Egykori pilótájuk szerint a Red Bull már Verstappen köré épül

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, Ausztrál Nagydíj
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen talks to media at the track in Melbourne on March 12, 2020, ahead of the Formula One Australian Grand Prix. (Photo by GLENN NICHOLLS / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
A Red Bull már Max Verstappen testreszabott csapata, vélte a holland pilóta tavalyi csapattársa, Pierre Gasly. A francia versenyző szerint ő maga már jobban szerepelne korábbi önmagánál.

Az idei Forma-1-es szezon egyik nagy kérdése, hogy Max Verstappen végre igazi kihívója lehet-e a hatszoros világbajnok Lewis Hamiltonnak. A teszteken úgy tűnt, az Ezüstnyíl és Hamilton párosa még mindig a legütőképesebb, a Ferrari nem remekelt, a Red Bull viszont ígéretesen szerepelt, bár visszafogottabb eredményeket mutattak csak.

Az tavaly kiderült, hogy néhány fejvesztett pillanattól eltekintve Verstappen elég érett ahhoz, hogy a Red Bull vezéregyénisége legyen, csapattársát, Pierre Gasly-t olyan szinten leiskolázta, hogy a francia tehetséget inkább visszaküldték az Alpha Taurihoz, és az őt váltó Alexander Albonnak sem termett sok babér mellette.

Verstappen a Red Bull húzó embere Forrás: AFP/Glenn Nicholls

„Sokkal jobban is alakulhatott volna – nyilatkozta Gasly az Autosprintnek. – Ha most visszamennék a Red Bullhoz, [már felkészültebb lennék], sokat tanultam idő közben. A mostani szezon során viszont csak azzal foglalkozom, hogy az Alpha Tauri versenyzője vagyok. Minden energiámat ebbe fektetem, mert bármi áron a Forma-1-ben akarok maradni.”

Gasly 2018-ban ígéretesen szerepelt a Toro Rossónál és lefokozása után sem tört meg, újra formába lendült, ennek eredménye a szerencsés brazíliai 2. hely is.

A francia pilótát azonban a Red Bullnál sok kritika érte, előfordult, hogy Verstappen le is körözte őt papíron ugyanolyan autóval. A csapat azt állította, hogy minden segítséget megadtak a fiatal versenyzőnek, aki görcsössé vált, és nem volt magabiztos az autóban. Gasly szerint azonban az sem segített, hogy a Red Bull már Verstappen köré épül.

Gasly-nak (jobbra) tavaly nehéz dolga volt Verstappen (balra) oldalán Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

„Igen, ez igaz. Minden pilóta szeretné, ha testreszabott csapata lenne, amilyen a Red Bull is az ő számára. Azt viszont ne felejtsük, hogy a Forma-1 csapatsport – mondta. – Az ember csak akkor nyerhet, ha az egész csapat jól szerepel. Erre a segítségre mindenkinek szüksége van, a teljesítmény nem csak rajtunk múlik, minden csapattagnak mindent bele kell adnia.”

A Red Bull tavaly nagyon tartott attól, hogy Verstappen szabadon igazolhatóvá válik, végül a szezon végén sztárfizetéssel meghosszabbították a szerződését.

Több bennfentes, köztük a korábbi F1-es pilóta, a Sky Sports szakértője, Martin Brundle is úgy véli, a holland pilóta lehet a közeljövő kimagasló egyénisége. „2019-ig mindig Hamiltonra fogadtam volna, de úgy gondolom, kezd fordulni a kocka, ezért is vagyok különösen szomorú, hogy most nem Max és Lewis csatáját láthatjuk” – írta a Twitteren.