Vágólapra másolva!
Szergej Zlobin, a Minardi korábbi tesztpilótája úgy véli, a hosszú kényszerszünet veszélyt jelent a versenyzők mentális egészségére. Az orosz expilóta kijelentette, amikor újra lesznek futamok, sok furcsa ütközést fogunk látni. Hozzátette, többé-kevésbé egyetért Helmut Marko azon kijelentésével, miszerint a versenyzőket szándékosan meg kell fertőzni.

A koronavírus-járvány miatt a szezon első nyolc nagydíjhétvégéjét el kellett halasztani, és az idény legjobb esetben is csupán június közepén kezdődik. Ez hatalmas bevételkiesést jelent a Liberty Media, illetve azon keresztül a csapatok számára, de nyilvánvalóan a promóterek, a szponzorok, illetve a közvetítő társaságok sem járnak jól.

A kényszerszünet versenyzőkre gyakorolt hatásáról azonban ez idáig kevés szó esett. Más sportágak képviselői már hangoztatták, hogy a különböző események elhalasztása mentálisan mennyire rosszul érintette őket, mert az egész felkészülésüket az adott tornára hegyezték ki. Hasonlóan látja a versenyzők helyzetét Szergej Zlobin, aki 2002-ben, a Minardi tesztpilótájaként az F1 világába is belekóstolhatott.

Az egykori tesztpilóta szerint a mentális problémákkal küszködő pilóták sok szokatlan balesetet fognak okozni Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„A versenyzők sebezhető emberek – nyilatkozta az orosz Sportboxnak. – Ők a sportolók speciális csoportjába tartoznak, akik minden energiájukkal arra fókuszálnak, hogy a pályán megfelelően teljesítsenek. A bezártság rossz hatással lesz rájuk, és tartok tőle, sokan depresszióval fognak küzdeni.”

Az egykori versenyző hozzátette, amikor elindul a szezon, rengeteg szokatlan balesetet fogunk látni.

Versenyek hiányában több szervezet is szimulátoros futamokkal igyekszik valamelyest kielégíteni a szurkolók igényeit. Ezeken több jelenlegi F1-es pilóta is részt vesz, a ma este 9-kor kezdődő versenyen például hatan lesznek a rajtrácson azok közül, akik normális esetben ma a Vietnámi Nagydíjon küzdöttek volna meg egymással. Zlobin szerint azonban ez egyáltalán nem pótolja a „valódi” versenyzést.

– tette fel a költői kérdést az újságírónak. – A legnagyobb gond az, hogy az autósport a veszélyről és a kockázatvállalásról szól. Mindez hol van a virtuális versenyzésben? Teljes képtelenség az egész.”

Zlobin alapvetően egyetért Marko nemrég tett kijelentésével Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Hogy mi lenne a megoldás? Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója nemrég kijelentette, a csapatnak szerveznie kellene egy tábort, amelyben a pilóták átvészelik a holtidőt, és ahol elkaphatják a koronavírust. A 76 éves szakember azóta árnyalta korábbi szavait, de Zlobin szerint alapvetően nem mondott butaságot.

„Kissé durván fogalmazta meg, de valahol igaza van. Ha valaki olyan egészségi állapotban van, mint a Forma-1-es versenyzők, akkor megfelelő betegellátási rendszerrel a fertőzés nem okozhat gondot. Ezek a fiatalemberek csak kifújják az orrukat és meggyógyulnak, az immunrendszerük pedig ezzel is erősödik.”