Ricciardo: Az idénynyitó előtt rájöttem, hogy ezt nem kéne erőltetnünk

Forma-1, Daniel Ricciardo, Renault, Barcelona teszt 4. nap
RICCIARDO Daniel (aus), Renault F1 Team RS20, portrait during the Formula 1 Winter Tests at Circuit de Barcelona - Catalunya on February 26, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Daniel Ricciardo kijelentette, az ausztráliai hétvége előtt nem sokat foglalkozott a koronavírussal, de valahol mélyen érezte, hogy baj lehet. A Renault pilótája elárulta, másoktól kért tanácsot, hogy ezek után mit tegyen. Ricciardo a sajtótájékoztatón még azt mondta, hogy ő versenyezni jött, de most leszögezte, a lehető legjobb döntés született.

A koronavírus-járvány ellenére sokáig úgy tűnt, hogy ha a következő néhány futam nem is, az Ausztrál Nagydíj nagyjából a megszokott módon fog lezajlani. A helyzet azonban egy pillanat alatt megváltozott, miután pozitív lett a McLaren egyik alkalmazottjának tesztje. A döntéshozók órákon keresztül tárgyaltak, végül elhalasztották a futamot. Azóta kiderült, hogy az első nyolc versenyt az eredetileg kijelölt időpontban biztosan nem fogják megrendezni.

Daniel Ricciardo kijelentette, eleinte leginkább a közelgő futamra koncentrált, a koronavírusról és annak terjedéséről szóló hírekkel pedig nem igazán foglalkozott. Valahol mélyen azonban már akkor tudta, hogy a tűzzel játszanak, a hétvége előtt pedig már megfogalmazódott benne, hogy nem szabadna versenyezniük.

Ricciardo csak közvetlenül a hétvége előtt jött rá, hogy mennyire komoly a helyzet Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„Az ember ilyenkor próbál visszaemlékezni, hogy kivel beszélt, illetve hol tartózkodott, amitől könnyen paranoiássá válik – nyilatkozta a The Age-nek. – Pár héttel korábban az előszezoni tesztelésen vettünk részt Barcelonában, ahol semmilyen korlátozás nem volt. Abban az időszakban sokan megfáznak, és ez félrevezetett minket.

Miután bejelentették a halasztást, a pilóták egy része tudta, mit fog tenni. Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen már előtte elrepültek a helyszínről, ellentétben Lewis Hamiltonnal, aki Ausztráliában töltötte a karantént. Ricciardo viszont előbb kollégáit kérdezte meg, és csak utána hozta meg a döntést.

Ricciardo a kényszerszünet alatt sem mondott le a vezetésről

„Többek között Max [Verstappennel] is beszéltem, és érdeklődtem, hogy neki mik a tervei. Én akkor csak arra tudtam gondolni, hogy minél hamarabb elmenjek innen, mielőtt a helyzet még jobban elszabadul. Előtte viszont szerettem volna megtudni, hogy mások mit csinálnak” – emlékezett vissza. Hozzátette, azon a reggelen minden mobiltelefon folyamatosan csörgött.

Ricciardo végül úgy döntött, hogy Perth-be utazik. Ez abból a szempontból volt kézenfekvő, hogy a versenyre is ott készült, ráadásul a családját is maga mellett tudhatta. A Renault versenyzője nem akart kockáztatni azzal, hogy máshova megy.

Az FIA és az F1 vezetése rengeteg kritikát kapott, mivel nagyon sokáig tartott, mire döntés született. Kétségtelen, hogy a pozitív koronavírustesztről szóló hír és a bejelentés között több mint fél nap telt el, de Ricciardo megvédte az érintetteket. „Kívülről könnyen lehet beszélni, de még belülről is... Naiv lennék, ha azt mondanám, hogy pontosan tudtam, mi zajlik. Ezzel nagyon kevesen voltak tisztában.”

Ricciardo versenyezésre készült, ennek ellenére úgy véli, a lehető legjobb döntés született Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A csütörtöki hivatalos sajtótájékoztatón a Renault pilótája még úgy fogalmazott, hogy megbízik az FIA-ban, de ő személy szerint úgy készült, hogy lesz verseny. Most azonban kijelentette, annak ellenére, hogy a halasztás mindenkit rosszul érintett, száz százalékig jó döntés született. Hozzátette, pár nappal később nem esett jól neki, amikor erre gondolt.

„Furcsán telt a melbourne-i futam napja, mert otthon voltam – mondta. – A rajt időpontja körül arra gondoltam, hogy most F1-es autóban kellene ülnöm. Fájdalmas felismerés volt.”