Meghalt Sir Stirling Moss

Forma-1, Sir Stirling Moss, Mercedes, Goodwood 2015
CHICHESTER, ENGLAND - JUNE 27: Sir Stirling Moss sitting in his Mercedes before driving up the hill at Goodwood on June 27, 2015 in Chichester, England. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Életének 91. esztendejében meghalt Sir Stirling Moss, aki ugyan sohasem lett világbajnok a Forma-1-ben, de az 1950-es évek egyik legjobb autóversenyzője volt.

Meghalt Sir Stirling Moss, egykori brit autóversenyző, aki pályafutása során különböző kategóriákban összesen 529 futamon indult el, és 212 alkalommal győzött is. Forma-1-es világbajnoki címet ugyan nem ért el, de négyszer lett 2. helyezett, megnyerte a Mille Migliát, a Le Mans-i 24 órás versenyen pedig az egész mezőnyben 2., saját kategóriájában 1. helyet szerzett..

Az F1-ben 66 futamon vett részt, melyek közül 16-ot megnyert. Utóbbi máig rekordnak számít azon versenyzők közül, akik soha nem nyertek vb-t. Moss 1958-ban volt a legközelebb a végső győzelemhez, ekkor négy versenyt is megnyert, év végén azonban rendkívüli sportszerűségéről tanúbizonyságot téve megmentette riválisát, Mike Hawthornt a kizárástól, aki így mindössze egy futamgyőzelemmel ért fel a csúcsra.

Sir Stirling Moss 1929-2020 Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Charles Coates

A 90 esztendős legendát kortársai a legjobbak között emlegették, az ötszörös világbajnok Juan Manuel Fangio is méltatta az eredményeit. Moss az elmúlt évek során többször is betegséggel küzdött, 2018 januárjában visszavonult a nyilvánosságtól, azóta családi körben élt.

A brit veterán 2016 decemberében mellkasi fertőzéssel kórházba került Szingapúrban, később hazaengedték, de a Daily Mail információja szerint halálát is a betegség szövődményei okozták. A lap úgy tudja, a koronavírus-járvány nem játszott szerepet abban, hogy Moss vasárnap hajnalban elhunyt.

– búcsúztatta felesége, Susie, aki az utolsó pillanatokig az ágya mellett volt. Visszavonulása alkalmával Mosst fia, Elliot „fáradhatatlannak” nevezte. A brit legenda 1962-ben mondott búcsút a versenyzésnek, miután Goodwoodban életveszélyes balesetet szenvedett, kómában volt és átmenetileg le is bénult, felépülése után viszont még évekig vállalt nyilvános szerepléseket.

A közösségi médiában természetesen sorra búcsúznak tőle az F1-es szereplők. Így tett a Mercedes istállója is, melynek színeiben élete első F1-es győzelmét aratta 1955-ben. „A sportvilág ma nemcsak egy legendát, hanem egy igazi úriembert is elveszített. A csapat és az egész Mercedes motorsportcsalád egy igazi barátot veszített el. Hiányozni fogsz, Sir Stirling!” – olvasható a brackley-i istálló Twitter-oldalán.

A BRDC (Brit Versnypilóták Egyesülete) is búcsúzik egykori tagjától

Honfitársa, Martin Brundle szintén F1-es pilóta volt, manapság pedig a Sky Sports szakkommentátoraként dolgozik. „RIP Sir Stirling Moss, egy hatalmas versenyző, és egy igazi úriember. Mindig is eltökélt volt mind a pályán, mind az életben. Túlélte az autósport legveszélyesebb korszakát, és ma, 90 évesen hunyt el.

„Szomorúsággal tölt el Stirling Moss halála. A Forma-1 nagyszerű alakja, egy sokoldalú versenyző, és a brit, valamint a nemzetközi autósport hihetetlen munkát végző nagykövete volt. Együttérzek a szeretteivel" – ezek már Zak Brownnak, a McLaren ügyvezető igazgatójának a sorai.