Teszt már volt Portimaóban, mostantól F1-es futam is lehet

Forma-1, Lewis Hamilton, McLaren, 2009, teszt, Algarve, Portugália
Lewis Hamilton of England drives a McLaren MP4-24 Formula One race car during a test session at the Algarve International Autodrome on the outskirts of Portimao on January 21, 2009. AFP PHOTO/ FRANCISCO LEONG (Photo by FRANCISCO LEONG / AFP)
Vágólapra másolva!
Adott esetben a koronavírus miatt megcsonkított idei szezon téli hónapokra nyújtásának előkészítése is lehet az, ami Portugáliában történt, ahol a Forma-1 által korábban használt helyszín kapta meg a szükséges minősítést ahhoz, hogy mostantól nagydíjakat is rendezhessen.

A Forma-1 vezetői már annak is örülnének, ha a 2020-as szezonban 15 futamot meg tudnának rendezni, így minden bizonnyal nem ez az időszak az, amelyben az új helyszínek bevonása jelenti a legfőbb prioritást. Mindezek mellett azonban a jövőre is gondolni kell, az F1 hosszú távon ugyanis szeretné folytatni a terjeszkedést és a versenynaptár bővítésével minél több országba eljuttatni a királykategóriát. Ennek lehet a következő lépése a Portugál Nagydíj visszatérése, amire akár a vártnál korábban is sor kerülhet.

1996-ban volt a legutóbbi Portugál Nagydíj, amelyet többek között a két McLaren ütközése is színesített Forrás: Getty Images/Mike Hewitt

Portugália 1984 és 1996 között látta vendégül a Forma-1 mezőnyét a Lisszabontól 30 km-re fekvő, tengerparti luxusüdülőhelynek számító Estorilban, a pálya azonban a 96-os, Jacques Villeneuve által megnyert verseny után kikerült a körforgásból. Noha ez a helyszín nem, az ország most visszakerülhet oda, az annak déli csücskében fekvő Autódromo Internacional do Algarve ugyanis megkapta az FIA-tól a lehető legmagasabb, Grade 1-es besorolást, így alkalmassá vált Forma-1-es futamok rendezésére.

A 2008 októberében átadott, 4692 méter hosszú aszfaltcsík tesztelésre korábban már vendégül látta az F1-et, abban az évben, valamint a 2009-es szezon előtt is gyakoroltak itt a csapatok. Most néhány apróbb módosítás után érdemelték ki a legmagasabb biztonsági szintet, amivel már versenyt is rendezhetnének.

A pálya akár a koronavírus miatt megcsonkított idei szezonban is alternatívaként szolgálhat

abban az esetben, ha a téli időszakban minél több futamot szeretne bepótolni az F1, hiszen Portugália déli részén az időjárás miatt erre is sor kerülhet.

Korábban többször is teszteltek F1-es csapatok az algarve-i pályán Forrás: AFP/Francisco Leong

Emellett a jövőre nézve is felmerülhet a Portugál Nagydíj visszatérése, Barcelonának ugyanis bizonytalan a helye a naptárban, 2021-re már nincs szerződése. Az F1 mellett a portimaói pálya a MotoGP vendégül látására is készül, a FIM-től már korábban megkapta a legmagasabb besorolást, és miután a gyorsaságimotoros-világbajnokság 2022-től 22 futamban maximalizálta a versenynaptárát, a Jerez, Barcelona, Valencia, Aragon kvartett mellé szegődhet be ötödiknek oly módon, hogy ezek közül vetésforgóban az adott szezonban csak hármat rendeznek meg.