Ecclestone: Hamilton és a Ferrari nem jó párosítás

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 12: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP poses for a portrait in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 12, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone úgy véli, Lewis Hamiltonnak nem érdemes a Ferrarihoz igazolnia, mert az olasz mentalitás nem kedvezne neki. A Forma-1 egykori első embere szerint a brit pilóta nem annyira magabiztos, ami versenyzés közben is meglátszik.

Decemberben és januárban a Forma-1-es sajtó rengeteget foglalkozott Lewis Hamilton és a Ferrari esetleges jövő évi házasságával. Az apropót az a tény adta, hogy John Elkann, az olasz vállalat elnöke találkozott a hatszoros világbajnokkal. Azóta már csendesedtek ezek a hangok, ugyanis a Ferrarinál elsősorban Sebastian Vettellel számolnak, nemrég pedig már Hamilton is célzott rá, hogy hosszú távon a Mercedes sokkal vonzóbb lehet számára.

Az F1 világából többen is úgy vélekednek, hogy a brit versenyzőnek jelenlegi csapatánál kell maradnia. Nemrég David Coulthard jelentette ki, hogy nem érti, honfitársának miért lenne szüksége a váltásra, most pedig Bernie Ecclestone mondta el, hogy Hamiltonnak sehova sem érdemes mennie.

Ecclestone is úgy véli, Hamiltonnak jelenlegi csapatánál kell maradnia Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Lewis helyében maradnék a Mercedesnél – nyilatkozta a Daily Mailnek adott interjújában. – Jól érzi magát, remek formában van, és [Toto Wolff csapatfőnök személyében] megvan az az ember, aki teljes mértékben támogatja őt.”

Ecclestone kiemelte, Hamilton és a Ferrari kapcsolata nem működne jól.

Ennek egyik oka az idegen nyelv, amit Hamiltonnak meg kellene tanulnia, máskülönben fogalma sem lesz, hogy adott esetben mit mondanak róla a háta mögött. Emellett van egy másik probléma is.

„Minden olasszal az a baj, hogy kerülik a konfliktust, és senkivel nem akarnak vitába keveredni – magyarázta az F1 egykori teljhatalmú ura. –

Ecclestone hozzátette, a Ferrari helyében nem Hamiltont, hanem Max Verstappent próbálná meg szerződtetni, aki „gyors, és könnyű kezelni”. A hatszoros világbajnok esetében pedig kijelentette, a versenyhétvégéket leszámítva teljes szabadságot adna neki. Ez a szponzori szerződésekre is vonatkozna, persze azzal a feltétellel, hogy a csapattól kapott fizetés lecsökken.

Ecclestone nincs pozitív véleménnyel az olaszok mentalitásáról Forrás: AFP/William West

Az idei évben Hamilton utolérheti Michael Schumachert a világbajnoki címek tekintetében, valamint megdöntheti a német legenda 91 futamgyőzelmet számláló rekordját. Ecclestone szerint azonban a Mercedes pilótájának nem szabad minden áron ragaszkodnia a csúcsdöntéshez.

– szögezte le. – Ha be akarja fejezni, akkor emiatt nem szabad folytatnia. Csak akkor versenyezzen tovább, ha élvezi a vezetést.”

Ecclestone arra is kitért, hogy meglátása szerint Hamilton nem tudja, hogy pontosan mihez fog kezdeni, miután szögre akasztja a bukósisakot. Ennek oka pedig az, hogy Hamilton alapvetően nem egy magabiztos ember, és ez olykor a pályán is érződik.

Az F1 egykori vezére úgy látja, a jelenlegi mezőny legsikeresebb pilótája nem elég magabiztos Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Lewis összességében nem biztos magában, ami a versenyzésre is kihat. Sokszor előfordul, hogy érdeklődik a csapattársa ideje felől, vagy éppen tudni akarja, hogy mi történik a Ferrari pilótáival. Szóval nem olyan magabiztos.”