzetének nagy részét szabadságra küldte.

„Ezt a beszélgetést már lefolytattuk. Daniel már megerősítette, hogy hajlandó... Megerősíthetem, hogy csökkenni fog a fizetése – nyilatkozta a csapatfőnök a L'Equipe-nek. – A gond akkor lenne, ha nem fogadta volna el a javaslatot. Még meg kell állapodnunk a részletekről, de elöljáróban megnyugtathatom a Renault-csoportot irányító bizottságot, hogy nem félek attól, hogy ez destabilizálja az F1-es programot."

Ennél talán égetőbb kérdés a Renault-nak és pilótájának is, hogy lesz-e közös folytatás 2020 után is. Abiteboul megerősítette, hogy az elhalasztott szezonkezdet miatt még nem kezdték meg a tárgyalásokat. „Egy normális szezonban már elkezdtünk volna foglalkozni az üggyel, értékeltük volna Daniel teljesítményét az első négy versenyen, és az alapján elkezdtük volna az első megbeszéléseket, vagy nem.

Talán anélkül kell döntéseket hoznunk, hogy egyáltalán elkezdődne a szezon."

Lehet, hogy Ricciardónak ez az utolsó éve a Renault-nál? Forrás: NurPhoto via Getty Images/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Ricciardót már Renault-hoz szerződése előtt is szóba hozták például a Ferrarival, de most is többen akadnak, akik szerint ideális utódja lehetne Sebastian Vettelnek Maranellóban. Abiteboul-tól megkérdezték, hogy gond lenne-e neki, ha pilótája nem hosszabbítaná meg a szerződését, mire azt felelte: nem minden esetben. „Az lenne, ha nem látnám előre vagy nem számítanék rá, de ezért folytatunk megbeszéléseket és ezért van versenyzői akadémiánk."