Marko: Jó lenne, ha Verstappen még most elkapná a koronavírust

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull Racing
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 11: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing looks on during the Aston Martin Red Bull Racing Cooler Runnings event at Station Pier, Port Melbourne ahead of the F1 Grand Prix of Australia on March 11, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Helmut Marko, a Red Bull Racing tanácsadója szerint az lenne a legjobb, ha Max Verstappen minél hamarabb megfertőződne a koronavírussal, mert akkor a szezon során már nem kellene ettől tartania.

A koronavírus-járvány az egész világra nagyon komoly hatással van, a lakosság jelentős része még soha életében nem tapasztalt hasonlót. Ez Európára különösen igaz, ennélfogva természetes, hogy az emberek eltérő módon reagálnak rá. Az F1-es mezőny tagjai is másképp kezelik a kialakult helyzetet.

Lewis Hamilton például legutóbb az ellen kelt ki, hogy sokan még mindig felelőtlenül viselkednek, és ezzel másokat is veszélybe sodornak. A hatszoros világbajnok ugyanakkor saját magát látszólag nem félti, legalábbis annak ellenére nem végeztetett koronavírustesztet, hogy két fertőzöttel is találkozott.

Verstappen nagyon fél a koronavírustól Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Hamiltonnal ellentétben Max Verstappen teljesen megrémült attól a gondolattól, hogy esetleg ő is megbetegedhet, legalábbis Helmut Marko, a Red Bull osztrák tanácsadója arról számolt be, hogy a csapat sztárpilótája nagyon fél. „Telefonon elmondta nekem, retteg attól, hogy elkaphatja a vírust” – nyilatkozta a Kronen Zeitungnak.

Ha megfertőződne, kora és edzettsége miatt Verstappen vélhetően jobb eséllyel győzné le a vírust, még az sem kizárt, hogy a tünetei sem lennének komolyak. Marko álláspontja azért is megkérdőjelezhető, mert a vírushordozók akár napokig sem mutatnak tüneteket, de közben is megfertőzhetnek másokat, beleértve olyanokat is, akiket az életkoruk vagy az egészségi állapotuk miatt már a veszélyeztetettek közé kell sorolni.

Marko nyilatkozata nem magyarázható tudományos érvekkel Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Ráadásul, a kutatások egyelőre azt sem bizonyították, hogy aki egyszer elkapta a koronavírust, az immunissá válik, tehát Verstappen esetében sem lenne garancia a továbbiakra nézve az, ha most fertőzötté válna.

A McLaren Melbourne-ben ragadt csapattagjai hazamehettek

Miután Melbourne-ben a McLaren egyik csapattagja pozitív koronavírustesztet produkált, az istálló visszalépett az Ausztrál Nagydíjtól, hogy aztán a szervezők a teljes programot töröljék. A paddock nagy része haza is repült, azonban az érintett személynek, valamint további 14 alkalmazottnak karanténba kellett vonulnia, így ők a helyszínen ragadtak. Szolidaritásból csatlakozott hozzájuk Andreas Seidl csapatfőnök is, ő azonban már korábban elhagyta Ausztráliát.

Hazaengedték a McLaren karanténban lévő alkalmazottait Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

Jennie Gow, a BBC tudósítója a mai napon arról számolt be, hogy véget ért a karantén a wokingiak munkatársainak, akik 12 nap után hazamehetnek Melbourne-ből. A Twitteren közzétett beszámoló arra nem tér ki, hogy a megbetegedett csapattag meggyógyult-e már, így elképzelhető, hogy neki még várnia kell egy kicsit.