Vettel: Rájöttem, hogy nem a Forma-1 körül forog a világ

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Ausztrál Nagydíj, csütörtök
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 12: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari looks on in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 12, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Ferrari négyszeres világbajnoka az évek során rájött, hogy az autóversenyzésen és a Forma-1-en túl is van élet.

Sebastian Vettel az idén várhatóan tizenharmadik teljes szezonját fogja elkezdeni a Forma-1-ben, ha előbb-utóbb elindul a 2020-as szezon. A négyszeres világbajnok ezzel az idei mezőny harmadik legtapasztaltabb tagja, csak Kimi Räikkönen és Lewis Hamilton versenyez nála régebb óta a száguldó cirkuszban.

A Ferrari német pilótájának az utóbbi évek nem igazán úgy alakultak, ahogyan szerette volna, állítása szerint a versenyzés iránti szenvedély azonban még mindig megvan benne. Sok dolog azonban megváltozott mind a Forma-1-hez, mind a futamokhoz való hozzáállásában, miután rájött, hogy nem az autóversenyzés körül forog minden.

Már nem csak a Forma-1 létezik Vettelnek Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Sebastian Vettel mindössze három és fél évesen kezdett el gokartozni, első versenyén pedig nyolc esztendős korában vett részt, kijelenthető tehát, hogy egész életét a motorsport határozta meg.

Hiába tagja azonban 2007 óta a Forma-1 mezőnyének, és hiába versenyez 2015 óta a legpatinásabb istálló, a Ferrari színeiben, elmondása szerint ma már nem gondolja úgy, hogy minden e körül forog.

„Amikor az ember 15 éves és gokartozik, nagyon más távlatokban gondolkozik, mint 30 fölött. Az élet sok mindenre megtanít minket, bizonyos dolgokban hamar felnövünk, másokban kicsit talán később, de szerintem ez a folyamat nagyon fontos a jellemfejlődéshez” – nyilatkozta a Motorsport.com olasz kiadásának.

A Forma-1 egyértelműen a szenvedélyem, az életem óriási részét kitölti, de nem mindennek ez áll a középpontjában."

Vettel azért igyekezett leszögezni, hogy ez a változás nem azt jelenti, hogy már nem érdekli, amit csinál, csupán nyitottabbá vált a világra. „Amikor tíz vagy tizenöt voltam, csak a versenyzés létezett számomra, semmi más, csak a versenyzés. Minden a versenyzés körül forgott, mára azonban kicsit megváltoztak a dolgok.

A munkámnak köszönhetően lehetőségem volt sokat utazni, és látni egy jókora szeletet a világból. Ez lehetővé tette, hogy gondolkozzak, lássak más kultúrákat és olyan eseményekkel kerüljek kapcsolatba, amelyek egyébként nagyon távol lennének tőlem. Szerintem ez olyan lehetőség, ami segít sokkal érettebbé válni."

Már magukhoz a nagydíjhétvégékhez is nyugodtabban áll hozzá Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Robert Cianflone

A négyszeres világbajnok arról is beszélt, hogy a 240 futammal a háta mögött már a versenyhétvégéket is egészen másképp közelíti meg, sokkal nyugodtabb szokott lenni, de azért a adrenalinnal járó pezsgés nála is ugyanolyan. „Néhány aspektusból hasonló, de összességében más érzés – utalt pályafutása elejére. – Tudom, hogy bármilyen kiszámíthatatlan is lehet a helyzet, semmi olyan nem jöhet, amit ne csináltam volna korábban. Ez segít, hogy nagyobb biztonságban érezzem magam. Amikor azonban jön az időmérő és a verseny, és nő az adrenalin, az mindig izgalmas.

És jó, hogy ez ilyen, nekem ez mindig így volt és ezt szeretem."