Ecclestone: Az FIA hibát követett el, hogy alkut kötött a Ferrarival

Forma-1, Sebastian Vettel, Ferrari, Barcelona teszt 4. nap
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 26: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF1000 in the Pitlane during Day One of F1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 26, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Forma-1 korábbi ügyvezető igazgatója szerint az FIA hibázott azzal, hogy titkos alkut kötött a Ferrarival az olaszok tavalyi erőforrása kapcsán, inkább pénzbüntetéssel zárta volna le az ügyet.

A Ferraritól független hét istálló felháborodással reagált, több levelet is intéztek az FIA-hoz; a szövetség később elismerte, nem tudtak megbizonyosodni arról, hogy a Ferrari-motort mindig szabályosan üzemeltették, de ragaszkodtak ahhoz, hogy az eljárás jogszerű volt. A Mercedes végül kiszállt a lázadók közül, a Red Bull viszont további jogi lépéseket fontolgat.

Az F1 korábbi ügyvezető igazgatója, Bernie Ecclestone az Autocarnak azt mondta, a Ferrari motortrükkje „zseniális volt, mert működött”, a Racefans által szemlézett interjúban azonban az FIA lépését nem tartotta helytállónak.

Árnyék vetül a Ferrari eredményeire Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Nem kellett volna ezt tenniük, kiadtak egy sajtóközleményt, hogy megállapodtak a Ferrarival. Mit jelent ez? Miről állapodtak meg? Vagy az történt, hogy szabályos volt, de [az FIA-nál] nem hiszik, hogy hagyni kellene, ezért a jövőre nézve betiltják. Egyébként nem tudom, hogy miről lehetne megállapodni. Az is lehet, hogy a megállapodás arról szól,

Ecclestone emlékeztetett egy korábbi, még ennél is nagyobb port kavaró ügyre, a McLaren 2007-es kémbotrányára. Egykori szövetségese, az FIA volt elnöke, Max Mosley el akarta tiltani a Ferrari adatait megszerző csapatot, az üzletember viszont meggyőzte, hogy súlyos pénzbüntetéssel lépjenek túl a botrányon.

A volt ügyvezető szerint az FIA hibázott Forrás: Getty Images/2020 Klaus Pressberger/Klaus Pressberger

„Sajnos engem hibáztattak, mert én javasoltam, hogy büntessék meg őket 100 millió dollárra – emlékezett vissza a 89 esztendős Ecclestone. – Mi lett volna az alternatíva? Akkoriban Max, az FIA elnöke ki akarta zárni őket a világbajnokságból. Én viszont azt mondtam, egyáltalán nem megoldás, hogy két vagy több évre kizárják őket. Miért nem büntetjük meg őket és vesszük el a pénzüket, amit egyébként megkeresnének? Így is tettünk.”

A brit üzletember véleményének gyakorlati következménye aligha lesz, mivel az FIA a saját jogi eljárásai mentén kezeli az ügyet, annyiban viszont releváns az álláspont, hogy a Red Bull éppen az elmaradt jogdíjbevételt hiányolja, miután a Ferrari jelen állás szerint nem feltétlenül szabályos erőforrással legyőzte őket a 2019-es szezon során.

Jogászként Marko nem engedi el az ügyet Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Most sajnos más dolgokkal kell foglalkozni, de ez nem jelenti azt, hogy nem leszünk aktívak az FIA és a Ferrari ügyében, amikor rendeződik a helyzet – jelentette ki Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója az F1-insider.com-nak. – A koronavírus-válság elvitte a figyelmet a megállapodásról, amit még mindig botrányosnak tartunk.”

„A Ferrarinak és az FIA-nak sem akarunk ártani, de teljesen tisztázni akarjuk, hogyan lehet ilyen furcsa különmegállapodást kötni. A Mercedes nélkül is, miután eleinte ők voltak az élharcosok, aztán hirtelen leszálltak a vonatról.”