Vágólapra másolva!
A Forma-1 történetének egyetlen magyar pontszerzője az F1 jelenlegi mezőnyével ellentétben autóba ült a múlt hétvégén lemondott idénynyitó helyszínén. Hazatérése után önkéntes karantént vállalt, közben az Ausztrál Nagydíj törlését kiváltó McLaren szerelői jól vannak.

Meghiúsult a múltheti Ausztrál Nagydíj, miután a McLaren-csapat egyik tagjának koronavírus-tesztje pozitív lett. A woking istálló rögtön visszalépett a versenyzéstől, majd éjszakába nyúló tárgyalások eredményeként néhány órával a pénteki szabadedzések előtt jelentették be a döntést.

Az F1 történetének egyetlen magyar pontszerzője, Baumgartner Zsolt ekkor már autóba ült, hiszen egykori csapata, a Minardi pilótájaként rendszeresen közreműködik az Ausztrál Nagydíj programjában, kétüléses F1-es autóval ad ízelítőt az F1-es élményből a verseny VIP vendégeinek.

A V10-es motor morajlása azt sejttette, hogy lesz verseny, de nem így történt

Ezúttal a korábbi tenisz világranglista-vezető Lleyton Hewitt volt az egyik utasa, úgy volt, hogy a helyszínen lévő egykori Take That-frontember, Robbie Williams is sorra kerül, de a magyar pilóta a többiekkel ellentétben pénteken ugyan még pályára lépett, később azonban neki is csomagolnia kellett.

– nyilatkozta az egykori autóversenyző a Blikknek. – Óvatosabban viselkedtek az emberek. A kétüléses F1-es autóval teljesített körök után kevés fotózkodás volt, mindenki megtartotta a két lépés távolságot. Még azok is, akikkel régóta ismertük egymást” – tette hozzá Baumgartner, akivel F1-es bemutatkozása 15. évfordulóján a kétüléses autó vezetéséről is beszélgettünk.

Baumgartner Zsolt továbbra is vezet F1-es autókat Forrás: AFP/Jose Jordan

Az F1-es paddockban hevesen reagált a csapatok egy része arra, hogy felbukkant a koronavírus, a 39 esztendős magyar expilóta azt mondta, ő szerencsére nem érintkezett a csapatok tagjaival, ettől függetlenül komolyan veszi a járvány fenyegetését, és bár teljesen tünetmentes, önkéntes karanténba vonult.

„A szüleim veszélyeztetett korban vannak, de isten őrizz, hogy a gyerekeimnek, vagy éppen a feleségemnek vagy bárkinek bármi baja legyen miattam. Budapesten, a reptéren csak messziről integettünk egymásnak, autóba ültem és a vidéki házunkba mentem – összegzett a Jordan és a Minardi egykori F1-es versenyzője.

Sainz eredménye negatív, mégis karanténban marad

Hasonló intézkedéseket hozott Carlos Sainz, a McLaren pilótája is az ausztráliai látogatása során és a karanténból üzent a szurkolóknak is. Később egy Twitter-üzenetben bejelentette, hogy negatív lett a koronavírus-tesztje, de „ez valójában nem sokat változtat, mert továbbra is karanténban maradok” – mondta, és otthoni tartózkodásra buzdította a követőit.

A McLaren közben bejelentette, hogy a versenycsapatának mind a hét koronavírus-gyanús tagja negatív tesztet produkált a melbourne-i karanténban,

mindannyian jól és jó hangulatban vannak. A csapat fertőzött tagja is tünetmentes. Összesen 16 személyt vontak karanténba azért, mert szoros együttműködésben dolgoztak a megbetegedett személlyel, egy további munkatársuk pedig tüneteket mutatott a hétvége során. A csapat tagjai kitöltik az ausztrál hatóságok által előírt kéthetes időszakot, közben a menedzsment három képviselője is velük maradt.