Karanténná alakították át az egykori F1-es pályát Indiában

Forma-1, Buddh International Circuit
GREATER NOIDA, INDIA - OCTOBER 18: General view of the main grandstand during the media preview of the Buddh International Circuit on October 18, 2011 in Greater Noida, India. India's first F1 race is scheduled to take place on October 30, 2011. (Photo by Daniel Berehulak/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Indiában úgy döntöttek, hogy a korábban Forma-1-es helyszínként is szolgáló pályát magában foglaló létesítmény mostantól karanténként fog funkcionálni. Az Egyesült Államokban koronavírus-tesztek elvégzésére használják az egyik pályát.

A koronavírus-járvány miatt nemcsak F1-es versenyeket kellett elhalasztani, hanem számos más sorozat futamait sem lehetett megrendezni. Emiatt a pályák jelenleg nem tölthetik be az eredeti funkciójukat, és felmerült a kérdés, nem lehetne-e azokat a koronavírus elleni védekezés szolgálatába állítani.

Jelenlegi F1-es helyszínek esetében egyelőre nem lehet ilyesmiről hallani, de Indiában a Buddh International Circuitnek otthont adó Jaypee Sports City nevű létesítményt karanténná alakították. Az országban eddig 1251 fertőzöttet regisztráltak, közülük pedig 32-en életüket vesztették.

A Buddh International Circuit korábban F1-es helyszín volt, most karanténként funkcionál Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Daniel Berehulak

A helyi vezetők attól tartottak, hogy a közelben található Delhiből rengetegen elutaznak, ami azt eredményezné, hogy a vírus vidéken is szétszóródna. Emiatt döntöttek úgy, hogy a sportközpontot karanténná alakítják, amivel a helyi sajtó szerint

ötezer embernek biztosítanának ideiglenes lakhelyet a vesztegzár végéig. Maga a pálya és az azt körülvevő épületek ugyanakkor el lesznek kerítve.

India 2011 és 2013 között volt része a Forma-1-es versenynaptárnak, a futamon mindhárom alkalommal Sebastian Vettel tudott győzedelmeskedni, utoljára a világbajnoki címet is itt biztosította be. Azóta viszont a helyszín pénzügyi nehézségekkel küszködik, aminek következtében az elmúlt hat évben csupán két nemzetközi sorozatnak adott otthont.

2013-ban Vettel itt biztosította be negyedik vb-címét Forrás: Getty Images/2013 Getty Images/Getty Images

A problémák ráadásul az elmúlt időszakban súlyosbodtak. A pályát építő cég leányvállalata, az infrastruktúráért felelős Jaypee Infratech 2017 óta fizetésképtelen, és többen is beperelték. Másfél hónapja pedig a helyszínt 6 milliárd rúpia, vagyis több mint 26 milliárd forint befizetésére kötelezték.

Amerikában tesztelésre használják az egyik pályát

Az Egyesült Államokban a Charlotte Motor Speedway lett az első pálya, ahol koronavírus-tesztet végezek. A létesítmény a szintén a városban található Atrium Health nevű kórháznak nyújt segítséget.

A Charlotte Motor Speedway többek között a NASCAR mezőnyének is otthont szokott adni, ráadásul a környék a sorozat ipari központjaként működik. A tesztek elvégzése azonban nem az oválpályán, hanem a komplexum területén lévő, gyorsulási versenyeken használt aszfaltcsíkon zajlik.

A páciensek megbeszélt időpontra mennek ki, és egy tampon segítségével úgy vesznek tőlük mintát, hogy közben nem kell kiszállniuk az autóból. Az eredményre körülbelül 24 órát kell várniuk.

„Ezeken, a kórháztól, illetve más egészségügyi épülettől távol eső helyszíneken a páciensek számára kényelmesen el tudjuk végezni a tesztelést, ráadásul a vírus terjedését is megfékezzük – jelentette ki Jim Hunter, az Atrium Health elnökhelyettese és tisztifőorvosa. – Fontos megjegyezni, hogy továbbra is mindenkinek be kell tartania a protokollt, a többi páciens és az eszközök biztonsága érdekében. Nagyra értékeljük a Charlotte Motor Speedway-jel való együttműködést, ami jelentős hatással lesz közösségünk egészségi állapotára.”