Vágólapra másolva!
Könnyen lehet, hogy Sebastian Vettel nem olyan ajánlatra számított az idei szezon végén lejáró szerződésének meghosszabbításával kapcsolatban, mint amit olasz sajtóhírek szerint a Ferrari elé tett. A kérdés, hogy így is elfogadja-e az új kontraktust, vagy inkább másik csapat után néz.

Változnak az idők a Ferrari Forma-1-es csapatánál, az egykor az istálló húzóemberének és első számú pilótájának tekintett Sebastian Vettel a jelek szerint már nem élvez olyan mértékű bizalmat Maranellóban, mint évekkel ezelőtt, sajtóhírek szerint a Scuderia ugyanis nem kíván több évre hosszabbítani négyszeres világbajnokával. Charles Leclerc átérzi rutinos csapattársa helyzetét, nem bánná, ha Vettel jövőre is vörösben versenyezne, de azt is elfogadná, ha a Ferrari lecserélné valakire.

Vettel válaszút elé érkezett Forrás: credit: © Scuderia Ferrari Press Office/© Foto Colombo Images

Vettel a 2015-ös szezonra csatlakozott a Ferrarihoz, akkor 2017 végéig írt alá, a 2017-es szezon közben azonban újabb három évvel hosszabbított, 2020 végéig. Az alapállás az ő és a csapat elmondása szerint most is ugyanaz, a közös munka folytatására törekednek, és már meg is kezdték a tárgyalásokat. Mattia Binotto csapatfőnök korábban kijelentette, hogy Vettel az első számú opciójuk a 2024 végéig szerződéssel rendelkező Leclerc mellé, a jelenlegi helyzet azonban nagyban különbözik a három évvel ezelőttitől.

A 2017-es tárgyalások során még egyértelműen Vettel volt a Ferrari húzóembere, folyamatosan jobb teljesítményt nyújtott, mint Kimi Räikkönen. A tavalyi szezonban azonban változott a helyzet, Leclerc berobbant a Scuderia életébe, és egyből legyőzte a négyszeres világbajnokot. Az olasz Sky Sports értesülései szerint

mindez pedig a Ferrarit is arra sarkallta, hogy csak egyéves hosszabbítást kínáljanak Vettelnek, ráadásul a fizetését is jelentős mértékben lecsökkentsék.

Mindez annak tükrében, hogy Leclerc az idei évvel együtt öt évre szóló kontraktussal rendelkezik, akár oda is vezethet, hogy Vettel büszkesége közbeszól, és ilyen feltételek mellett nem megy bele a közös folytatásba. Ebben az esetben akár a Renault vagy a McLaren is opció lehet a jövőre nézve.

Vettel régóta nem volt olyan helyzetben, hogy ennyi kérdőjel legyen a jövője körül Forrás: AFP/William West

A szezon minél további halasztása sem játszik a német pilóta kezére, mivel jó teljesítménnyel és Leclerc folyamatos legyőzésével erősíthetne a helyzetén, a Ferrari azonban bevallottan nem akar a szezon végéig várni a döntéssel, jelenleg azonban csak Vettel elmúlt két idényben mutatott, nem túl acélos teljesítményét tudják alapul venni.

Leclerc átérzi csapattársa helyzetét

A 22 esztendős monacói pilótának még jó ideig nem kell lejáró szerződése miatt aggódnia, a tavaly mutatott produkciója 2024 végéig biztosította a helyét a Ferrarinál. Ugyanakkor ő is tudja, milyen az, ha valakinek az adott szezon végén lejár a kontraktusa, hiszen 2018-as bemutatkozó évében, valamint tavaly is csak az adott szezonra volt ülése. „Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy hosszú távú szerződésem van, boldog vagyok, hogy ilyen helyzetben lehetek – nyilatkozta az Autosportnak. – Bizonyos módon [Vettel] helyzetét is ismerem, mivel ez elmúlt két idényben nekem is egyéves szerződésem volt.

Leclerc kitart azon álláspontja mellett, hogy számára mindegy, ki ül a másik Ferrariban, de a tavalyi szezon súrlódásai ellenére nem bánná, ha Vettel maradna. „Nagyon jól érzem magam úgy, hogy ő a csapattársam, de tiszteletben tartanám a Ferrari döntését, ha változtatni szeretnének. Tavaly voltak trükkös pillanatok, de a kapcsolatunk most is ugyanolyan, mint előtte. Szerintem jó dolog, hogy mindketten elég érettek vagyunk ahhoz, hogy elkülönítsük a pályán történteket az azon kívüli dolgoktól."