Társoldalunk:

Egykori pilótájuk szerint a Red Bull már Verstappen köré épül

2020.04.11. 18:49

A Red Bull már Max Verstappen testreszabott csapata, vélte a holland pilóta tavalyi csapattársa, Pierre Gasly. A francia versenyző szerint ő maga már jobban szerepelne korábbi önmagánál.

Az idei Forma-1-es szezon egyik nagy kérdése, hogy Max Verstappen végre igazi kihívója lehet-e a hatszoros világbajnok Lewis Hamiltonnak. A teszteken úgy tűnt, az Ezüstnyíl és Hamilton párosa még mindig a legütőképesebb, a Ferrari nem remekelt, a Red Bull viszont ígéretesen szerepelt, bár visszafogottabb eredményeket mutattak csak.

Az tavaly kiderült, hogy néhány fejvesztett pillanattól eltekintve Verstappen elég érett ahhoz, hogy a Red Bull vezéregyénisége legyen, csapattársát, Pierre Gasly-t olyan szinten leiskolázta, hogy a francia tehetséget inkább visszaküldték az Alpha Taurihoz, és az őt váltó Alexander Albonnak sem termett sok babér mellette.  

Verstappen a Red Bull húzó embereForrás: AFP/Glenn Nicholls

„Sokkal jobban is alakulhatott volna – nyilatkozta Gasly az Autosprintnek. – Ha most visszamennék a Red Bullhoz, [már felkészültebb lennék], sokat tanultam idő közben. A mostani szezon során viszont csak azzal foglalkozom, hogy az Alpha Tauri versenyzője vagyok. Minden energiámat ebbe fektetem, mert bármi áron a Forma-1-ben akarok maradni.”

Gasly 2018-ban ígéretesen szerepelt a Toro Rossónál és lefokozása után sem tört meg, újra formába lendült, ennek eredménye a szerencsés brazíliai 2. hely is.

A francia pilótát azonban a Red Bullnál sok kritika érte, előfordult, hogy Verstappen le is körözte őt papíron ugyanolyan autóval. A csapat azt állította, hogy minden segítséget megadtak a fiatal versenyzőnek, aki görcsössé vált, és nem volt magabiztos az autóban. Gasly szerint azonban az sem segített, hogy a Red Bull már Verstappen köré épül.

Gasly-nak (jobbra) tavaly nehéz dolga volt Verstappen (balra) oldalánForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

„Igen, ez igaz. Minden pilóta szeretné, ha testreszabott csapata lenne, amilyen a Red Bull is az ő számára. Azt viszont ne felejtsük, hogy a Forma-1 csapatsport – mondta. – Az ember csak akkor nyerhet, ha az egész csapat jól szerepel. Erre a segítségre mindenkinek szüksége van, a teljesítmény nem csak rajtunk múlik, minden csapattagnak mindent bele kell adnia.”

A Red Bull tavaly nagyon tartott attól, hogy Verstappen szabadon igazolhatóvá válik, végül a szezon végén sztárfizetéssel meghosszabbították a szerződését. 

Több bennfentes, köztük a korábbi F1-es pilóta, a Sky Sports szakértője, Martin Brundle is úgy véli, a holland pilóta lehet a közeljövő kimagasló egyénisége. „2019-ig mindig Hamiltonra fogadtam volna, de úgy gondolom, kezd fordulni a kocka, ezért is vagyok különösen szomorú, hogy most nem Max és Lewis csatáját láthatjuk” – írta a Twitteren.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK