Vágólapra másolva!
Nehéz pénzügyi helyzete ellenére az Aston Martin nem állt el a tervektől, és jövőre mindenképpen gyári F1-es istállóval áll rajthoz. A közgyűlésen abban is megállapodtak, hogy a cég több mint 500 millió fontos tőkeinjekciót kap, melynek jelentős része a Lawrence Stroll vezette konzorciumtól érkezik.

Január végén az Aston Martin bejelentette, Lawrence Stroll konzorciuma 16,7 százalékos részesedést szerzett a vállalatban. Ennek következményeként a brit márka csatlakozik a Forma-1-hez, és a szintén a konzorcium által birtokolt Racing Point 2021-től az Aston Martin gyári istállója lesz.

A luxusautókat gyártó cég már korábban is nehéz helyzetben volt, mivel részvényeinek ára folyamatosan csökkent. A koronavírus-járvány pedig további problémákat szült, hiszen a kibocsátáskor még 19 fontot érő részvények árfolyama 2 fontra csökkent.

Az Aston Martin nehéz pénzügyi helyzetbe került, de továbbra is elkötelezettek az F1-es szereplés iránt Forrás: 2018 Getty Images/David Ramos

A vállalatnak ráadásul ideiglenesen be kellett zárnia a gaydoni központot, valamint a St. Athanben található gyárat. A hétfőn kiadott közleményből kiderült, amennyiben a március 13-án kiadott tervek szerint haladnak, akkor 12 hónapon belül elfogy a pénzük, de

a gyártó vezetése továbbra is elkötelezett aziránt, hogy 2021-ben ott legyenek a rajtrácson.

„Világos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, melynek része, hogy a következő szezonban az Aston Martin gyári csapatként csatlakozzon az F1 mezőnyéhez – idézi a közlemény Stroll szavait. – Izgatott vagyok azzal kapcsolatban, hogy a menedzsmenttel közösen megvalósítsuk ezt a programot."

Az Aston Martin 2020 végéig a Red Bull névadó szponzora Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

A közlemény arra is kitér, hogy a kanadai milliárdos április 20-ától az igazgatótanács elnökeként is fog tevékenykedni. Stroll Penny Hughes helyét veszi át, aki kijelentette, örül az új befektetők érkezésének, és biztos benne, hogy a márkát sikeresen helyezik új üzleti alapokra. Ehhez azonban sürgős beavatkozásra volt szükség, így a közgyűlés megállapodott, hogy

a cég 150 millió fontnyi kölcsönt vesz fel, valamint más pénzügyi eszközöket is bevetnek annak érdekében, hogy a következő 12 hónapban biztosítva legyen a működés.

Továbbá jóváhagytak egy 536 millió font értékű tőkeinjekciót, melynek részét képezi a Stroll által vezetett Yew Tree Consortium 262 millió fontos tőkebefektetése. Emellett a cég új részvényeket is kibocsát 171 millió font értékben.

Lawrence Stroll április 20-ától átveszi az igazgatótanács elnöki székét Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„A konzorcium többi részvényesével együtt továbbra is hiszek az Aston Martin Lagonda jövőjében – áll a gyártó közleményében, ami a Londoni Értéktőzsde honlapján szerepel. – Mindezt a 262 millió fontnyi befektetés támasztja alá a legjobban, ami pénzügyi biztonságot nyújt a vállalat számára.

A napokban felmerült, hogy Toto Wolff, a Mercedes F1-es istállójának csapatfőnöke, illetve ügyvezetője szintén csatlakozhat a projekthez akár valamilyen pozíciót betöltve, akár befektetőként. A feltételezéseket erősíti, hogy az osztrák üzletember rendkívül jó kapcsolatot ápol Stroll-lal. Wolff csak részben tagadta a pletykákat, hiszen csupán annyit jelentett ki, hogy nem lesz vezérigazgató.